Pihenő

Wabi-szabi – a tökéletlenség szépsége. GALÉRIA

A korábbi VasárnapHáztartás mellékletek tartalmához igazodva, érintőlegesen bemutatjuk a japán otthonokban uralkodó szemléletet, az ún. wabi-szabit, amely a tökéletlenségre épít, abból inspirálódik, abban teremtődik újjá.
Vasárnap

2021. február 16. 09:00

Fotó: Bréda Enikő, archívum
Fotó: Bréda Enikő, archívum

A hangzatos wabi-szabi egyebek mellett azt tanítja, hogy a tökéletlenségben rejlik a tökéletesség, a szépség, az elegancia. A másság és a – mi szemünk szerinti – hiba új értelmet nyer, ha kijavítjuk, másképp tálaljuk, más nézőpontból közelítjük meg az elavultnak hitt tárgyakat. A szépség és a mulandóság párhuzamba állításával nemcsak új szemszöget, hanem új világképet kapunk: az asszimmetria és a szabálytalanság lesz a szabály, az új alapkő, amely meghatározza a tárgyakhoz való hozzáállásunkat. A két összetételből álló kifejezés első fele a természet magányára utal, míg a második fele szó szerinti fordításban a hűvösség hangulatát kívánja visszaadni. Érdekességszámba megy, hogy a wabi jelentése részben átalakult, hiszen ma már a rusztikus, letisztult egyszerűséget, eleganciát, visszafogottságot kívánja képviselni.

Törött cserép, kerámia új élete

Ahhoz, hogy hitelesen tudjuk bemutatni a wabi-szabi egyik művészeti irányát, a kincugit, avagy a törött kerámia javításának művészetét, Bréda Enikő kézműves, hivatásos bábkészítő, művészeteket oktató pedagógus tudását hívtuk segítségül. Ahogy ő is hangsúlyozza, számára rendkívül fontos, hogy a világban megjelenő aszimmetria visszaköszönjön használati tárgyainkban, tevékenységeinkben, világról alkotott ábrázolásunkban. Amikor a kézműves tevékenység, az alkotás örömét szeretné átadni tanítványainak, nagy hangsúlyt fektet az atipikusságra, az aszimmetriára, valamint a rendhagyó színekre, formákra. Éppen ezért áll hozzá közel a kincugi művészete, az az ősrégi japán technika, amely a tökéletlenséget fogalmazza újra művészet formájában. Az elkendőzés, álcázás helyett a hibákat, az aránytalanságot emeli ki az alkotó. Jelen esetben a kerámiatál törésvonalait próbáljuk meg esztétikusan bemutatni. Mielőtt nekiveselkednénk a kézműves tevékenységnek, érdemes szétnézni a padláson, milyen törött csészét, tálat, elavultnak vélt tárgyat tudnánk felújítani a kincugi művészetével.

Mire lesz szükségünk?

Mire lesz szükségünk?

  • Javasolt olyan ragasztót választani, amely étellel is érintkezhet, így a jövőben a tálalásnál is fel tudjuk használni a felújított kerámiát (pl. epoxy ragasztó beszerzése ajánlott)

  • Pigmentpor – jelen esetben arany színűt választottunk

  • Gumikesztyű

  • Hurkapálca, amivel fel tudjuk vinni a ragasztót a cserépdarabokra

  • Továbbá: finom smirgli, szivacs, rongy, vékony ecset

Galéria
Lépésről lépésre haladva mutatjuk be, hogyan újul meg az általunk kiválasztott tál.-1
Miután megtaláltuk a legalkalmasabbnak vélt törött tárgyunkat, kezdetét veheti a felújítás.-2
A törött felületek megtisztítása legyen nagyon alapos, precíz munka.-3
Kiemelten figyeljünk arra, hogy ne maradjanak porszemcsék a tálon. -4
+8

 

A teljes írás a VasárnapHáztartás mellékletben jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most még egyszerűbben megteheti IDE KATTINTVA.

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Népszámlálás: házról házra a kérdezőbiztossal

Népszámlálás: házról házra a kérdezőbiztossal

Döntetlenezett a DAC Trencsénben, a gálázó Slovan a bajnok

Döntetlenezett a DAC Trencsénben, a gálázó Slovan a bajnok

Óriási csatában győzött a HC DAC, ott vannak a döntőben

Óriási csatában győzött a HC DAC, ott vannak a döntőben

Komárom

Folytatódik az EuroVelo 6 építése a Duna magyarországi oldalán

Izrael

Több európai fővárosban tüntettek az izraeli légicsapások ellen

csaló hívás bank

Ne vegye fel! Nem a bank, a csalók hívják!

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.