Vasárnapi asztal

Kirándulás a magyar gasztronómiában

A gasztronómia görög eredetű szó. Jelentése ínyencség, az étkezés művészete. Továbbá jelent szakácsművészetet, ínyesmesterséget, tágabb értelemben pedig terítést, a felszolgálás művészetét és az étkezés kultúráját.
Ferenczy Éva

2020. június 30. 09:00

kosár

Mit ettek őseink?

Vándorló, nomád életmódot folytató őseink gulyákkal, juhnyájakkal, ménesekkel érkeztek a Kárpát-medencébe. A bizánci birodalom császára jegyezte fel róluk: „Követi őket a lovak és barmok sokasága, részint élelem és tej nyerése végett, részint hogy nagy sokaságnak képzeljék őket.”

Fontos italuk volt a kancatej, amelyből erjesztéssel savanykás ízű kumiszt készítettek. Ételeiket szabad tűzön, bográcsban készítették, a húst nyílt lángon sütötték, minden fűszerezés nélkül; füstöléssel tartósították, gyakran ledarálták, szárították, sőt, a potyázásokra porrá zúzva vitték magukkal. Szálláshelyükön a sülteket zsírban, cserépedényekben is tárolták.

A honfoglalás évei

Az ősmagyarok az állandó szálláshelyeiken üstben, bográcsban és kemencében főztek-sütöttek, amikor azonban úton voltak, vagy állataikat legeltetve távol éltek állandó szálláshelyüktől, „kővel főztek”. Tűzszerszám mindig volt náluk.

Dzsajháni arab író feljegyzéseiből tudjuk: „Visznek magukkal tűzifát és néhány követ, azután mindaddig tüzelnek a kövek alatt, amíg a kövek forróvá nem lesznek”, majd vízbe helyezik őket, s így készítik el ételeiket.

Kenyérsütés veremházban

A kenyeret és tésztaféléket földbe süllyesztett konyhában – az ilyen épületet veremháznak nevezik –, kemencében sütötték. A „hamuban sült pogácsa” tulajdonképpen péppé zúzott rozsszemekből készült bodag (tócsniféle). Búzából, árpából, kölesből kását is készítettek, s a pörkölt gabonamagvakat szintén kedvelték.

Őseink forró köveken is sütöttek: a tűz fölé tett, izzó kőlapra ráöntötték a tésztát, így készült a lepénykenyér. Csíkban és Háromszékben ma is „kőre leppencs”-nek hívják a lepényt, másutt „kövönsült”-nek a palacsintát.

Régi gabonáink

Tönkölybúza, köles, árpa, zab, hajdina, rozs, alakor.

Az alakor vagy egyszemű búza az egyik legkorábbi, ember által termesztett búza. Belőle fejlődött ki az összes ma termesztett búzafaj. Őshazája Kis-Ázsia.

A sertéshús népszerűsége

Eleink főleg szarvasmarhát, lovat és juhot tenyésztettek – juhtejből készítették a túrót, sajtot, írót és a zsírként használt vajat. A mai magyar ételkészítési szokásokat alapvetően jellemző sertéshús és -zsír használatának elterjedése a török időkre vezethető vissza. A hódoltság évszázadai alatt ugyanis a portyázó törökök minden háziállatot elvittek, kivéve a sertést, mert húsának fogyasztását tiltotta a vallásuk.

(Következik: Mátyás asztalától napjainkig)

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2020/26. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Stulajter

Repülővel utazhatunk Horvátországba

bodor

A bírák sem lehetnek teljesen érinthetetlenek

Milan Belica

Nyitra megye figyelembe veszi a magyar középiskolák sajátos jellegzetességeit

fegyver

A cseh kormány támogatja az állampolgárok fegyveres önvédelemhez való jogát

karate

Keszegfalvai lett a dombfutás királya

koronavírus

Hat új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak Szlovákiában

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.