Itt a nyár. Mire ügyeljünk, ha lakóautóval utaznánk?

utazás lakókocsi

Las Vegas. A McCarran nemzetközi repülőtéren összesen 1400 nyerőgép áll az utasok rendelkezésére. Egy fél pillanatra eljátszok a gondolattal. Ha volna időnk és az ösztönök tévedhetetlenek lennének… Már mozdulnék, amikor befut a hívás. Jobb, ha igyekeztek! Rossz helyen parkolok.

Heten (mint a gonoszok) egyszerre mozdulunk. Irány neki! Az igazán jó kalandokat a véletlen hozza. Éld meg most! Élvezd ki most! Légy nyitott! És mi lehetne nagyobb kaland egy meghatározott útiterv nélküli csavargásnál a nyugati parton?

Hány, de hány dalszövegből ismerjük már azt a sort, amikor a hős az addigi életét maga mögött hagyva becuccol egy lakóautóba, hogy aztán nyakába vegye a világot. Ma már nem kell feláldozni a kényelmet a kalandért. A lakóautós, lakókocsis utazások soha nem látott népszerűségnek örvendenek, hisz azon túlmenően, hogy szabadságot biztosítanak az utazók számára, segítségükkel a nagy tömegeket is könnyen elkerülhetjük úgy, hogy közben páratlan természeti környezetben gyönyörködünk. Persze, nem árt, ha a nagy kaland előtt utánanézünk pár dolognak.

Nekünk való egyáltalán?

Meglepő lehet, de mégis ez az első kérdés, amit fel kell tenni önmagunknak, amikor egy ilyesfajta nyaralás gondolata megfordul a kobakunkban. Elvégre miért nevezne be valaki egy rafting túrára, ha iszonyodik a víztől, vagy miért álmodozna a csúcsok csúcsáról, ha tériszonya van? Ezzel az utazási formával is hasonlóan kell eljárni. Ha a váratlan helyzetek nem riasztanak, és úgy döntünk, útra kelünk, akkor fontos tisztázni, hogy mire is vágyunk tulajdonképpen. Hogy álmainkhoz lakókocsira vagy inkább lakóautóra van-e szükségünk?

A lakóautók például annyira népszerűek az USA-ban, mint a ropogós almás pite. Sok amerikainak van, és előszeretettel használják is, hisz olyan kényelmi funkcióval rendelkeznek, mint a konyha, a fürdőszoba, a hálószoba... Némelyikben külön nappalit is találunk. Egy lakóautóra valójában úgy is lehet tekinteni, mint egy mozgó hotelre, amely lehetővé teszi, hogy rengeteg érdekes helyre ellátogathassunk, miközben kényelemben pihenünk. Ezzel szemben a lakókocsi önmaga nem képes helyváltoztatásra, vontatásához nagyobb teljesítményű, vonóhorgos autóra van szükségünk. A kis teljesítményű autók a nagyobb súlyú lakókocsival nem, vagy csak nagyon nehezen boldogulnak. Mellette szól azonban, hogy olcsóbb és elterjedtebb. Annyi bizonyos, hogy bármelyiket választja is az ember, egy egészen más típusú nyaralásban lesz része.

Mennyire kényelmes hosszabb távon?

A lakóautó-kölcsönző piac nagy utat tett meg az elmúlt évtizedekben, manapság már modern kialakítású darabokat is lehet bérelni, praktikum és egyedi igények szerint meghatározva. Vannak, aki inkább több tárolóhelyet vagy home office sarkot szeretnének, mások a házi kedvenceiket vinnék magukkal. A jó magyar szokás ellenére ajánlatos azonban megfogadni, hogy ne pakoljuk tele a bérelt lakóautót felesleges dolgokkal. Minél több ugyanis a beraktározott holmink, annál nehezebb az autó mozgása, és annál kényelmetlenebb a környezet.

Kölcsönzés előtt olvassuk el az apró betűs részt!

Indulás előtt nem árt, ha körültekintőek vagyunk. Minden esetben tájékozódjunk például arról, hogy hányan utazhatnak és aludhatnak (ez a két szám a legtöbb esetben nem azonos) a választott lakóautóban. Ne mulasszuk el megkérdezni az ágyak számát és méretét, és ha nem kapunk pontos választ, inkább nézzük meg mi magunk!

Emellett nem árt tudni, hogy hogyan kezeljük majd a lakóautó berendezéseit, hisz a lakótér, a tőle elvárt funkcióknak megfelelően önálló gáz-, víz-, szennyvíz-, elektromos rendszerrel, valamint egyre gyakrabban légkondicionáló berendezéssel is rendelkezik. Hogy mi a teendő műszaki hiba esetén, talán az egyik legfontosabb kérdés, amit kötelezően fel kell tennünk. Nem várt meglepetés bármikor érhet...

Tudtad?

A kölcsönzők általában a járművek kora és mérete, értéke szerint kategorizálják és határozzák meg a lakóautók bérleti díját, természetesen eltérően az elő- és utószezon, a nyári hónapokra vonatkozó időszakra. Minden esetben fontos, hogy soha ne béreljünk olyan lakóautót, aminek nincs külföldön is érvényes kötelező felelősségbiztosítása.

Érdemes megtervezni az utazást?

Nyolcadik nap. Bedöglik a klíma. A zuhanyfülke használhatatlan. A lakóautó nem bírja. Ki gondolta volna, hogy nyolc ember társasága hirtelen ennyire fullasztó lehet? Leengedem az ablakot. Arizona vöröslő sziklái, a végtelen horizont néz vissza rám. Na, hát ilyet sem mindenki lát! Horseshoe Bend már mögöttünk, autó a környéken egy fia sem. Ez itt maga a kietlen természet... Három lépcső vezet ki az autóból, a narancsvörös homok a bőrömre tapad. Megint izzadok. Elképzelem, ahogy a vadnyugat szerelmesei hetekre, hónapokra jönnek ide, az aranyásók és szerencsevadászok földjére… Láss csodát, irigylem őket! Íme, itt az igazság, a lakóautós élet sosem monoton, a magasságok és a mélységek folyton váltakoznak. Ez a fajta utazás a szabadságról, a kötöttségek nélküli kilométerek falásáról, a váratlan kalandokról szól.

Három óra múlva a lakóautó újra üzemképes. Útnak indulunk. A következő megálló… Valaki elhagyta a térképet!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?