Az olimpia a női vízipólósok célja a világbajnokságon

női vízilabda edzés

A magyar női vízilabda-válogatott az olimpiai szereplés kiharcolását tűzte ki célul a vasárnap rajtoló dohai világbajnokságon.

Kemény Dénes, a férfivízilabda-válogatott korábbi sikerkapitánya, a magyar sportági szövetség volt elnöke azt mondta, 99 százalékig biztos abban, hogy a női csapat megszerzi az olimpiai kvótát a katari vb-n, ahol két párizsi indulási jog talál gazdára. A magyar női válogatottnak a papírforma alapján az olasz és a kanadai csapat közül legalább egyet kell megelőznie ahhoz, hogy ott legyen Párizsban.

A januári, eindhoveni Európa-bajnokságon ötödik magyar csapat Dohában az erőviszonyok alapján a negyeddöntőbe jutásért az olimpiai bajnok amerikai, vagy a vb-címvédő és friss Európa-bajnok holland csapattal találkozik majd. Egy bravúros továbbjutás esetén szinte biztos, hogy megszerzi az olimpiai kvótát, ellenkező esetben viszont jó eséllyel az 5–8. helyért zajló rájátszás dönt majd a párizsi részvételről.

A csoportkörben Szingapúr és Új-Zéland ellen is kötelező a magbiztos győzelem, de elvárt a siker Ausztrália ellen, még ha ők már komolyabb játékerőt is képviselnek az első két ellenfélnél. Ezt követően jöhet majd az amerikai vagy a holland válogatott a negyeddöntőben, így nem meglepő, hogy Mihók Attila szövetségi kapitány szerint akkor kezdődik számukra a világbajnokság. „Taktikailag nagyon jelentős változásokat nem lehet ennyi idő alatt elérni, ez egyáltalán nem is állt szándékunkban. Azokat az alapokat szeretnénk viszontlátni, amik az Eb-n is domináltak, természetesen bizonyos részletekben, elsősorban a védekezésbeli hatékonyságot illetően szeretnénk változásokat elérni – nyilatkozta a kiutazás előtt a szakember, aki elmondta, hogy a keretben van arcüreggyulladással és szemfertőzéssel bajlódó játékosa, leginkább azonban az aggasztja, hogy Vályi Vanda egy hete nem tud részt venni az edzéseken, miután a KSI-fiúk elleni edzőmeccsen ellőtték a könyökét. – Még az ausztrál meccs is bizonyos szinten a felkészülés utolsó állomása lehet számunkra. Egy világbajnokságon ez furán hangzik, de azon a találkozón sem fog eldőlni semmi. Tulajdonképpen a negyeddöntővel fogjuk kezdeni ezt a világversenyt” – tette hozzá Mihók, aki újra számít a kiskövesdi Máté Zsuzsanna játékára.

Az FTC felvidéki bekkje nem számított rá, hogy miután lemaradt az Európa-bajnokságról, lehetőséget kap a vb-n. „Azt terveztem februárra, hogy majd az uszodában fogom nyomni az alapozást, de nagyon örülök, hogy most itt vagyok. Nem számítottam arra, hogy visszahívnak, másra is koncentráltam, de nagyon boldog vagyok, hogy jött az a bizonyos telefonhívás! Decemberben beszéltem Mihók Attilával arról, hogy szeretnék visszakerülni és miben kell ehhez fejlődnöm, adott két hónapot arra, hogy alapozzak, amit meg is tettem. Hosszabb tempós úszásból jöttem és csatlakoztam a lányokhoz, de hála istennek fel tudtam venni a ritmust. Sok segítséget kaptam tőlük, bármilyen taktikai vagy szervezési kérdéssel fordultam hozzájuk, mindig mindenben támogattak. Nagyon jó érzés” – idézte Mátét a magyar szövetség honlapja.

Mióta a Mihók Attila–Cseh Sándor páros vezeti a női válogatottat, többször elhangzott, hogy a gyors játékot helyezik előtérbe. Ezzel kapcsolatban Mihók az eindhoveni Eb-n elmondta lapunknak, hogy itt nem feltétlen arra kell gondolni, hogy többször szeretnének megúszás után gólt szerezni, hanem arra, hogy hamarább érjenek oda az ellenfél kapuja elé. Az így megszerzett 2-3 másodperces előny is elég lehet ugyanis, hogy az ellenfél védői ne vegyék fel a pozíciót, így könnyebben szülessenek a magyar gólok. A támadással nem is volt gond Hollandiában, a védekezéssel annál is inkább, így nem meglepő, hogy Máté mellett egy másik jól védekező játékos, Horváth Brigitta is visszakerüt a válogatottba.

Most nagyon jó periódusban vagyunk mentálisan. Eindhovenben megvolt a helye a sírásnak és a többórás beszélgetéseknek is, aztán ahogy hazajöttünk, mindenkin azt láttam, hogy „Jó, jöjjünk és csináljuk!”. Utólag visszagondolva fizikálisan és taktikailag rendben voltunk, a mentális rész, az együtt rezzenés és közös vibrálás viszont hiányzott. Az előző világversenyeken megmutattuk, hogy ez bennünk van és jogosan várják el tőlünk, és most azt érzem, teljesen más a hangulat, máshogy mozgunk együtt. Voltak vicces feladatok is, amiket együtt kellett megoldanunk, ezek mind olyan közös élmények, amik bebizonyították, hogy jó közösség vagyunk. Nagyon pozitív vagyok és rendben érzem magunkat” – bizakodott az eindhovenben összeszedett szemsérülését maga mögött hagyó Kurucz-Gurisatti Gréta.

Újdonság, hogy az idei vb-n először állandó sapkaszámmal szerepelnek a játékosok, azaz lesz 14-es és 15-ös is, az viszont változatlan, hogy egy mérkőzésre tizenhárom vízilabdázó nevezhető.

A 2004-es olimpia óta, vagyis húsz éve a magyar női válogatott mindig jelen volt az olimpián, ráadásul a mostani keretben többen vannak olyanok, akik Tokió előtt is játszottak a kvalifikációs tornán, tehát rutinosak az ilyen helyzetekben.

Vizes-vb

A magyar női vízilabda-válogatott kerete

1. Magyari Alda (UVSE), 13. Neszmély Boglárka (FTC) – kapusok;

2. Szilágyi Dorottya (Eger), 3. Vályi Vanda (FTC), 4. Kurucz-Gurisatti Gréta (FTC), 5. Geraldine Mahieu (Dunaújváros), 6. Rebecca Parkes (Eger), 7. Máté Zsuzsanna (FTC), 8. Keszthelyi-Nagy Rita (Mataro), 9. Leimeter Dóra (FTC), 10. Rybanská Nataša (UVSE), 11. Faragó Kamilla (UVSE), 12. Garda Krisztina (Dunaújváros), 14. Horváth Brigitta (Dunaújváros), 15. Kuna Szonja (FTC) – mezőnyjátékosok.

Vizes-vb

A magyar női vízilabda-válogatott programja, C csoport:

Február 4., vasárnap 14.30: Magyarország–Új-Zéland

Február 6., kedd 11.30: Szingapúr–Magyarország

Február 8., csütörtök 8.30: Magyarország–Ausztrália

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?