Horváth Csaba: Megmutattuk, hogy a somorjai projekt életképes

stk

Fiatalítás, váratlan edzőcsere, felemás tavaszi ligaszereplés, remeklés a kupában és világbajnoki keretbe behívott játékosok – eseménydús hónapokat tudhat maga mögött a II. ligában 8. helyen végzett somorjai labdarúgócsapat. A szezonra Horváth Csaba klubelnök segítségével tekintettünk vissza.

„Mi Somorján elsősorban egy projektben gondolkodunk, emellett természetesen szeretnénk eredményesek is lenni. A szezon során tovább fiatalítottuk a keretet, érkezett például az utánpótlás-válogatott Zoran Záhradník Nagymihályból, és folyamatosan szem előtt tartjuk a MOL Akadémiát és a somorjai utánpótlást is” – fogalmazott lapunknak Horváth Csaba, a somorjaiak klubelnöke.

Fiatalság és rutin

Az STK nagyon fiatal csapattal abszolválta a szezont. Mindössze hárman, Aldo Baez, Juraj Pančík és Lukáš Szabó töltötték be a harmincat, de a huszonhét éves Marič-Bjekič és a huszonhat éves csapatkapitány, Nagy Péter is a legidősebb játékosok közé tartozik a keretben. „A tapasztaltabb játékosaink közül többen is szerződést hosszabbítottak és jövőre is Somorján fognak futballozni, a konkrétumokról a klub később fog beszámolni.Ők csapatunk törzsét alkotják, számítunk rájuk. Szerintem úgy tud igazán ütőképes lenni egy csapat, ha a fiatalos energiák mellett kellő tapasztalat is van benne. A rutint ötvözni kell a tehetséggel” – mondta Horváth Csaba.

Ančiccal, másképp

Az őszi szezon után az előkelő hatodik helyet foglalta el a tabellán a somorjai csapat, így valamelyest váratlan volt a januárban bejelentett edzőcsere, amikor Michal Kurucot az élvonalbeli tapasztalattal is rendelkező Juraj Ančic váltotta. „Az edzőváltás nem az eredmények miatt történt, hanem a projektünk fejlesztése jegyében – hangsúlyozta Horváth Csaba, aki szerint annak ellenére is előrelépés történt a csapat játékában, hogy az ősszel elért hatodik helyből a szezon végére nyolcadik lett. – A tavasszal lejátszott 13 bajnokit nem feltétlenül lehet összehasonlítani az őszi 17 meccsel. Ami az eredményeket illeti, tavasszal a ligában változó volt a teljesítményünk, de ebben a nagyon fiatal keretnek is szerepe volt. A szezon második felében igyekeztünk dominánsabb, labdabiztosabb stílusra váltani, ami jobban illik a fiatal csapatunkhoz. Ez szerintem sikerült, és előrelépés történt a játékunkban. Végső soron úgy gondolom, hogy a nyolcadik hely megfelelt a realitásnak. A szurkolók elsősorban az eredményességet nézik, de számunkra vannak más fontos tényezők is.”

Remeklés a kupában

A somorjaiak a Slovnaft Cupban nagyszerűen szerepeltek, történetük során először jutottak be a legjobb nyolc közé. A márciusi negyeddöntőben a szuperfavorit Slovan várt rájuk, de az STK minimum egyenrangú ellenfele volt az esélyes pozsonyiaknak. A mérkőzésről árulkodó tény, hogy idősebb Vladimír Weiss vezetőedző tartalékos összeállításban küldte pályára az égszínkékeket, de a második félidőben sorra becserélte a nagyágyúkat (Kucka, Csakvetadze, Csavrics, Weiss) is. Az 1:1-es rendes játékidő után végül csak tizenegyesekkel maradt alul a somorjai csapat a Slovannal szemben. „Nagyon kevés hiányzott a Slovan kiejtéséhez. Azzal a teljesítményünkkel megmutattuk, hogy a projektünk életképes. Csak a büntetőkön múlott a továbbjutásunk”  – méltatta a kupaszereplést a klubelnök.

U20-as büszkeségek

A somorjaiak vezetőségének a szezon befejezése után is volt oka a büszkeségre, hiszen az U20-as világbajnokságon részt vevő szlovák válogatott keretébe két somorjai játékos, Szolgai Máté és Csóka Bálint is bekerült. A 19 éves Szolgai mindhárom csoportmeccsen és a Kolumbia elleni nyolcaddöntőben is pályára lépett, ráadásul Fidzsinek és Ecuadornak is betalált. A 20 éves Csóka két csoportmérkőzésen kapott lehetőséget.

Somorján felkészültek arra, hogy a két fiatal iránt megnövekszik az érdeklődés. Szolgai hivatalosan DAC-játékosként töltötte Somorján az egész szezont, míg Csóka teljes mértékben az STK játékosának számít. „Az együttműködésünk a DAC-cal továbbra is jól funkcionál. Az ilyen esetekben nem is úgy fogalmazunk, hogy az ő vagy a mi játékosunkról van szó, hanem úgy vesszük, hogy a miénk. Ha az érintett játékosoknak lehetőségük van feljebb lépni, akkor természetesen a DAC előnyt élvez más klubok ajánlataival szemben. Idén Trnovský kapus DAC-kerettag lett, Lukas Leginus pedig játéklehetőséget is kapott a sárga-kékeknél. Ha a következő években is ilyen arányt tudunk felmutatni, elégedettek lehetünk.”

Felkészülés és változások

Horváth Csaba elárulta, hogy a somorjaiak nyári felkészülése június 19-én kezdődik. A klub a pontos menetrendet később hozza nyilvánosságra, az azonban már biztos, hogy a csapat a Haladás, a Győr, a Mosonmagyaróvár, a Vasas, a Dorog és a Trenčín ellen is megméretteti magát az új szezon rajtja előtt. „Ami biztosra vehető, hogy az edzői stábban nem lesz változás. A játékoskeretben nagy mozgásra nem, de bizonyos változásokra lehet számítani” – tekintett előre Horváth.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?