Nemes Nagy Ágnes és Lengyel Balázs Rómája

ee

Május 21. és 26. között szlovákiai turnéra indul Dobri Dániel Egy másik Róma című kamaraoperája, amelynek női főszerepét a komáromi színésznő, Jókai Ági játssza, és amely két fiatal magyar irodalmár életre szóló választásáról szól.

Lengyel Balázs Két Róma című esszéjében vall az „örök városhoz” fűződő kapcsolatáról. Azokról az időkről ír, amikor a második világháború után – számos költő, író, zeneszerző és festőművész társával együtt – lehetőséget kaptak egy féléves ösztöndíjra a Római Magyar Akadémián. Ebben az időben együtt éltek és alkottak Rómában a magyar művészeti élet olyan nagyságai, mint Pilinszky János, Weöres Sándor, Károlyi Amy. A témából Nemes Nagy Ágnes verseit feldolgozva Dobri Dániel kamaraművet komponált, mintegy összekötő szövegként használva a Lengyel-esszé részleteit.

A darab egy Férfi és egy Nő szerelmi történetét mutatja be a közös római utazástól kezdve a szakításon át az időskorig, halálig. A történet drámaisága abban rejlik, hogy a féléves ösztöndíj és az 50-es évek elkeserítő körülményeinek ellenére is mindannyian a hazatérést választották a nyugati élet helyett. Ahogy Lengyel Balázs írja: „Az ember a rosszat igyekszik elhárítani magától. Lényegében tehát gyanútlanok voltunk.”

A turné állomásai: május 21., 19.00 Komárom, Egressy Béni VMK; május 23., 19.00 – Kassa, Márai Stúdió; május 24., 10.30 – Rimaszombat, Tompa Mihály Református Gimnázium; május 25., 10.00 – Galánta, művelődési központ; május 26., 10.30, Pozsony, Liszt Intézet.

Az előadást 2022 márciusában, Budapesten mutatták be, majd rögtön utána részt vett egy olaszországi turnén, így bemutatkozhatott a Római Magyar Akadémián, majd a nápolyi Ars Domusban is. Olyannyira elnyerte az olasz közönség és szakma tetszését, hogy több nemzetközi fesztiválra is meghívást kapott.

 

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?