Zene és tudomány kéz a kézben

ff

A tudósoknak megvannak a megoldásaik a bolygónkat sújtó komoly problémákra, most már „csupán” azt kell elérniük, hogy a csúcspolitikusok, illetve a multinacionális vállalatok is hallgassanak rájuk.

Szerintem ez volt a fő üzenete annak a sajtótájékoztatónak, amely a pozsonyi Starmus fesztivál konferencia részének megnyitója előtt zajlott a Tipos Arénában, azaz a jégstadionban, ahol a hokisták mellett rocksztárok is gyakran pályára lépnek. Ez a főváros legnagyobb fedett arénája, amely még sosem adott otthont tudományos ismeretterjesztő előadásoknak. Egészen mostanáig.

Hetek óta tele van a város a Starmus plakátjaival, miközben még mindig kevesen tudják, miről is van szó.  Pedig az alapkoncepció rendkívül egyszerű: hozzuk közelebb a tudományt a széles tömegekhez, művészek, főleg zenészek bevonásával. Keressük a közös pontokat. Mindkét területről csúcselőadók érkeznek a fesztiválra, amelyet mindig más-más városban rendeznek meg – Pozsony az első kelet-európai helyszín.

A Starmus atyja egy örmény származású, Spanyolországba emigrált asztrofizikus, Garik Israelian, aki 1999-ben bemutatta az első megfigyelési bizonyítékot arra vonatkozóan, hogy a szupernóva-robbanások felelősek a csillagtömegű fekete lyukak kialakulásáért. A másik fesztivál-alapító Brian May, a Queen gitárosa, aki a rocksztárok közül egyedüliként rendelkezik asztrofizikus PhD-fokozattal. De rajta kívül többen is tudományos pályára készültek eredetileg, egyikük, a kaliforniai PhD. Dexter Holland mikrobiológus kutató ma este lép fel Pozsonyban legendás punk-rock zenekara, az Offspring élén.

A vasárnapi Jean-Michel Jarre-koncert után ez a második legnépszerűbb programpont a nagyközönség szerint. Amióta nemcsak az egész hetes fesztiválra árulnak jegyeket, hanem az egyes napokra külön-külön is, megtriplázódott az érdeklődés, és jelenleg már elég kevés a szabad hely az arénában. Ráadásul hétfő délig nem lehetett tudni, hogy Sir Brian May nemcsak francia barátját, Jean-Michel Jarre-t segítette ki sztárvendégként, hanem az Offspring-koncerten is gitározik majd. 

Ne egy Dexteréktől megszokott hosszú punk-rock zúzdára készüljenek a rajongók, ez a koncert ugyanis egy díjátadó ceremónia részeként valósul meg, amelyen rajtuk kívül Laurie Anderson, a kísérleti zene királynője és Tony Hadlex, a Spandau Ballet volt frontembere is fellép. A YouTube-on látható néhány akusztikus Offspring-koncertfelvétel, és bár nagy a titkolózás, szerintünk valami ilyesmire számíthatunk ma este is.

A tudománynépszerűsítő rendezvény létrejöttét korunk talán legbrilliánsabb elméje, Stephen Hawking elméleti fizikus is támogatta, sőt, díjat is alapított, amelyet minden alkalommal a Starmus fesztiválon adnak át. A Stephen Hawking-érmet a a tudományos kommunikációban elért sikerekért ítélik oda, egy-egy áttörést jelentő cikkért, videóért vagy előadásért.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?