Pihenő

Veszélyben a hatodik olimpiája?

Vlček Erik a kaliforniai edzőtáborból a járvány miatt idő előtt hazatérve, 38 évesen törte el a jobb lábát, csúnyán. A háromszoros olimpiai érmes, tízszeres világbajnok komáromi kajakos hosszú idő után ült be újra a kajakba.
Urbán Klára

2020. július 3. 10:33

sport
- Somogyi Tibor felvétele

Bő negyedszázada sportol, két évtizede a legmagasabb szinten, de soha nem tört el semmije, nem volt komolyabb sérülése. Nagyon készült hatodik olimpiájára, nem sejtve a bonyodalmakat. Ilyesmire nem is gondol az ember. Minden ment a tervek szerint a kajak négyes kaliforniai edzőtáborozásáig, onnan már haza kellett jönniük, mert kitört a járvány. S közben kiderült, hogy ugrott Tokió is. Jövőre halasztották a játékokat. Ez egy picit megnyugtatta a kedélyeket, a fiúk, köztük Erik, könnyebben viselték a komáromi hajóházban töltött karantént. Egy napon lábfoci közben történt valami, amire senki sem számított: Erik olyan szerencsétlenül esett, hogy eltört a jobb lába. Szilánkosan. Komplikáltan. A meniszkusz teljesen összeroncsolódott, a keresztszalag is elszakadt. Két és fél órán át műtötte Almási József főorvos Dunaszerdahelyen.

Tétlenségre ítélve

Ez a típusú sérülés igen súlyos, hosszan tartó a gyógyulás, május végén viszont arról számolt be, hogy javul a lába, méghozzá gyorsan. „Nagyon bízom benne, hogy így is megy tovább, s nemsokára egész jó lesz. Mankót már nem kell használnom, egy hete próbálok nélküle járni. Most már tudok lépcsőzni is, sokkal önállóbb vagyok, sikerült levinni a kajakomat, nem kellett senkit megkérnem.”

Nem volt egyszerű a dolog, újra kellett tanulnia járni. Mint egyéves korában. Két hónapig nem is annyira a fájdalomtól szenvedett, sokkal inkább attól, hogy tétlenségre ítéltetett. „Nagyon kellemetlen volt, mert soha nem volt ilyen sérülésem. Sok minden először volt az életemben: először tört a csontom, először műtöttek, először voltam ennyi ideig otthon. Előtte fogalmam sem volt, mi minden vár rám, nem volt könnyű belegondolni, hogy hat hétig gipszben, ortézisben lesz a lábam, nem tudok ráállni. Mivel szeretek mozogni, nagyon hiányzik, ha ez nincs, nehéz volt, de hál’ istennek a gyerekek, a feleségem is otthon voltak, törődtek velem, gyorsan eltelt az idő. Nem unatkoztam, beláttam, hogy nincs értelme idegeskedni, az úgyse segít, próbáltam pozitívan gondolkozni. Örültem, hogy jön a rehabilitáció, s majd újra nekikezdhetek a munkának. Naponta kétszer járok utókezelésre, igyekszem, hogy a semmittevés után visszanyerjem az izmokat, jól működjön újra a lábam.”

Mire jó a kényszerpihenő?

Nem nehéz kitalálni, hogy élete talán két legnehezebb hónapja áll mögötte. A szerencsétlenségben a fájdalom ellenére volt valami jó: az, hogy soha ennyi időt nem tölthetett együtt a családdal. Örült, hogy otthon lehet, hogy egy kicsit megszabadulhatott a sztereotípiáktól, amit a kemény felkészülés jelentett hosszú-hosszú éveken át. Próbálta elhitetni magával, hogy jó ez a pihenő, mentálisan is, nem kell mindig az edzésekre, a versenyekre gondolni, igazából élvezheti a szabadságot, azt, hogy nem kell korán kelni, korán menni aludni. Jólesett egy kis lustálkodás. Hogy van ideje mindenre.

Ahhoz, hogy mindezt így fogja fel, hogy sikerüljön fejben kitisztulnia, nyilván az is kellett, hogy nincs Tokió, pontosabban csak egy évvel később. „Sokkal nehezebb lett volna otthon ülni, ha tudom, ez azt jelenti, nekem oda az olimpia. Mivel tudtam, az idén úgysem lesz, talán fontos verseny se, s a többiek sem tudnak úgy edzeni, ahogy hozzá vagyunk szokva, könnyebb volt.”

