Egy fiatal hazai magyar rendező Ľudovít Štúrról és a filmezésről

<p>Csütörtök este 7 órától Molnár Csaba fiatal komáromi rendező két filmjét, a Ľudovít Štúr utolsó napjait és a Sántántangót vetetítik az Ifjú Szivek Táncszínházban.</p>

Ahogy általában a vadászbalesetekben elhunyt nagy történelmi személyiségekét, úgy Ľudovít Štúr halálát is mítoszok és legendák övezik. Molnár Csaba merész módon, jókora adag iróniával nyúlt a nagy szlovák nemzetébresztő tragédiájához.

A Pozsonyi Filmművészeti Egyetemen (VŠMU) tanuló rendező legújabb vizsgafilmje nemrég került ki a világhálóra. A téma a jelenlegi szlovák-magyar kapcsolatok szemszögéből nézve érzékeny, hiszen Štúrt, a szlovák történelem ikonikus alakját sokszor állítják szembe kortársával, Kossuth Lajossal. A filmben egy vezető szlovák színész, Boris Farkaš is szerepet vállalt, az egyik emlékezetes jelenetben például egy kukoricásból igyekszik kiutat keresni.

A másik alkotás, a Sántántangó arról szól, hogyan készül egy film. A főhős Kopasz Béla fiatal rendező, aki valami igazán ütőset szeretne alkotni. Egy hőszigeteléssel foglalkozó cég elnökével tárgyal az alkotás finanszírozásáról. A vállalat vezetőjének csupán egy feltétele van: „Legyen a filmben hőszigetelés!” – veti oda mogorván. Itt kezdődnek a bonyodalmak. A humoros, néhol groteszk, ám életszagú film elgondolkodtat és megnevettet.

„Ez a másodéves vizsgafilmem, melynek témája az elszalasztott esély volt. Arról próbáltunk filmet készíteni, milyen érzés filmet készíteni. Azt kérték a tanáraim, hogy az alkotás legyen őszinte, olyasmiről szóljon, ami tényleg megtörtént velünk. A film összes mozzanata valóban megtörtént” – árulta el a fiatal alkotó. „Azt tartom a film leghitelesebb jelenetének, amikor az operatőr beszélget a rendezővel. Ez áll hozzám a legközelebb, hiszen azok a beszélgetések a valóságban is így zajlottak.” A film főszerepét Olasz István, a Komáromi Jókai Színház társulatának tagja játssza.

A nézők tehát holnap este bepillantást nyerhetnek a filmforgatás, illetve az előkészítő munkálatok kulisszatitkaiba. A két film vetítésére a belépés ingyenes. (ú/juk)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?