132 olimpiai és 43 világrekord az olimpián

Peking |

<p>A rekordok olimpiája volt a pekingi a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) vasárnap közzétett adatai szerint. A játékokon 204 állam sportolói vettek részt. Összesen 132 olimpiai és 43 világrekord született.</p>

Ugyancsak csúcs, hogy 87 ország szerzett érmet, első ízben ért el dobogós szereplést olimpián Afganisztán, Mauritius, Tádzsikisztán és Togó. Első aranyérmét szerezte Bahrein, Mongólia és Panama, India pedig első egyéni olimpiai bajnokságának örülhetett. Minden eddiginél többen látták az olimpiát szerte a világon, és ez volt az első az olimpiák történetében, amelynek digitális közvetítése az egész világra kiterjedt. A játékok rekordnézettséget értek el Kínában és az Egyesült Államokban.
A NOB honlapját a pekingi játékok első hetében többen keresték fel, mint a 2004-es athéni olimpia egész időtartama alatt. A NOB-nak a YouTube fájlmegosztó portálon működő digitális csatornájára 16,5 millióan kattintottak rá.
Az olimpia legemlékezetesebb pillanatai közé sorolta a NOB a megnyitóünnepélyt, amely szerte a világon rekordnézettséget hozott, ezen belül Kínában 80, az Egyesült Államokban és a nagyobb európai országokban pedig 50 százalékos volt. Michael Phelps nyolc és Usain Bolt három olimpiai bajnoksága mellett megemlítették egy grúz és egy orosz sportlövőnő összeölelkezését a dobogón - miközben országaik hadban álltak -, valamint az olimpiai vendégeinek rendelkezésére álló félmillió lelkes kínai önkéntest.
Ami az olimpia nagy kihívásait illeti, a NOB eredményesnek ítélte meg a doppinggal szembeni "zéró toleranciát": mintegy 40 doppingolót buktattak le a játékok előtt, szombat estig további hatot az olimpia alatt. Javult a levegő minősége is Pekingben: a versenyek akkor kezdődtek meg, amikor a második egymást követő napon a legjobb, 1-es fokozatú volt a levegő minősége, amire egy évtizede nem volt példa a kínai fővárosban, és további 8 napon volt 2-es fokozatú, amely még mindig megfelel az Egészségügyi Világszövetség (WHO) és a NOB előírásainak. (MTI)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?