Vasárnapi asztal

Ételek – történetek: A sajt meséje

Amikor jóízűen elfogyasztunk egy finom fogást, nem gondolkozunk azon, honnan származik. Sorozatunkban annak járunk utána, hogyan születtek és terjedtek el legismertebb ételeink.
author
Ferenczy Éva

2021. március 18. 08:20

Vasárnap
- pixabay

Ásatások bizonyítják, hogy i. e. 8000 és 3000 között már a közel-keleti nomádok és a közép-ázsiai türkök is készítettek sajtot. A legenda szerint egy arab nomád tejjel töltött meg egy nyeregtáskát, hogy a sivatagon keresztüllovagolva azzal üsse el a szomját. Mikor aztán leszállt a lováról, és inni akart, látta, hogy a tej vizes folyadékká vált, amelyből fehér darabokban kivált valami – ez volt a sajt őse. A fiatal állat gyomrából készült nyeregtáska ugyanis alvasztó enzimet (rennint) tartalmazott, ami a tejet a ló mozgásának hatására aludttejjé és savóvá változtatta.

A sajt az erjesztett tej, a joghurt, a kumisz (kancatej) és a kefir után született meg. Az i. e. 2000-ből származó egyiptomi falfestmények jól ábrázolják készítésének folyamatát.


 

A Biblia és a sajt

A Biblia szerint, amikor Dávid elszökött a Jordán folyón keresztül, sajttal táplálták őt a tehenek, majd tíz, feltehetően juhsajtot vitt ajándékba az ezredesnek („Ezt a tíz sajtot pedig vidd el az ezredesnek, és látogasd meg testvéreidet, hogy jól vannak-é.”) A leírások mutatják, hogy volt egy völgy Jeruzsálem közelében, ahol sajtgyártással foglalkoztak.


 

Rómaiak, görögök

A rómaiak a sajtkészítésben már érlelési eljárást is alkalmaztak, s különböző ízekkel és jegyekkel rendelkező sajtféleségeket találtak ki. A nagyobb házaknak külön sajtkonyhájuk volt, ahonnan a sajtot egy központi füstölőbe szállították.

Homérosztól tudjuk, hogy Görögország hegyi barlangjaiban a juhok és a kecskék tejéből készítették a sajt egy változatát, a mai feta ősét.


 

Az európai sajt

A sajtkészítés a mediterrán térségből terjedt el Európában. A technológiát a települések a saját viszonyaikra alakították, ennek köszönhető a sajtfélék ezerszínűsége. A helvéciaiak (Svájc, Alpok) különösen magas szintre emelték a sajtok gyártását, az ementáli titkát sokáig őrizték. A hollandok sajtjait, az eidamit és a goudát Európa-szerte lemásolták.


 

A magyarok és a sajt

A sajtgyártást a 13. században a Felvidékre telepített németek honosították meg nálunk, s hogy a sajt kereskedelmi cikk volt, azt Késmárk neve (Käse-markt, vagyis sajtpiac) is alátámasztja. A 15–17. századból több okmány is említi a sajtot, főként a juhsajot, s azt is tudjuk, hogy a török hódoltság alatt az adó egy részét sajtban kellett beszolgáltatni. A 18. század végétől egyes uradalmi tehenészetek mellett sajtkészítő üzemek létesültek.

F. É. (forrás: Barta Miklós: Sajtételek, wikipedia)


 

A teljes írás az Okos Konyha mellékletben jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Érdekesség: Mátyás király édesanyjának, Szilágyi Erzsébetnek hatalmas tejgazdaságok adták a fő jövedelmét, melyek a budai vártól nem messze terültek el.

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Dušan Dědeček akár életfogytiglani szabadságvesztést is kaphat, amiért részegen autójával öt embert halálra gázolt (TASR-felvétel)

Életfogytiglant is kaphat a pozsonyi gázoló

boris kollár k

Kollár: Leghamarabb fél év múlva tarthatunk előrehozott választást

d

Pozsonyi gázolás – További áldozatok kiléte került nyilvánosságra

Azonnali segítséget kért egy ukrán katonatiszt Debalcevéből

Legyőzték az orosz elit csapatokat, folytatják előretörésüket az ukrán katonák

oz elutes

Elfelejtette, hogy berúgott, elütött egy őzet, majd magára hívta a rendőrséget

buncselek k

ELKÉPESZTŐ: Szexet szervezett 10 éves fia szülinapjára egy anya, rokonaik videóra vették

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.