Csallóközi zenét játszik a peredi Csillag citerazenekar

Pered |

<p>2009-ben alakult újra a peredi Csillag citerazenekar, jelenleg hét tagja van. Főleg községi rendezvényeken lépnek fel.</p>

Pereden az első férfi-citerazenekart 1971-ben alapította Fricsek Péter és Varga Ernő, a zenekar vezetője Vankó Ferenc volt. A citerazenekar a 80-as években megszűnt, a zenekar tagjai közül már csak Vankó Ferenc él, aki 1977-ben nyolc lelkes fiatallal megalapította a Csillag citerazenekart. A zenekar 1990-ben megszűnt, 2009-ben alakult újra, ekkor vette át a vezetést ifjabb Vankó Ferenc. A jelenleg héttagú zenekarban Takács János bőgő és tenor citerán játszik, szólóénekes. Varga Stella, Deák Aranka és idősebb Vankó Ferenc tenor citerán, Somogyi Viola, Juhos Anna és ifjabb Vankó Ferenc prím citerán játszik. „Hobbiból járunk össze hétfőnként a próbákra” – mondta ifjabb Vankó Ferenc zenekarvezető. Hozzátette, mivel a csapat tagjait már kiskorukban magával ragadta a népzene, még az sem jelent akadályt, hogy a próbákra Galántáról és Vágsellyéről utaznak a faluba. „A csapat tagjai nagyon lelkesek, és kitartók” – mondta a zenekarvezető. Repertoárjukban csallóközi verbunk, szatmári népdalok, katonadalok, kéméndi csárdások és bordalok, a székely és a magyar Himnusz szerepel. Legszívesebben csallóközi muzsikát játszanak. Főleg a község rendezvényein lépnek fel, de többször citeráztak Magyarországon is. Rendszeresen fellépnek a vágkirályfai Citera- és dalesten. A legemlékezetesebb esemény a citerazenekar életében az 1985-ben megrendezett Tavaszi szél vizet áraszt népdalvetélkedő volt, ahol aranysávos minősítést kaptak, 1987-ben ezüstsávos minősítést szereztek. 2016-ban az Országos citeratalálkozót Pereden szervezik meg. Legközelebb a zenekarral a község a karácsonyi műsorán találkozhatnak.Legközelebb az egyházgellei Pósfa zenekart mutatjuk be.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?