Pihenő

Vízikalandok szakértője

#szlovákiábannyaralok – jelzik sorra a fotók a közösségi oldalakon. A járvány következtében sokan módosították idei nyári úti céljukat, a tenger helyett a hazai hegyeket, fürdőket választották. És felfedezésre várt a meseszép Csallóköz érintetlen természete is egyedülálló növény- és állatvilágával.
Benkő Tímea

2020. szeptember 16. 14:28

túrázó

Jankó Zoltán tíz éve szervez Doborgazon közkedvelt fél-, egy- és kétnapos vízitúrákat a Kis-Csallóköz dunai ágrendszerében. „Annak ellenére, hogy idén az iskolai kirándulások elmaradtak, június közepétől átlagban naponta három túránk van, ami jóval több, mint a korábbi években. Hétközben is jönnek családok, ami eddig csak a hétvégéken volt jellemző” – mondja.

Zoli civilben elektromérnök, de tavasztól őszig a vízen van öt további túravezetőjével együtt. „Apum doborgazi, anyu vajkai, de Somorjára költöztünk hároméves koromban, az iskola, az orvosok, a munkahely miatt. Hétvégeken azért mindig jöttünk a nagyszülőkhöz, a kertbe. Somorján pedig valaki vagy vívott vagy birkózott vagy evezett. Én kajakoztam, bár a versenysport azért más, mint csónakázni a Dunán. Kényes volt a szervezetem, mindig már kora tavasszal vízre mentünk, állandóan homlok- meg arcüreggyulladásom volt. Ennek ellenére hat éven át csináltam – meséli. – Itt, Doborgazon volt egy csónakunk, barátokkal lejártunk egész Bősig az ágvizeken, meg a vajkai tóra. Aztán civil szolgálat alatt kaptam igazán nagy kedvet a vízitúrákhoz. A Fórum Intézetben szolgáltam Tuba Lajos mellett, aki a fenntartható falusi turizmussal foglalkozott, már akkor határon átnyúló projektekben gondolkodott a szigetköziekkel. Feladatul kaptam, hogy rajzoljam le az ágvizeket, csináljak térképet. Motorcsónakkal bejártuk, amit lehetett, Magyarországon egy túravezetői képzésen is részt vettem. A Szlovák Turista Klubnak is van vízi osztálya, de ott vadvízi képzés folyik, mindenesetre abszolváltam azt is.”

Kölcsön kenu visszajár

Zoli eleinte csak kölcsönözte a turistakenukat, aztán vett párat, mára van neki húsz. „Nem elég jól tudni evezni, az emberekkel kell tudni bánni – összegzi a lényeget. – Fontos, hogy élményt szerezzünk a kirándulóknak. Segítünk beszállni, az illető észre sem veszi, hogy közben leveri lábával a párnát, mire leül, már a feneke alá tesszük, mert elkezdene forogni, és már billenne is a csónak... A legnehezebb eset talán a tizenéves, az mindig potenciális borulás. Súlya már van, de még gyerek, izeg-mozog, átvágja magát egyik oldalról a másikra, belenyúl a vízbe, a másik oldalról elveszi az evezőt... Azt mondom nekik, ti jöttök velem, mi leszünk mindig az elsők, a gyerekeknek több se kell. A két szülő meg nyugodtan tud evezni.”

Közösségépítés

Legutóbb az Amerikai Kenu Szövetség hatékony képzésén vett részt a barátaival, bár a mentés a vízitúráikon tulajdonképpen nem más, csak a bajba jutott megnyugtatása. „Odaevezünk, látja, hogy nem esünk pánikba, kiöntjük a vizet, visszaborítjuk a kenut, vissza lehet szállni. A szeptemberi túrák már veszélyesebbek, kevés a víz, ott sérülhetnek a kenuk a kiálló sziklákon.”

Jankó Zoltán kóstolgatja a táboroztatást is, a Csali gyermek néptáncegyüttes nála tartotta idei nyári összpontosítását, a Csemadok is nyaraltatott itt negyven gyereket. „Napi táborokban gondolkodom, nem itt alvósban. A helyi közösségeket szeretném építeni. Helyi alatt azt értem: biciklivel elérhető.”

A gyerekekkel stabil katamaránokban, kéttörzsű hajókban evez, így nem eshetnek ki, és a mellény viselete kötelező. Minden korosztály megfordul náluk, vannak visszajáró nyugdíjascsoportok, céges csapatépítők. Újdonságnak számítanak a dzsungeltúrák olyan elhagyatott ágakon, ahol nem is látni, hogy van út. „Nincs két egyforma túra, hiába megy az ember ugyanazokon a szakaszokon, mert más emberekkel megy. Az ágvízrendszer kiaknázhatatlan nálunk, még mindig van rengeteg felfedeznivaló, amit nem eveztünk be, és abból is program lesz majd egyszer...” – reméli.

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 37. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Balázsovits Lajos

Cannes többször ünnepelte őt

vv

Kisiklott egy tehervonat Nagylévárdnál

eső illusztráció

Esős hétfő vár ránk

Krascsenits

Krascsenits Dávid profi triatlonosként is tovább akar fejlődni

vakcina

Téma a VASÁRNAPBAN: Influenzás vagyok, vagy koronás?

Haj új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak Szlovákiában

Tizenhárman meghaltak, 702-vel nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.