Cseh, Phelps, Le Clos – kéz a kézben a dobogón

Rio de Janeiro |

<div>Sporttörténeti pillanatokat hozott a férfi 100 m-es pillangóúszás döntője a riói olimpián: Joseph Schooling révén Szingapúr első olimpiai aranyát nyerte, a második helyen pedig hármas holtverseny alakult ki.</div>

Joseph Schooling 13 éves volt a pekingi olimpia előtt, amikor a klubba, ahol éppen edzett, ellátogatott Michael Phelps. Phelps akkor már hatszoros olimpiai bajnok volt, és Schooling példaképe. „Amikor megtudtam, hogy Phelps ott van a klubban, teljesen izgalomba jöttem. Akarok tőle egy képet, akarok tőle egy képet! Csak ez járt az eszemben” – idézte fel a nyolc évvel ezelőtti találkozást Schooling. A közös fotó végül összejött, péntek éjjel pedig újabb közös fotók is készültek. Nem is akármilyenek. Schooling a dobogó tetején áll rajtuk, 100 m pillangón legyőzte Michael Phelpst. A hihetetlenül izgalmas versenyen minden idők legeredményesebb olimpikonja 0,75 másodperccel lemaradt az 50,39-es időt elérő Schooling mögött, de a Phelpsével hajszálra megegyező időt ért el Chad le Clos és Cseh László is.  „Legalább utolértem”A dobogóra együtt, egymás kezét fogva léptek fel – három kivételes sportember, akik egész pályafutásuk alatt rivalizáltak egymással. Volt ebben valami sorsszerű.Cseh László úgy utazott ki Rióba, hogy olimpiai bajnok akar lenni. Előtte 100 és 200 pillangón is jobb ideje volt, mint Phelpsnek, egy éve a kazanyi vb-n megmutatta, hogy tud felszabadultan is versenyezni és nyerni. 200 pillangón azonban „rázuhant az öt karika”, csak a hetedik lett. Ezek után a rövidebb táv előtt már nem mert és nem is akart jósolni: „Ha kiadom magamból a maximumot, elégedett leszek, bármilyen helyhez is lesz elég.”  A második helyre volt elég. „Az olimpia előtt azt hittem, le lehet győzni Phelpset. Legyőzni nem tudtam, de legalább utolértem” – jegyezte meg Cseh László, akinek ez volt a hatodik olimpiai érme, összesen négy ezüstöt és két bronzot szerzett. Utólag elismerte, a 200 pillangó kudarca után nagyon maga alatt volt, de aztán elhatározta, akármilyen szörnyűség történik, nem fog megfutamodni. A második hely némi gyógyír a lelkének, a budapesti világbajnokság pedig számára is nagy motiváció.  Phelps befejeziMichael Phelps viszont már eldöntötte, az olimpia után visszavonul. „Ott leszek Tokióban, de nem versenyzőként” – nyugtatta meg a japán újságírókat, majd arról beszélt, mi késztette arra, hogy 31 évesen, családos emberként még mindig versenyezzen: „Amikor elkezdtem, meg akartam változtatni a sportágat. Azt hiszem, ez sikerült. Az egyetlen ok, amiért itt vagyok, az ilyen srácok, mint Joseph. Meg akarom mutatni a gyerekeknek, hogy merjenek álmodni, mert a határ a csillagos ég.”Neki tényleg az volt. 22 aranyat, 2 ezüstöt és 3 bronzot nyert az olimpiákon, ezzel minden idők legeredményesebb olimpikonja. De már nem ő akar a reflektorfényben lenni. „Kérdezzék Joe-t, a srác épp most lett olimpiai bajnok” – sugallta nevetve az újságíróknak.Kérésének eleget tettek, de Schooling sem akarta ünnepeltetni magát. „Én csak egy aranynál tartok. Ugyan mi ez a huszonkettőhöz képest?”
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?