Dél-Amerika megtörné az európai válogatottak uralmát Katarban

MEssi.Katar

Vasárnap 17 órakor Katar és Ecuador meccsével elkezdődik az első téli világbajnokság. A katari eseményen, amely a 22. a sorban, Dél-Amerika szeretné megtörni Európa 2006 óta tartó sorozatát.

A csaknem egy hónapos csúcsesemény több szempontból is egyedülálló lesz: egyrészt a Közel-Keleten először rendeznek vb-t – a helyszínkijelölést később számos kritika érte a feltételezett vesztegetések, a futballtradíció hiánya és az emberi jogok sérülése miatt –, másrészt először fordul elő, hogy télen bonyolítják le a tornát. Ezek a körülmények mindenképpen befolyásolják a vb alakulását.

A legutóbbi négy világbajnokságot mind európai csapat nyerte, így Brazília és Argentína is fokozott lelkesedéssel vág neki a tornának, hogy megtörje a sorozatot. Ráadásul a forma is mellettük szól.

Neymarék a selejtező mind a 17 mérkőzésén veretlenek maradtak, az elmúlt három évben pedig csak egyszer kaptak ki. Ezt a vereséget tavaly a Copa América döntőjében éppen Argentína mérte rájuk. Messiék legutóbb 2019-ben szenvedtek vereséget, így már 16 veretlen meccs van a hátuk mögött. A világrekordot az olaszok tartják, akik 2018 és 2021 között 37 találkozón nem találtak legyőzőre. Az argentinoknak így jó esélyük van a rekorddöntésre is. A Barca legendája és a PSG jelenleg egyre jobb formába lendülő játékmestere ráadásul Lothar Matthäus rekordjára is pályázik. A német 25 vb-meccsen lépett pályára, Messi 19-nél jár, így ha Argentína ott lesz a legjobb négy között, megdőlhet ez a csúcs is.

2006 óta sorrendben az olaszok, a spanyolok, a németek és a franciák emelték magasba a körülbelül 20 millió dollár értékű kupát. Az említett országok közül utóbbi három lesz ott most Katarban, de egyik sem tekinthető toronymagas favoritnak. A spanyolok kiegyensúlyozott kerettel indultak útnak és a selejtezők, valamint a Nemzetek Ligája alapján úgy tűnik, lehet esélyük a legjobbak közé kerülni. A németek és a franciák a Nemzetek Ligájában azonban inkább rombolták a sanszukat. Előbbiek keretében ráadásul több hiányposzt is akad, míg utóbbiak felkészülését a sérülések nehezítették az utóbbi napokban, hetekben.

A játékosok minőségét tekintve Anglia az, amely beleszólhatna még az éremcsatákba, de az NL-ben ők sem brillíroztak, sőt. A portugáloknál Cristiano Ronaldó és fiatal társai törhetnek borsot a dél-amerikaiak orra alá, míg a mindig erősnek számító Hollandia az esélytelenek nyugalmával indulhatnak neki a versengésnek. Az esélyek kapcsán kevesebb szó esik most Belgiumról, amelynek aranygenerációja vélhetően utoljára állt össze, így biztosan nagy dobásra készülnek.

De Bruyne és társai mellett akad még jó néhány világsztár, akik szinte biztosan utoljára szerepelnek vb-n: a portugáloknál a Messihez hasonlóan ötödik vb-jére készülő Cristiano Ronaldo, a legutóbb ezüstérmes horvátoknál Luka Modric, az uruguayiaknál Diego Godín, Edinson Cavani és Luis Suárez. Az új generáció képviselői közül pedig berobbanásra kész a spanyoloknál Gavi és Pedri, a braziloknál Vinícius Junior és Rodrygo, Uruguay mezében Nunez és Pellistri vagy francia színekben Camavinga vagy Tchouameni. Lesz tehát kiket figyelni a következő hetekben. Valamint ne feledjük azt sem, hogy ilyenkor egy-egy kisebb múltú válogatott és néhány eddig nem ismert játékos is rendre előkerül és belép a klasszis kategóriába.

A vb 64 találkozóját öt város nyolc stadionjában bonyolítják le. A létesítmények közül hat új, egy újjáépített és egy felújított. A vb legnagyobb létesítménye a 80 000 néző befogadására alkalmas Luszail Stadion.

A FIFA busásan díjazza a résztvevő válogatottakat: összesen 440 millió dollárt oszt szét a nemzeti szövetségeknek. A győztes 42 milliót, a döntő vesztese 30 milliót kap, de a csoportmérkőzések után búcsúzó 16 csapat is 9 millióval vigasztalódhat.

A futball-vb, amely a nyári olimpia után a világ második legnagyobb sporteseménye, a december 18-i döntővel zárul. Négy év múlva az Egyesült Államokban, Kanadában és Mexikóban tartják a futball újabb csúcsünnepét.

Érdekes

Katar Ecuador ellen a nyitómeccsn

A házigazdák eddigi hat nyitómeccsükből egyet sem vesztettek el, 3 győzelem mellett 3 döntetlen a mérlegük. Az erőviszonyok viszont most egyértelműen Ecuador mellett szólnak és tudjuk, hogy minden sorozat megszakad egyszer.

Katar és Ecuador története során három alkalommal találkozott egymással, 1996 februárjában két barátságos mérkőzésen csaptak össze Dohában, akkor 1-1-es döntetlen mellett 2-1-es ecuadori győzelem született. Legutóbb 2018 októberében, ugyancsak Dohában találkoztak, akkor 4-3-as hazai sikerrel ért véget a mérkőzés.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?