Pihenő

Kalendárium

Hétről hétre
Vasárnap

2021. november 10. 10:42

Vasárnap
- Fotó: Unsplash

November 9.

1929, megszületik Kertész Imre, az egyetlen magyar író, aki megkapta az irodalmi Nobel-díjat (2002-ben). Legismertebb művei: Sorstalanság; Kaddis a meg nem született gyermekért. 2016-ban hunyt el.

1944, meghal Radnóti Miklós magyar költő, műfordító. Zsidó származása miatt munkaszolgálatra vitték, s a Győr melletti Abda határában agyonlőtték.

1978, meghal Mécs László premontrei szerzetes, költő. Középiskolai tanulmányait Kassán végezte, Jászón szentelték pappá, 1920-tól nagykaposi plébános volt, 1930-ban Királyhelmecre helyezték át. 1953-ban koholt vádak alapján börtönbüntetésre ítélték, 1956-ban rehabilitálták. Pannonhalmán hunyt el.

 

November 10.

1483, megszületik Luther Márton német teológus, a reformáció elindítója.

1891, meghal Arthur Rimbaud francia költő, a világirodalom rejtélyes géniusza, Verlaine szerelme, aki 21 évesen szakított az irodalommal, majd beutazta a világot, kereskedett elefántcsonttal és fegyverrel is. Szervezetét csontrák támadta meg, jobb lábát amputálni kellett. 37 évesen hunyt el Marseille-ben.

1895, megszületik Öveges József fizikusprofesszor, aki népszerű rádiós és televíziós sorozatában közérthetően magyarázta el a fizikai folyamatokat.

 

November 11.

1821, megszületik Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij orosz író. 1849-ben letartóztatták és cárellenes szervezkedés vádjával halálra ítélték, már a kivégzőhelyen állt, amikor ítéletét szibériai kényszermunkára változtatták. Dosztojevszkij szenvedélyes rulettjátékos volt, állandó anyagi gondok gyötörték, és epilepsziától szenvedett. Főbb művei: Bűn és bűnhődés; Feljegyzések a holtak házából; A félkegyelmű; A Karamazov testvérek.

1905, megszületik Cs. Szabó László magyar író, esszéíró. 1948-ban emigrált, több mint húsz éven át a BBC munkatársa volt Londonban. Márai Sándor mellett a nyugati („emigráns”) magyar irodalom legkiemelkedőbb alakja.

1938, az első bécsi döntés értelmében Kassa visszakerül Magyarországhoz.

 

November 12.

1912, megtalálják Robert Falcon Scott angol felfedező holttestét az Antarktiszon. Scott a norvég Amundsen után egy hónappal jutott el a Déli-sarkra, s a visszaúton – néhány társával együtt – a kimerültség, az alultápláltság és a hideg miatt életét vesztette. „Üdv és hódolat Angliának!” – írta utolsó feljegyzésként naplójába, mielőtt megfagyott.

1929, megszületik Grace Kelly Oscar-díjas amerikai színésznő, akiből monacói hercegné lett. Ő II. Albert monacói herceg édesanyja. 52 évesen hunyt el.

1955, meghal Hajós Alfréd, az első magyar olimpiai bajnok (úszásban). Futballistának is kiváló volt, 1901-ben és 1902-ben bajnoki címet nyert a BTC focistájaként. De volt NB1-es játékvezető és a magyar futballválogatott szövetségi kapitánya is. Építészmérnökként is dolgozott, ő tervezte a Megyeri úti UTE-stadiont, a Millenáris Sportpályát, a Nemzeti Sportuszodát vagy a debreceni Aranybika Szállót.


November 13.

1844, Magyarországon a magyar lesz a hivatalos nyelv.

1875, megszületik Klebelsberg Kuno politikus, magyar vallás- és közoktatásügyi miniszter, aki szerint „a magyar hazát ma elsősorban nem a kard, hanem a kultúra tarthatja meg és teheti ismét naggyá.”

1957, a forradalomban betöltött szerepe miatt „a nagy íróperben” börtönbüntetésre ítélik Déry Tibor írót (kilenc évre) és Zelk Zoltán költőt (hat évre).

 

November 14.

1457, megszületik Aragóniai Beatrix magyar királyné, Hunyadi Mátyás második felesége, az első ismert magyarországi sakkozónő. Megtanult magyarul, s a történészek szerint nagy hatással volt Mátyásra. Szülővárosában, Nápolyban van eltemetve.

1851, megjelenik Herman Melville regénye, a Moby Dick. Leghíresebb filmfeldolgozásában Gregory Peck játssza a főszerepet.

1887, megszületik Áprily Lajos magyar költő, műfordító. Fia: Jékely Zoltán költő. Dédunokája: Péterfy Gergely író és Péterfy Bori énekesnő, valamint Gerlóczy Márton író.

 

November 15.

1670, Amszterdamban meghal Comenius (Jan Amos Komenský) cseh pedagógus, a „nemzetek tanítója” – ő tekinthető az első modern, haladó szellemiségű európai pedagógusnak. Fő műve: Orbis pictus.

1905, megszületik Fazekas Anna író. Legismertebb műve: Öreg néne őzikéje.

1969, Washingtonban 250 ezer ember tüntet a vietnami háború ellen.


 

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Edvard Beneš TASR/AP

„A Beneš-dekrétumok alkalmazása nem sokban különbözik attól, mintha ma a zsidó-törvényeket alkalmaznák”

Csollány

Otthona előtt emlékeztek a bajnokra, Csollány Szilveszterre (GALÉRIA)

Emlékművet állítanak Pozsonyban Ján Kuciaknak és Martina Kušnírovának
Frissítve

Emlékművet állítanak Pozsonyban Ján Kuciaknak és Martina Kušnírovának

kisbaba k

Egyhónapos csecsemőt kezelnek koronavírussal a nagyszombati kórházban

Volodimir Zelenszkij

Zelenszkij szerint nem feszültebb az ukrán-orosz helyzet most, mint egy éve volt

Baleset

Az utolsó utáni pillanatban próbált besorolni, nem sikerült (VIDEÓ)

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.