Vízilabda-vb: jöhet az elődöntő és az olimpia

MagyariAlda.vb2024

A magyar női vízilabda-válogatott a 8:8-as rendes játék-idő után büntetőpárbajban 5:4-re legyőzte a világbajnoki és Európa-bajnoki címvédő Hollandiát. Máté Zsuzsannáék sikerükkel bejutottak a legjobb négy közé és megszerezték az olimpiai kvótát.

A magyar csapat remekül kezdte a mérkőzést, hiszen Vályi Vanda megnyerte a ráúszást, Garda Krisztina pedig az első támadást rögtön góllal zárta. A hollandok nem sokkal később emberelőnyből egyenlíteni tudtak, több gól pedig nem esett az első negyedben. A hollandoknál a korábban Dunaújvárosban is szereplő Laura Aarts remekül védett, a mezőnyjátékosok pedig többször is eltalálták a kapufát. A második negyedben hasonló volt a forgatókönyv, sokáig nem esett gól. A rossz kéz oldalról nem tudtak betalálni a magyar játékosok, ám előbb Kurucz-Gurisatti Gréta távolról, majd Szilágyi Dorottya és Keszthelyi-Nagy Rita kapásoldalról betalált. Ezekre csak egy holland találat érkezett válaszul emberelőnyből, így 4:2-nél jött a nagyszünet.

A magyar kapuban Magyari Aldától is megérkeztek a védések, és a kapufa is többször kisegítette, de a hollandok ki tudtak egyenlíteni. A negyed végén azonban Szilágyi emberelőnyből 5:4-re módosította az eredményt. Vályi negyedszer is elhozta a labdát, de ezúttal nem lett gól az első magyar akcióból. Az újabb magyar találatot Keszthelyi lőtte emberfórból, de a holland válogatott is sorra kapta az emberelőnyös helyzeteket és gyorsan szépített is. Kissé akadozott a magyar támadójáték, de a játékvezetők ötméterest ítéltek, amit Keszthelyi értékesített, így visszaállt a kétgólos különbség. A túloldalon két magyart is kiállítottak, a hollandok pedig azonnal felzárkóztak, 7:6. Az addig jól teljesítő játékosok mindkét oldalon fáradni látszottak, így nem ment olyan jól a védekezés sem a holland, sem a magyar csapatnak, Gurisatti bombagólja után pedig újra kétgólossá vált a magyar előny. A hajrá a friss Európa-bajnok hollandoknak sikerült jobban, előbb emberelőnyből felzárkóztak, majd az utolsó támadásból, amelynél a kapusuk is előreúszott, kiegyenlítettek, 8:8. Jöhetett a büntetőpárbaj.

A magyarok számára nagy hátrány volt, hogy négy játékosuk is kipontozódott a mérkőzés végére, akik közül Gurisatti, Szilágyi és Leimeter is biztos lövő lett volna. Helyettük Parkes Rebecca, Rybanská Nataša és Máté Zsuzsanna ugrott be, akik Keszthelyihez és Gardához hasonlóan nem hibáztak. Az utolsó párig a hollandok is magabiztosak voltak, de a legfontosabb pillanatban Magyari kivédte Rogge ötösét, így a magyar válogatott megnyerte a mérkőzést, bejutott a legjobb négy közé a vb-n és kijutott az olimpiára.

A találkozó után az M4 Sportnak Mihók Attila fátyolos tekintettel elmondta, hogy a védekezés volt a siker kulcsa és hatalmas megkönnyebbülést érez, hogy sikerült a céljuk. A csapatkapitány, Keszthelyi Rita nyilatkozatából pedig kiderült, hogy a mérkőzés előtti napon ő javasolta, hogy gyakorolják az ötmétereseket, ami remek ötletnek bizonyult. A három gólig jutó játékos hozzátette, az elmúlt napokban végig arról beszéltek, hogy képesek legyőzni a papíron esélyesebb ellenfelet és a medencében is végig azt érezte, hogy ma ők a jobb csapat, senki szemében nem jelent meg a kétely, és ennek köszönhetően lett meg a siker.

Vizes-vb

Női vízilabda, negyeddöntő

Magyarország–Hollandia 8:8 (1:1, 3:1, 1:2, 3:4), ötméteresekkel 5:4

Magyar gólszerzők: Keszthelyi 3, Gurisatti 2, Szilágyi 2, Garda 1

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?