Ételek–történetek. A torkos csütörtök

Vasárnap

A farsangi időszak részét képezi egy igazán különleges nap, mégpedig a nagyböjt előtti utolsó csütörtök, azaz torkos csütörtök. Valószínűleg mindannyian hallottuk már ezt a kifejezést, de mit is takar pontosan?

A magyarok és a csütörtöki torkosság

Régebben a magyar népszokásoknak is kiemelkedő napja volt ez, az évek során azonban egyre inkább kiveszett a köztudatból a torkos csütörtök és a hozzá köthető szokások. Ilyenkor megengedett volt mohóbban, torkosabban étkezni, zsíros, nehéz ételeket enni. Vagyis a nagyböjt előtt még mindenki lakmározhatott egy jó nagyot. Eredetileg a hamvazószerda előtti csütörtök volt a torkos (a legtöbb országban a mai napig ezen a napon tartják). Magyarországon azonban praktikai okokból áthelyezték a hamvazószerda (idén március 2.) utáni csütörtökre. Tették ezt azért, hogy a megmaradt húsokat még meg lehessen enni, ne vesszenek kárba. A régi szokás szerint húshagyó kedden ettek utoljára húst, húsos ételeket. Aztán az edényeket a szokásosnál egy kicsit alaposabban mosták el, hogy a böjti ételekbe véletlenül se kerüljön zsír.

Mára nem igazán tartjuk számon, hogy most akkor melyik csütörtök is a torkos, és hogy akkor kell-e többet enni. Mostanra inkább csak marketingfogásként tűnik fel a szókapcsolat.

Sok étterem erre a napra valamilyen akciót hirdet: egyet fizet kettőt kap, fél ár, zenés vacsora, ezzel is megpróbálva bevonzani a fogyasztókat. Az igazság azonban az, hogy az üzleti világban is előre furakodott a Bálint-nap, és sokan inkább ilyen jelige alatt adnak vacsorákat, szerveznek eseményeket.
 

Északi szomszédaink és a tłusty czwartek

Más a helyzet viszont Lengyelországban, ahol a mai napig különösen nagy hagyománya van a torkos csütörtök megünneplésének.
Egyes becslések szerint ilyenkor átlagosan 100 millió fánk fogy el az országban, a lakosságot számítva tehát mindenkire olyan 2,5 kalóriadús finomság jut – bár a hiedelem szerint ezen a napon a kalóriák nem számítanak! Tavalyi ottjártamkor (fél évig éltem Poznań városában) a járvány ellenére sem csökkent a lengyelek fánkevési kedve. Az éttermek akkoriban zárva voltak, aki tehette, otthonról tanult, dolgozott, de ez sem feledtette azt, hogy milyen nap van. A nagyobb üzletláncok polcaira már szerda este kipakolták az ínyencségeket. Amikor pedig eljött a csütörtök, sok helyen már a nyitás előtt sorok alakultak ki a fánkozók előtt.

A -10 fok és hóesés ellenére is átlagosan egy órát kellett várni a város legnépszerűbb fánksütödéi (pączkarnia) előtt. A kisebb cukrászdák, pékségek előtt is hosszú sorokba tömörültek a helyiek, ilyenkor ugyanis mindenhol kapható fánk.

A legtöbben nagy dobozokban vitték a forró, édes pączkikat, tízesével, húszasával, az egész családnak, barátoknak. Egy-egy darabért kétszer is meggondolta az ember, hogy érdemes-e beállni a végeláthatatlanul hosszú sorok végére. Én magam sem vállaltam be akkor a hosszú várakozást, de a biztonság kedvéért egy egyszerűbb, bolti verziót elmajszoltam. Hogy miért a biztonság kedvéért? Mert a hiedelem szerint, ha valamiért kimaradna a lengyeleknél a fánk, és valaki nem fogyaszt belőle tłusty czwarteken, egy évig szerencsétlen és boldogtalan lesz. Ilyesmit azért nem tesz csak úgy kockára az ember!

A helyiek elmondása alapján a fánkok otthoni sütése nem igazán elterjedt, a legtöbben inkább az olcsóbb, előre csomagolt édességeket választják. Ilyenkor szokás munkahelyre, iskolába is fánkot vinni, együtt eszegetni a kollégákkal, barátokkal, osztálytársakkal. Tehát közösségi élvezeti faktor is a lengyelek számára a fánk, nem pedig csak gasztronómiai.

De miben más az ő fánkjuk?

A formát, állagot tekintve nagyon hasonló édesség, mint a mi farsangi fánkunk, egy fontos különbséget kivéve: rengeteg fajta töltelékkel készül. Jómagam kóstoltam tojáslikőröset, rózsalekvárosat, csokisat és szilvásat is. A nyerő nálam toronymagasan a tojáslikőrös volt. Kívülről sem mindig porcukor fedi a lengyelek fánkját, gyakoriak a cukormázzal bevont fánkok. Egyébként nem csak torkos csütörtökön lehet könnyen hozzájutni ezekhez a cukros élvezetekhez. A fánkozók egész évben nyitva vannak, nyáron sok helyen fagyit is kérhetünk az olajban sült tészta mellé. Valamint péntekenként is nagy népszerűségnek örvend a fánk. Lengyelországban rengeteg a katolikus, a katolikusoknál pedig a péntek alapból böjti nap. A fiatalok éppen ezért gyakran esznek péntekenként fánkot bulizás előtt. Húsmentes, de zsíros étel, amely jól felszívja az alkoholt.

Összegezve: míg Lengyelországban egy konkrét naphoz kötődik a fánkevés, addig nálunk egy hosszabb időszak részét képezi a fánkőrület.

Idén egyébként március 3-ára esik a torkos csütörtök, február 24-ére pedig a tłusty czwartek, szóval aki teheti, egyen valamelyik napon fánkot, mert lehet csak ennyin múlik a szerencse és a boldogság…

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2022/7. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?