Megint mellényúltak a kabalával

<p>A rövid életű &bdquo;horrorpuli&rdquo;, Bol-dog után egy vízililiom-fiú és lány lett a 2017-es budapesti vizes-világbajnokság új kabalája. A szervezőbizottság azonban most is beletrafált: az egyik figurának angol nyelvterületen erősen félreérthető nevet adott, ráadásul felmerült az ötletlopás gyanúja is.</p>

A tavirózsát (vízililiomot) formázó figurák angol nevet kaptak: Water Lily (ez tavirózsát jelent) és Water Willy. A „willy” szó azonban az angolban fütyit is jelent, ha rákeresünk az interneten a water willy szókapcsolatra, főleg erotikus segédeszközök ugranak elő.

A szervezőbizottság közleményben reagált: „Úgy véljük, hogy ha a Walt Disney által forgalmazott világhírű Charlie és csokigyár című filmben a csokigyárost hívhatták Willy Wonkának, továbbá a Magyarországon is óriási sikert aratott spanyol rajzfilmsorozat, a 80 nap alatt a Föld körül Willy Fogg-gal című alkotás főhőse viselhette ezt a nevet, úgy a budapesti világbajnokság vízililiomot formázó kabalafigurájának is megfelel a Water Willy név. ”

Az eleve furcsa, hogy angol neveket választottak a kabaláknak, mivel általában a házigazda ország nyelvén értelmes, de külföldiek számára is kiejthető nevet szoktak kapni a kabalafigurák. A barcelonai vb kabalafigurája, egy vízcsepp például a Xop nevet kapta, ami katalánul azt jelenti, csuromvizes, a kazanyi vb kabalái pedig az Itil és az Alsu nevet kapták, előbbi a Volga folyó régies elnevezése, utóbbi pedig rózsaszín vizet vagy rózsás arcot jelent.

A figurákat Tatai Tibor tervezte, ő azt nyilatkozta, eredetileg Lilinek és Lalának nevezte el őket.

A kabalák bemutatása után a Facebookon jelentkezett Bucz Magor, aki a Bol-dog visszavonultatása utáni pályázatra jelentkezett. Arra a pályázatra 500 pályamunka érkezett, ám végül nem hirdettek eredményt az időközbeni arculatváltás miatt. Bucz tervezete azonban kísértetiesen hasonlít a most bemutatott kabalára. Bucz azért választotta a tündérliliomot, mert a kabalafiguráknál szerinte ritka a növény és a női princípium. Ő is a Lili nevet javasolta neki, pályázatában azt is kiemelte, hogy névnapja a vb hónapjában, július 11-én van.

Bucz Magor pályázatával kapcsolatban a szervezőbizottság egyelőre nem nyilatkozott. (index, hvg)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?