Sok év kemény munka

Nem hiszem, hogy élsportban töltött ennyi idő után van versenyző, aki elmondhatja magáról, először tört a csontja. „A kajak nem küzdő- vagy csapatsport, nem ütközünk, nem esünk, nem annyira veszélyes, inkább a vállak szoktak elkopni. Profi szinten 18 éves korom óta művelem ezt a sportot, az ezredfordulós sydney-i volt az első olimpiám, de addig is versenyeztem. Sok év, sok bizony! És sok év kemény edzés! – Hihetetlen, hogy ez alatt soha ne érezte volna, hogy elfáradt, hogy elég. – Mindig voltak előttem kihívások. Amikor nem ment a négyes, próbáltam párosban, ha az nem volt jó, vissza a négyesbe. Mindig volt, ami motivált, és hál’ istennek voltak eredmények is. Ha nem lettek volna, talán feladom. Volt értelme kajakozni, most is, a fiatalokkal. Nagyon ügyesek, gyorsak, ők motiválnak. Ha nem lennének, tán már nem kajakoznék.”

Itt azért fontos megjegyezni, mert nem mellékes, hogy a fiatalokat meg Erik motiválja. Ez oda-vissza működik. A három fiú, Samuel Baláž, Zalka Csaba és Botek Ádám felnéznek rá, respektálják, föl akarnak nőni hozzá, viszont a „nagy mester” is tiszteli őket, nem lekezelő. De nemcsak Szlovákiában törnek előbbre a fiatalok, egyre erősebbek az ellenfelek nemzetközi szinten. Bármekkora tapasztalat áll Erik mögött, egy csöppet sem vehet vissza a munkából, sőt egyre inkább rá kell tennie egy lapáttal, hogy versenyképes maradjon. Fiatalkorában sem volt elég a tehetsége, emberfölötti munkát kellett végeznie, bár soha senki nem mérte le pontosan, mennyi a sikerben az előbbi és az utóbbi részaránya.

Miből merít erőt?

Olyan, mint a kút, amelyikbe folyton csordogál a víz, és nem szárad ki soha. Feneketlen. „Rutin ez. Fölkelek, megyek edzésre, hazajövök, fölkelek, megint megyek. Ez folyton így van, de engem mindig motiválnak a versenyek. Szeretek ott lenni, s az edzéseken is, meg akarom mutatni, hogy még mindig jó vagyok. S ahogy már említettem, vannak körülöttem olyanok, akikkel érdemes beülni egy hajóba, mert látom, van esély jó eredményre. Ha azt látnám, hogy az erőm és a gyorsaságom nem olyan, mint régen, nem erőltetném, de még mindig tudok javulni. Nekem nagy változás volt, amikor az olimpiai ezer méter helyett ötszáz lett, eleinte nem tetszett, aztán kihívás lett belőle. S most nagyon szeretem, sőt még jobban is. Ha visszahoznák az ezret, azt már nem vállalnám be.”

Május végén, amikor beszélgettünk, azzal dicsekedett, hogy már ötször ült hajóban. Lassacskán próbál visszakapaszkodni. Minden nagyobb erőfeszítés nélkül, nem akar kockáztatni. Nem tűzött maga elé célokat, időpontokat, úgy van vele, hogy ha nem teljesülne, csak fölöslegesen idegeskedne. Egy ilyen komoly sérülésnél nehéz előre pontosan megmondani, három, négy hónap, vagy mennyi idő kell a felépüléshez. Eredetileg azt mondták, három hónap: hat hét teljes semmittevés, majd hat hét utókezelés. Úgy érzi, a három hónap a normál életben elegendő ahhoz, hogy az ember tudjon járni, de nem biztos, hogy futni, sportolni, terhelni is lehet ennyi idő után. Erik türelmes beteg, nem akarja elsietni, nehogy visszaüssön. Örül, hogy nem kell használnia mankót, tud lépcsőzni, leviszi egyedül a kajakot, a kicsi dolgokat is sikerként könyveli el.

A tokiói olimpiáig még több mint egy éve van. Bár eleinte nehezen viselte a halasztást, elvégre is 38 éves, s épp olyan fázisban érte a döntés, amikor elvégezték a téli felkészülést, átküzdötték magukat a monoton, nehéz edzéseken, és vízre szállhattak. De elfogadta a változtathatatlant: ki kell bírnia még egy nehéz esztendőt. Kárpótlásul viszont ott lehet a hatodik olimpiáján. És ez nem semmi!

 

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2020/27. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacen

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Richard Sulík

AKO-felmérés: A koronavírust illetően Sulíkban bízunk a leginkább

szálloda

Albérlet vagy szálloda az előnyösebb?

Alena Zsuzsová

Basternák-gyilkosság: Zsuzsová tagadja a bűnösségét

Basternák-gyilkosság

December 4-én hirdet ítéletet a bíróság a Basternák-gyilkosság ügyében

rendőrség k

Ilyen esettel még soha nem találkoztak a komáromi rendőrök

Joe Biden

Arizona után Wisconsinban is hitelesítették Biden győzelmét

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.