Három kemény meccsre az olimpiától Miklerék

kézilabda

Amióta a férfikézilabda olimpiai sportág, minden európai ötkarikás játékokon ott volt a magyar válogatott, amely mától vasárnapig Tatabányán harcolhatja ki, hogy nyáron Párizsban folytatódjon ez a szép sorozat.

A magyar férfiválogatott eddig nyolc alkalommal szerepelt az olimpián – legutóbb 12 évvel ezelőtt Londonban –, a legjobb eredménye pedig a negyedik helye volt, amit ötször (!) is sikerült megszereznie (1936, 1980, 1988, 2004, 2012).

José María Rodríguez Vaquero szövetségi kapitány együttese sorrendben Tunéziával, Norvégiával és Portugáliával találkozik. A csoport első két helyezettje jut ki az ötkarikás játékokra. A magyar együttes örökmérlege mindhárom ellenfelével szemben pozitív, de a norvégoktól a legutóbbi négy alkalommal, a portugáloktól pedig a legutóbbi három meccsből kétszer simán kikapott. A januári, németországi Európa-bajnokságon történetük legjobb eredményét érték el a magyarok az ötödik helyezéssel. A portugálok hetedikként, a norvégok kilencedikként zártak, Tunézia pedig bronzérmes lett az Afrika-bajnokságon. A tavalyi világbajnokságon mind a négy csapat ott volt: Norvégia a 6., Magyarország a 8., Portugália a 13., Tunézia a 25. helyen végzett.

Érdekes

A torna műsora

Március 14., csütörtök, 18.30: Norvégia–Portugália; 21.00: Magyarország–Tunézia
Március 16., szombat, 17.00: Portugália–Tunézia; 19.30: Norvégia–Magyarország
Március 17., vasárnap – 18.30: Tunézia–Norvégia; 21.00: Magyarország–Portugália


 

„Négy nap alatt három mérkőzés vár ránk, nagyon kemény torna lesz. Sosem könnyű elkezdeni egy tornát, számomra az első meccs a legfontosabb, az sorsdöntő lehet. Tunézia ellen mindenképpen nyernünk kell, hogy a további találkozókon legyen esélyünk a továbbjutás kiharcolására – szögezte le Chema Rodríguez. – Papíron a legerősebb, legesélyesebb csapat a csoportban Norvégia, amely szinte mindig jól teljesít, minden posztra két klasszis játékosa van, akik a BL-ben edződnek. Válogatottjukra jellemző a kemény védekezés, a gyors ellenakciók és a kiváló kapusteljesítmény, vagyis a játék minden elemében nagyon magas szinten tud teljesíteni. A portugál válogatottat némileg hasonlónak tartom a magyarhoz: sok tapasztalt klasszis játékossal, sok fiatal tehetséggel, és ha a beállókat, ha az átlövőket, ha a kapusokat nézzük, tele van a keretük nagyszerű kézilabdázókkal.

Az olimpiai selejtezőn ismét Mikler Roland lesz a válogatott csapatkapitánya. A Szeged kapusa kihagyta a januári Eb-t. „Sok év után maradtam otthon egy világverseny helyett, faramuci helyzet volt számomra. Sokat szurkoltam, sokszor beszéltem az ott lévő kapusokkal, de nem kívánom senkinek, amit otthon átéltem – nyilatkozta Mikler. – Már jártam olimpián, átéltem azt, amit ez az egész adni tud. Szeretnék még egyszer ott lenni, és még egyszer, utoljára megélni ezt az élményt.”

Érdekes

A magyar válogatott kerete

Kapusok: Mikler Roland (Szeged), Bartucz László (Tatabánya), Palasics Kristóf (Logrono)
Jobbszélsők: Krakovszki Zsolt (NEKA), Imre Bence (FTC), Rodríguez Álvarez Pedro (Tatabánya)
Jobbátlövők: Ancsin Gábor (Tatabánya), Ilic Zoran (Hamburg)
Irányítók: Lékai Máté (FTC), Hanusz Egon (Stuttgart), Fazekas Gergő (Plock)
Beállók: Bánhidi Bence (Szeged), Rosta Miklós (Dinamo Bucuresti), Szöllősi Szabolcs (Dabas), Sipos Adrián (Melsungen) 
Balátlövők: Bodó Richárd (Szeged), Ligetvári Patrik (Veszprém), Szita Zoltán (Szeged)
Balszélsők: Bóka Bendegúz (Balatonfüred), Krakovszki Bence (Tatabánya)

A tornára 18 fő nevezhető, közülük kerül ki a mérkőzésenként pályára lépő 16 játékos. A torna alatt a 18-as és a bő 35 fős keret között öt cserére van lehetőség.


 

A spanyolországi Granollersben a házigazda mellett Szlovénia, Bahrein és Brazília vív meg a két továbbjutó helyért, Hannoverben pedig német–horvát–algériai–osztrák négyesből szereznek kvótát ketten.

Az olimpián a rendező Franciaország mellett már biztosan ott lesznek a világbajnok dánok, az Afrika-bajnok egyiptomiak, az ázsiai selejtezőt megnyerő japánok, a Pán-Amerikai Játékokon diadalmaskodó argentinok, valamint az Eb-bronzérmes svédek, mint a még nem kvalifikált, legjobb Eb-eredményt elért együttes. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?