„Hiszek benne, hogy érmesek lehetünk”

kajak-knenu

Zalka Csaba, Botek Ádám, Vlček Erik és Gelle Péter is rajthoz áll a szerda délutáni előfutamokkal megkezdődött kanadai kajak-kenu világbajnokságon.

A szlovákiai küldöttség ezúttal kilenctagú lesz, csak a férfiak utaztak el Halifaxba. „A lányokkal sem akartunk kint lenni, mert vár rájuk az U23-as vb és majd a felnőtt Eb is – mondta lapunknak Likér Péter, mások mellett Gamsjäger Lisa Maria edzője. A komáromi szakember megfogalmazása nem véletlen, az ő csoportja teljesen ki akarta hagyni a világbajnokságot. Viszont a szövetség menet közben megváltoztatta a véleményét, ahogy arról lapunkban múlt héten beszámoltunk. Így Kanadában a Samuel Baláž, Denis Myšák, Zalka Csaba, Botek Ádám négyes fog versenyezni K4 500-on, Botek pedig Vlček Erikkel ott lesz a K2 500 mezőnyében is. „Ádámnak volt egy gyulladása a válogatón, utána kihagyott egy hetet. Nem nagyon számítok jó eredményre, mert a négyes mindig a páros előtt van. Erik így egy fáradt Ádámot fog kapni – magyarázta Likér. – Sok idő telt el a két májusi vk óta, nem tudni, ki milyen formában van, ki volt beteg, ki mit választott, mert sok ország más-más négyest visz a vb-re és majd az Eb-re.

Likér elmondta, Halifaxban „nem egy szegedi pályaés infrastruktúra vár rájuk, emellett szelesebb, kiszámíthatatlan az időjárás is. Jósolni így szinte lehetetlen, amivel Filip Petrla, a szlovák szövetség síkvízi szakágának sportigazgatója is egyetért. „ De a négyestől mindig érmet kell várni. Persze nagyon nehéz lesz, mert ebben az összetételben idén még nem versenyeztek (a vk-kon Botek helyett Milan Dörner ült az egységben – a szerk. megj.). De tapasztaltak a fiúk, és jó eredményeik vannak az utóbbi két évben, ami arra utal, hogy harcban lehetnek a dobogóért a vb-n is. Bízunk ebben, de meglátjuk, milyen lesz a konkurencia. Az ukránoknak új négyesük van, remek formában, a német és a spanyol egységek pedig hosszabb ideje megvernek minket – nyilatkozta az Új Szónak Petrla.

S hogy a fentiekről mi a véleménye maguknak a sportolóknak, arról az egyik érintettet, Zalka Csabát kérdeztük még az elutazásuk előtt. „Mindenki nyerni akar, ez természetes, mi is mindig megcélozzuk az érmet. És ezt nem csak kötelező jelleggel mondom, hiszek is benne – szögezte le egyértelműen Zalka. – Egyre inkább formába lendülünk. Mindig a vb a legfontosabb, de az Eb-re is igyekszünk átmenteni a csúcsformát, mivel csak két hét lesz a két verseny között.

A somorjai származású kajakos elárulta, a világkupák után három nap pihenőt kaptak, utána visszatértek edzeni, majd a válogatókkal egyre jobban belelendültek a versenyzésbe is. „A négyes mostani összetétele még nagyobb motivációt jelent számunkra, mi így is akartuk eleve. Ádám nagyon jó hátsó ülőben, örülünk, hogy velünk van, bár egy kicsit késői volt a döntés a szövetség részéről, nem sokat tudtunk együtt edzeni – jegyezte meg Zalka, hozzátéve, ő maga még sosem járt Halifaxban,

Ellenben a rutinos Gelle Péter igen, még 2009-ben, amikor Tomáš Martinekkel tizedikek lettek 500 méteren. A 2019-es szegedi vb-n K1 1000 méteren negyedik kajakost nem lepte meg a mostani nevezés, annak ellenére sem, hogy idén alig versenyzett. „Sejtettem, hogy bekerülök a keretbe. A válogatón csak kis különbséggel szorultam Denis Myšák mögé, aki elsősorban a K4-es és K2-es számokra összpontosít, gondoltam, hogy nem fog indulni egyesben. Halifaxban elsősorban magamnak akarok bizonyítani, de mindenképpen meg szeretném közelíteni az A-döntőt – mondta lapunknak a párkányi származású, 37 éves Gelle. Hosszú pályafutása során még ő sem tapasztalhatta meg, milyen az, amikor időben ennyire közel van egymáshoz a vb és az Eb. „Mindkettőn jól akarok tejesíteni, még ha a vb mégiscsak vb. De teljesen más felkészülést, másmilyen összpontosítást igényel így a két esemény. A vb után nagyon fontos lesz a mentális állapot, az, hogy fejben összeszedje magát a versenyző. Nem is kell majd nagyon edzeni, inkább csak lemenni a vízre és lazábban evezni, kipihenni a tengerentúli fáradalmakat – tette hozzá már előrepillantva Gelle.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?