Magyar siker Szlovákia ellen a női kosár-Eb nyitányán

kosár

Bár a negyedik negyedben még egál is volt az állás, végül simának ható 89:67-es győzelmet aratott a magyar női kosárlabda-válogatott Szlovákia felett a szlovén–izraeli Európa-bajnokság nyitónapján.

A két válogatott eltérő előjelekkel várhatta az Európa-bajnoki nyitányt. A magyar válogatott remek eredményeket hozó felkészülés után érkezett Ljubljanába, ráadásul azzal a tudattal, hogy az előző négy, Szlovákia elleni Eb-meccset megnyerte. Igaz, két éve nem voltak ott a kontinenstornán – ellentétben tegnapi ellenfelükkel, amely 2021-ben a 13. helyen zárt. Orosz Szabináék 2/4-es edzőmeccses mérleggel utaztak Szlovéniába, többüknek pedig kisebb-nagyobb egészségi gondjai is voltak. Juraj Suja szövetségi kapitány szerint azonban a játékuk minősége javuló tendenciát mutatott.

Mindkét csapat idegesen kezdte első, kora délutáni Eb-meccsét, sok volt a technikai hiba. A távoli dobások sem mentek a játékosoknak, az első negyedben a sok próbálkozásból egyedül Dudášová volt sikeres. Az első percekben a szlovák válogatott volt élesebb, az ellenfél Kiss Virág pontjai miatt nem szakadt le tőle. Székely Norbert szövetségi kapitány védencei aztán fokozatosan lendületbe jöttek, és zsinórban három pimasz labdaszerzésnek köszönhetően átvették a vezetést.

A második negyednek 16:12-es előnnyel vágtak neki Határ Bernadették. A 208 centis center nagy magassági fölényben volt a palánkok alatt, mégsem tudott érvényesülni. Csapattársai azonban egyre pontosabbak voltak kintről, majd pedig egyre több betörés után is pontot szereztek.

„Miért engedtük le a fegyvert? Miért nem használjuk a faultokat? Egyátalán semmit nem csinálunk abból védekezésben, amiben megegyeztünk – feddte meg játékosait Juraj Suja, aki Magyarország 29:19-es vezetésénél kért időt. A keményebb védekezés – kombinációban a sok befújt magyar szabálytalansággal és az értük járó büntetőkkel – azt eredményezte, hogy a különbség maradt egy számjegyű. Az esetleges fordításhoz viszont az is kellett volna, hogy a szlovákok ne dobják továbbra is pocsékul a triplákat. A magyar válogatott a honosított Goree vezérletével 40:32-es előnnyel zárta az első félidőt.

A képlet a folytatásban sem változott, hol tízpontosra nőtt a különbség, hol 6-7-re csökkent. „A csapatjátékunk alapja a sok passz támadásban. Sprintelni kell és passzolni – emlékeztette játékosait Székely 49:43-as vezetésüknél, de a szlovák csapat továbbra is „lőtávolban maradt. Orosz Szabina triplája után kettő volt csak közte, de Kiss Virág azonnal kontrázott (54:49).

Az utolsó tíz perc 55:53-mal kezdődött, a szlovák válogatott pedig kétszer is átvehette volna a vezetést, ehelyett gyorsan 60:55-re, majd 65:56-ra változott az eredmény, Dubei Debóra jó megmozdulásai után. Amikor pedig a 4-es pozícióban játszó Goree is beszórt egy hármast, hat és fél perccel a vége előtt lényegében eldőlt a meccs (68:56). A különbség végül komoly nagyságúra, 22 pontosra (89:67) nőtt.

Az első huszonegynéhány percben nem voltunk önmagunk, el kellett kezdenünk az Eb-t. Azt a ritmust, amit tudunk, csak az utolsó tíz percben tudtuk megvalósítani, De ha minden meccset megnyerünk 20 ponttal, nem érheti szó a ház elejét. Felőröltük az ellenfelet, a hajrát az elején meg kellett alapozni, hogy a végén az ellenfélnek már ne legyen ereje lepattanóért menni, keményebben védekezni – értékelt az M4 Sportnak Székely.

Az első hat pontot jegyző Kiss Virág szerint is tipikus nagy tornás első mérkőzésen vannak túl. „Nagyon jól reagáltunk az egyenlítésükre a negyedik negyedben, összefogtunk, keményebb védekezéssel, igazi csapatjátékkal győztünk. Örülök, hogy ennyien elkísértek minket Szlovéniába – mondta a szekszárdiak kosarasa.

Az STV kamerái előtt Juraj Suja foglalta össze a történteket. „Óriási különbség 32 vagy 40 percig jól játszani. Fizikailag nagyon jók a magyarok, ha nem lépünk oda a támadásaiknál, kosárral fejezik be az akcióikat – szögezte le a kapitány.

Alica Moravčíková pedig az utolsó percek rövidzárlatára keresett magyarázatot: „Az ellenfél 55:55 után azonnal gyors kosarakat szerzett. Mi viszont előkészítetlenül próbálkoztunk, mintha kicsit a magyarok gyors játékát akartuk volna másolni. Nem a saját játékrendszerünk szerint kosaraztunk. De a szívünket a további két meccsbe is beletesszük – nyilatkozta a rózsahegyiek játékosa.

A pénteki 2. fordulóban Magyarország–Törökország (12.15) és Szerbia–Szlovákia (20.45) meccseket rendeznek.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?