Szép létszámban futottak Lekéren

leker
Lekér |

A tavalyi kihagyás után idén újra megrendezték a Zelenyák tizenhármas futóversenyt Lekéren.

Tavaly a koronavírus-járvány miatt elmaradt a Dudich Ferenc Polgári Társulás által jegyzett futóverseny. Idén főleg az évente visszatérő sportolók várták türelmetlenül a versengést, ám szép számban akadtak olyanok is, akik első alkalommal szándékoztak megmérettetni a képességeiket. Sőt, az a tény is kivételesen vonzó volt szülőknek, nézőknek és szervezőknek, hogy a Zelenyák tizenhármas országos és nemzetközi futóverseny 25 éves évfordulóját ünnepelte.

A mesze távokon is ismert és népszerű eseményt Béres Lajos agyalta ki annak idején. „Abban az időben egyetlenegy hasonló erőpróba sem volt a környéken, Zselízen érdektelenség miatt 1989-ben került sor az utolsó évfolyamra. Tőlünk legközelebb Garamtolmácson és Komáromban terveztek csak találkozókat. Kezdetben szerény körülmények között, egy régiós versenyben gondolkodtam, és főleg a fiatalokra akartam hatni. Szűkebb ismerőseim körében pozitív visszhangra talált az elképzelésem, így évről évre új feladatokat tűztünk ki és valósítottunk meg. Az utóbbi évek során Juhász Gábor, a Dudich Ferenc Polgári Társulás elnöke is serényen besegít a tennivalókba” – tudtuk meg Béres Lajostól, aki évtizedek óta rendszeres résztvevője a hazai és külföldi futóversenyeknek, és 74 évesen most is lefutotta a 13 kilométeres távot.

Az elmúlt évek alatt rengeteg fiatal és idősebb versenyzőt köszönthettek az 1500 lakosú községben. Ján Križák a mai napig csúcstartó, 41:06 perces eredménye vélhetően még sokáig nem kerül veszélybe. „Megemlíthető a lévai Mária Kuriačková, aki kitűnő triatlonversenyző volt, jelenleg pedig a válogatott edzője, lánya, Ivana is megfordult itt, azóta már világbajnoki címmel is büszkélkedhet. Jelentős neveknek számítanak: Magyar Imre, Ján Tuška, Eva Seidlová, Peter Pavuk, Kele Géza, Dana Jenečková és Michaela Kúdelová. Sajnos kissé öregszik a mezőny. Ezért iktattuk be a 60 év feletti korosztályt is. A kezdő és kevésbé edzett futókra is gondoltunk, így 6 évvel ezelőtt létrehoztuk a 4 kilométeres távot is. S hogy mit adott számomra a futás? Nagyon sok új barátra és ismerősre tettem szert, sok nagyvárosba és érdekes helyre eljutottam. A futók nagy családot alkotnak és örülök, hogy ennek tagja lehetek”– emelte ki Béres Lajos.
 

Érdekes

ZELENYÁK TIZENHÁRMAS, LEKÉR

diákok, I. kategória: 1. Rozália Capuliaková (Korpona), 2. Danis Alica (Lekér), 3. Malvína Hlaváčiková (Vámosladány). 
II. kategória: 1. Beňadik Cauliak (Korpona), 2. Adam Kuruc (Krakovany), 3. Buárdi Zsombor (Csata). 
III. kategória: 1. Damján Capuliak (Korpona), 2. Kristína Bartosová (Lekér). 
IV. kategória: 1: Matej Bohdanecky (Lekér), 2. Koszorús Balázs (Lekér), 3. Amália Capuliaková (Korpona). 
V. kategória: 1. Peter Kuruc (Krakovany), Hana Vargová (Ladice), 3. Michal Suba (Oroszka). 
VI. kategória: 1. Nikolas Bogdáň (Zselíz), 2. Dávid Mikulejsky (Lekér), 3. Marek Berta (Lekér).

Felnőttek (4 km), 20 éven felüli férfiak: 1.Michal Šebeňa (Verebély), 2. Dávid Lorenc (Zselíz), 3. Rudolf Varga (Ladice). 
20 éven aluli nők: 1. Simona Laktišová, 2. Hudák Zsófia (Csata), 3. Antal Andrea. 
20 éven felüli nők: 1. Végh Emília (Zselíz), 2. Tóth Erika (Zselíz), 3. Bitter Valéria (Zselíz).

Felnőttek (13 km) – férfiak 39 évig: 1. Gutrai Krisztián (Esztergom), 2. Peter Slamečka, 3. Duchoň Dominik (Zselíz). 
40–49 évig: 1. Petrovics Andrej (Csata), 2. Milan Mala (Garamújfalu), 3. Mário Ondriás (Kistapolcsány). 
50–59 évig: 1. Miroslav Krištof (Nagykürtös), 2. Jaroslav Baťo (BK PYxida), 3. Karol Hudeček (Léva). 
60 éven felüliek: 1. Ján Rakica (Léva), Béres Lajos (Lekér), 3. Kuczmann Imre (Lekér).

Nők 40–49 évig: 1. Martina Šramková , 2. Hana Laktišová, 3. Luci Lukáčiková. 
50–59 évig: 1. Iveta Chlebáková. (áb)
 

„A jelenlegi furcsa és nehéz helyzetben, összehasonlítva a hasonló versenyekkel, elégedett vagyok a résztvevők számával. A 13 kilométeres távot 27-en, míg a 4 kilométeres szakaszt 31-en futották le. A diákok versenyébe több mint harmincan kapcsolódtak be. Annak is örülök, hogy a környék falvaiból az elmúlt időszakhoz képest több érdeklődő érkezett. A díjazottak oklevelet és emlékérmet kaptak, s emellett valamennyi versenyzőnek jutott ajándék”– nyilatkozta lapunknak Juhász Gábor, a Dudich Ferenc Polgári Társulás elnöke.

A lenyűgöző és nívós futóverseny fő támogatója a Nyitra Megyei Önkormányzat volt. Csenger Tibor alelnök már évek óta rajthoz áll, s nem volt ez másképp idén sem. „Sokan az egészségükért, a jó közérzetükért és a sportos alakjukért szállnak harcba. Most mindenki a saját örömére futott, és ezúttal az összetartozásé volt a főszerep” – fogalmazta meg gondolatait Csenger.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?