Kedves filmem

<p>Csütörtök este megnyitotta a kapuit az olvasók előtt a Vámbéry Irodalmi Estek sorozat a Budapest Kávéház falai között.</p>

Hodossy Gyula, a Vámbéry Polgári Társulás igazgatója bevezető beszédében elmondta, hogy az eltelt tizenkét esztendő alatt megszámlálhatatlanul sok író, költő, néprajzkutató, irodalomtörténész, előadóművész lépett a pódiumra, hogy ízelítőt adjon irodalomból, tudományból, művészetekből, s ígérte, így lesz ez a jövőben is.

A Lilium Aurum Könyvkiadó égisze alatt megjelenő Kedves filmem című kötetben azoknak az írásoknak a gyűjteménye található, melyek a címével azonos sorozat címe alatt a szlovákiai magyar pedagógusok és szülők lapjában, a Katedrában jelentek meg öt tanéven keresztül. A kötetben szereplő írásokat Bodnár Gyula válogatta, aki főszerkesztője volt a lapnak, szerkesztője pedig Nagy Attila, akinek köszönhetően a kiadvány tetszetős külalakot kapott. „Nyilván lehettek volna többen, s így lehetett volna vaskosabb a kötet, de mint tudjuk, egyszer minden sorozat véget ér. Kezdődik egy új, egy más. Ahogyan az a Katedrában gyakorlattá is vált az elmúlt másfél évtizedben” – fejezi be előszavát a kötetben Bodnár.

Kocur László irodalomkritikus a kötet méltatásában elmondta, hogy a kötet negyvennégy szerzője közül harmincnyolcat személyesen is ismer, a harminckilencedik pedig ő maga lenne, ezért nehéz beszélnie a kiadványról. Majd a kötet összeállítójához intézte szavait: „Gyula, köszönjük neked ezt a könyvet, mert a maga eklektikusságában is nagyon jó lett. Sőt szép is. Eklektikus, mondtam az imént, mert a jeles szerzőtársaimat s a nem különben jeles filmeket csak a megjelenés helye és a belső borító mérete által ráoktrojált, nem szükségképpen rossz terjedelmi korlát köti össze, egyébként különböző tudományterületek művelői: filozófusok, nyelvészek, klasszika-filológusok, egyházi emberek, írók, költők, pedagógusok, rádiós és nyomtatott sajtóban tevékenykedő szerkesztők, újságírók vallanak kedvenc – vagy éppen a felkérés időpontjában annak gondolt – filmjükről. Ki-ki a maga módján.”

2009 szeptemberétől a kedves mesefilmjeikről vallanak a felkért szerzők a Katedrában, és nagy valószínűséggel ezek az írások is megjelennek majd egy míves kiadványban. (Nagy Erika)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?