„Ez mégiscsak a Dakar”

Dakar

Szombaton a prológgal rajtol a Dakar-rali 45. kiírása, amelyen a mezőny közel 8000 kilométert tesz meg két hét alatt.

A sivatagi száguldásra zsinórban negyedszer Szaúd-Arábiában kerül sor. A helyi szervezők szerint nem csak az össztáv nőtt, nehezebb, több dűnével tarkított, 70%-ban megújult szakaszokon kell túljutniuk a versenyzőknek, akik a két hét alatt egy szünnapot kapnak.

A rutinos, már 14. Dakarjára készülő szlovák motoros, Štefan Svitko is leszögezte, az etapok számát tekintve ez lesz pályafutása leghosszabb ralija. A 40 éves versenyző az Africa Eco Race elnevezésű viadalon hangolódott a Dakarra, amelyet a híres verseny eredeti útvonalán tartottak. Svitko a győzelem ellenére mégsem volt felhőtlenül boldog, mivel riválisai már egy hónapja sivatagi körülmények között készülnek, míg számára ez az egy hét állt csak rendelkezésre. Az esélyek azonban így is megjósolhatatlanok: egyrészt nem lesz ott a Közel-Keleten a gyári Yamaha, másrészt a szervezők komoly változást jelentettek be a digitális navigációval kapcsolatban.

„Eddig mindenki ugyanolyan roadbookot kapott, de most megeshet, hogy az első tíz versenyzőé egyezik csak meg, a 11. már más útvonalat kap. Lehet, csak egy kis részen kell másfele mennie az ellenőrzési ponthoz, de így is elérik, hogy mindenki maga navigáljon, és ne csak a kitaposott keréknyomokra hagyatkozzon. Érdekes lesz, jól megkeverheti a kártyákat ez a húzás – értékelte Svitko, aki azért tart tőle kissé, hogy a szervezők célzottan is befolyásolják majd a végeredményt azzal, kinek milyen útvonalat írnak elő.

A motoros mezőnyben két magyar pilóta is rajthoz áll: az erdélyi Gyenes Emánuel és a vajdasági Saghmeister Gábor.

Az autók kategóriájában tavaly debütált a szlovák Juraj Ulrich–Ľuboš Schwarzbacher páros, amely a 2023-as kiírásban is a Classic mezőnyben méretteti meg magát egy 1990-ben gyártott Mitsubishi Pajeróval. „Nem győzni megyünk Szaúd-Arábiába, az a célunk, hogy a tavalyi debütáláskor elkövetett hibáinkat elkerüljük és célba érjünk. Egy top 10-es helyezés álomszerű lenne – nyilatkozta még az elutazás előtt Ulrich. A duó tavaly 20.-ként zárt (összesítésben 51.-ként). Érdekesség, hogy a Classic kategória számít a legolcsóbbnak a Dakaron, ebben 49 500 euró a nevezési díj.

A kamionoknál a Kovács Miklós, Czeglédi Péter, Ács László trió első Dakarjára készül. „A homok Szaúd-Arábiában is hasonló, mint Afrikában, a hatalmas dűnék meg olyanok lehetnek, mint a Góbi-sivatagban. Elég sok dűnét megmásztunk már, úgyhogy remélem, ezekkel is megbirkózunk, de azért az egészséges izgalom megvan bennünk – mondta a Nemzeti Sportnak Kovács, aki a kétezres évek közepén, Szalay Balázs szervizkocsijával járt először a legendás versenyen.

Most egy Scania volánjánál fog ülni. A Hyena 1500 lóerős, alkatrészekkel megrakva 9,5 tonna. „Ha végig tudunk menni, és az utolsó nap átgurulunk a céldobogón, akkor is elégedettek leszünk. Ez mégiscsak a Dakar – szögezte le Kovács, hozzátéve, az álom egy top 10-es helyezés lenne számukra.

Kovácsékon kívül még egy magyar kamionversenyző lesz ott a sivatagban: Darázsi Zsolt már évek óta vezeti az egyik francia csapat szervizkamionját. Igaz, ő csak akkor megy végig a napi szakasz teljes hosszán, ha a versenyzőnek, akit kísér, technikai gondja támad.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?