Farsang autentikus roma zenével

Pozsony |

<p>A paszabi csodabanda ismét fellép a Dunaj Kultúrközpontban (CK Dunaj, Nedbalova 3.), legalábbis reméljük, hogy a kelet-magyarországi hóállapotok nem tesznek keresztbe nekik.</p>

2002-ben egy csapásra világhírűek lettek első lemezükkel. A többgenerációs banda akkor már tizennégy éve muzsikált falusi mulatságokon, helyi rendezvényeken. A magyar zenekarok közül az ő albumuk került fel elsőként a hivatalos európai világzenei slágerlistára, ahol a hetedik helyig kúszott fel. Ennek hatására dalaikat az európai rádiók is játszani kezdték. 2003-ban a BBC dokumentumfilmet forgatott róluk, a svájci Vibrations pedig beválasztotta őket a 2005-ös év 10 legjobb zenekara közé.

A hagyományos roma hangszerelés (kanna, kanál, tambura, gitár, nagybőgő, szájbőgő) valamint a színpadról áradó vitalitás mindenütt sikert aratott, Dániától az USA-ig. A Parno Graszt tagjai komoly gyűjtőmunkát is végeznek, hogy megismertessék a nagyközönséggel a cigány hagyományokat. Új szerzeményeikkel, és a magyarról cigány nyelvre fordított szövegeikkel fejlesztik is a néphagyományokat. 2008-ban Indiában kutatták zenei gyökereiket, ismerős arcokat, szokásokat, dallamokat keresve, falusi zenésszekkel együtt muzsikálva. Erről az egyedülálló felfedezőútról Silló Sándor dokumentumfilmet forgatott Csavargók, bolyongók, vándorok címmel, amely tavaly DVD-n is megjelent a zenekar negyedik albumának bónuszaként.

Alapfelállásuk 9 fő, de ha elférnek a színpadon, zenélnek akár húszan is, sőt néha egy tíztagú tánccsoport is szerepel velük. Máskor a zenészek mutatnak be régi cigány táncokat, sőt – amint azt mellékelt videónkon láthatják, – az sem zavarja őket, ha táncos kedvű nézők pattannak fel a színpadra. Szóval ez az a koncert, amelyről érdemesebb előzetest írni, mint utólag lelkendezni. Mert aki holnap a fővárosban tartózkodik és kihagyja, talán az idei farsang leghangulatosabb bulijáról marad le. Lesz előzenekar is, a szintén magyarországi, romungro népzenét játszó Dorco, a vélhetően másnapra átcsúszó programot pedig farsangi táncház zárja. A 19.30-kor kezdődő rendezvény az Európai Unió – Kultúra programja keretében valósul meg.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?