Az Ifjú Szivek Avignonban: „Egyre többen jönnek”

<p>Két hete szerepel Avignonban, a világ egyik legnagyobb színházi fesztiválján az Ifjú Szivek. A táncszínház és a Hégli Dusan Társulat Finom-hangolás (Finetuning) című, kifejezetten ide készült produkciója iránt kitartó érdeklődés mutatkozik, estéről estére közel telt ház előtt mutatják be &ndash; mesélte Varsányi Zsófia, a társulat tagja, a művészeti vezető asszisztense, akit telefonon értünk utol.</p>

Avignon továbbra is teljes gőzerővel a színháznak él, a múlt heti nizzai merénylet sem fagyasztotta meg tartósan a hangulatot. „Azt gondoltuk, szigorodni fognak a biztonsági intézkedések, de nem lett igazunk. Talán kicsivel több a rendőr az utcákon, de ha nem tudnánk, mi történt, fel sem tűnne a jelenlétük. Persze az ember akaratlanul is végiggondolja, hogy hasonló terrortámadás az avignoni fesztivált is érhette volna, egy ilyen nagyszabású tömegrendezvény akár célpont is lehet” – jegyezte meg a Szivek táncosa.

A hangulat tehát változatlan Avignonban, és a közönség sem fogyatkozott meg. Az pedig kifejezetten elégedettségre ad okot a pozsonyi társulat szempontjából, hogy a hatalmas műsorkínálatban – 1400 előadás vendégszerepel júliusban a dél-franciaországi városban – a Finetuning nem veszik el, továbbra is közel telt ház, azaz estéről estére mintegy száz néző előtt játsszák az Espace Alya Színház nagyszínpadán. „Most vagyunk itt először, így mi magunk nehezen tudnánk felmérni, mit jelent az irántunk mutatkozó érdeklődés. De azoktól, akik évek óta jelen vannak Avignonban, egyre azt halljuk, milyen óriási dolog, hogy jön valaki a semmiből, tulajdonképpen névtelenül, és telt házas bemutatókat tart. Hihetetlen öröm, hogy egyre többen jönnek az előadásunkra. És az is felemelő érzés, hogy függetlenül a közönség összetételétől, azaz hogy több szakmabeli ül-e a nézőtéren vagy éppen egy kínai turistacsoport előtt lépünk fel, mindenkire hatással van a műsorunk – mondta el Varsányi Zsófi. – A hivatalos adatok szerint 3500 akkreditált színházi szakember mozog a fesztiválon, ők műsorokat válogatni vannak itt, minket is többen megnéztek, megkerestek. Sok az újságíró, rólunk is írt már a francia sajtó. Jól felismerhető a nézők között a francia törzsközönség – azok, akik évről évre visszajárnak Avignonba színházat nézni. És persze sokan vannak az alkalmi turisták. Emellett a résztvevők, így mi is igyekszünk megnézni pár előadást, bár ez nem könnyű vállalkozás. A fesztivál »hivatalos«, in programja még pár napig zajlik, arra jegyet kapni szinte lehetetlen, a két hét alatt folyamatosan próbálkoztunk, egyetlen darabot sikerült szereznünk. Ráadásul hétfő kivételével minden nap 22.15-kor lépünk színpadra, ami azt jelenti, hogy hattól már dolgunk van, és ez is nagyban behatárolja a lehetőségeinket. Azért igyekszünk minél többet látni, főleg táncszínházi produkciókat. Legutóbb egy thai csapat előadásán voltunk, nagyon érdekes, számunkra nagyon különleges volt a mozgásvilága. És az is jólesett, amikor a kísérőik felismertek minket, integettek, hogy Finetuning, gratuláltak és megjegyezték, hogy láttak minket.”

Az, hogy mi számít egzotikumnak, persze viszonylagos. Ahogy Varsányi Zsófi megjegyzi: az avignoni fesztivál kontextusában a Szivek produkciója is egzotikusnak hat. „A reakciókban sokszor visszaköszön, hogy milyen lenyűgöző a Finetuningban látható mozgásvilág, sokan kérdezik, hogy milyen tánctechnikával dolgozunk. Érdekesnek találják a műfajt is. Koncertkoreográfiának nevezzük a műsorunkat, mert a zene a központi szervezőeleme, és mindenekelőtt a párhuzamot mutatja meg a klasszikus vonósnégyes és a Kárpát-medencei népzene között. Sehol máshol a világon nem épült be ilyen intenzíven a klasszikus zene a népzenébe, s részben erről szól a tánckoreográfia is.”

Az Ifjú Szivek 25 fős csapattal – tánckarral, zenekarral, műszaki személyzettel – van jelen az avignoni fesztiválon, és hónap végéig összesen 23 előadást ad a Festival Off d’Avignonon. A Finomhangolás hazai bemutatóját őszre tervezik.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?