Kik ezek a hollandok?

Budapest |

<p>Folytatódik a labdarúgó vb-selejtezősorozat: a magyar válogatott ellenfele Andorra után ma (20.30) a Puskás Ferenc Stadionban Hollandia lesz. Az ellenfelet jól ismerjük – vagy mégsem?</p>

Hollandia a 2012-es Eb-selejtezők mindkét meccsén megszórta a magyar válogatottat, a hazai 0:4 szégyenteljes volt, az idegenbeli 3:5-re viszont büszkék lehetünk, a magyar válogatott a vereség ellenére bátran, kulturáltan futballozott. S bár az emlék közeli, a hollandok kerete alaposan kicserélődött bő egy év alatt.

Ez nem is csoda. 2011 augusztusában Hollandia még vezette a FIFA-világranglistát, aztán jött az Európa-bajnokság, ahonnan a csapat három vereséggel, pont nélkül esett ki. Bert van Marwijk belebukott a kudarcba, utóda Louis van Gaal lett. A tréner az Ajaxnál és a Barcelonánál nagy dolgokat vitt véghez, a holland válogatott szurkolói azonban tudják, Van Gaal nem mindenható. 1988 óta Hollandia egy világversenyről maradt le (a 2002-es vébéről), és a torna selejtezősorozatában éppen Van Gaal vezette az Oranjét…

A rajtot most jól kapták el a narancssárgák, csoportbeli legnagyobb riválisukat, Törökországot 2:0-ra legyőzték Amszterdamban. Az eredmény kiváló, a játék azonban a lapok egybehangzó állítása szerint messze volt a tökéletestől. Van Gaal 4-3-3-as rendszerre váltott, emellett számtalan fiatal játékost hívott meg a válogatotthoz, akik közül többen máris kezdőként kaptak szerepet a mérkőzésen. Lássuk, kik ők?

Van Gaal már azzal nagy meglepetést okozott, hogy Maarten Stekelenburg helyett Tim Krult (24) állította a kapuba – igaz, a Newcastle kapusa Budapesten nem védhet, mivel megsérült a törökök elleni mérkőzésen. A védelemben John Heitinga mellett három fiatal futballista kapott helyett (Martins Indi 20, Daryl Janmaat 23, Jetro Willems 18 éves), akik közül a Feyenoord két játékosa, Janmaat először, Martins Indi pedig másodszor lépett pályára a válogatottban. Szó mi szó, produkáltak furcsa megoldásokat, noha Willems már az Európa-bajnokság mindhárom mérkőzésén játszott a holland csapatban.

A középpályán Wesley Sneijder képviselte a rutint, Jordy Clasie (21, Feyenoord) és Kevin Strootman (22, PSV) az újhullámot. Hiba lenne azonban lebecsülni ezeket a fiatal játékosokat, Clasie-t a holland Xaviként emlegetik, Strootman pedig már 18 évesen bemutatkozott a holland élvonalban, ahol az egyik legjobb assziszt-játékosnak tartják. Elöl pedig – pontosabban a szélen – Luciano Narsingh-ra érdemes figyelnünk. A 21 éves – félig suriname-i, félig indián származású – játékos is megjárta az Eb-t, s négy válogatott meccse közül kettőn (Belgium és Hollandia ellen) eredményes volt.

Apropó, Belgium. Ne feledjük, hogy a hollandok augusztus közepén 4:2-re kikaptak Belgiumtól felkészülési mérkőzésen, s ott még a törökök elleninél is halványabb játékot produkáltak. Van Gaal szakértelme ide, fiatal futballtehetségek oda, ez a holland csapat egyelőre nem az a holland csapat, amelytől az utolsó három válogatott meccsen (beleértve egy 2010-es barátságos találkozót) összesen 15 gólt kaptunk…

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?