Pihenő

Új év, új megoldások

Ahogy változik az ember és a környezete, úgy változik a lakótere is. Tegyük is gyorsan hozzá, hogy csak ideális esetben.
author
Vasárnap

2022. január 21. 11:10

Vasárnap
Kép Unsplash

Ahogy a ruháinkat kinőjük vagy elhasználjuk, ugyanúgy el tudjuk használni a lakótereinket is. A berendezést, az elrendezést, a színeket és a hangulatokat mind-mind meghaladjuk egy idő után, és ha harmóniában vagyunk önmagunkkal, a változtatás igénye automatikusan megjelenik bennünk.

Nem mindenkinek van lehetősége, hogy öt- vagy akár tízévente lecserélje a bútorait, vagy átrendezze a házát, mégis mindig akad legalább egy pici mozgástér, amelyen belül változásokat eszközölhetünk az otthonunkban. Sokaknál éppen az új év elején jelenik meg az igény valamiféle változtatásra, hiszen az új esztendővel új lapot kezdünk az életünkben, vagy legalábbis szeretnénk. Mindenkiben megvan az igény a változásra, még akkor is, ha otthonával vagy életével maradéktalanul elégedett. Tegyük hozzá, hogy ez elég ritkán van így, és ha éppenséggel kívánhatna valamit attól a bizonyos mesebeli aranyhaltól, kapásból tudna mondani mindenki három változtatást az otthonában, amelyet már évek óta tervez, csak még nem sikerült előteremtenie a pénzt vagy az időt a megvalósításhoz.

Ha belépünk egy lakásba, amelynek a berendezése évtizedek óta változatlan, érezzük a szobák hangulatában a megrekedt időt. Biztosak vagyunk benne, hogy ha ide kellene költöznünk, azonnal változtatnánk, még akkor is, ha éppenséggel nem lenne rá meg az anyagi keretünk. Sokszor elég áthelyezni vagy kivinni valamit, ami rontja az összhatást. Minden ember a saját igényeihez igazítja az otthonát, ezért a jó lakberendezés eredménye (és célja), hogy az ott élők a magukénak, otthonosnak érezzék, és szívesen tartózkodjanak benne.

Létezik néhány általános lakberendezési szempont, amelyet érdemes végiggondolni minden egyes helyiségben. Az első, hogy megfelel-e az adott helyiség hangulata és berendezése annak az elképzelésnek, mit szeretnénk ott csinálni, és hogyan szeretnénk érezni magunkat benne.

Szoktunk nagyokat beszélgetni a nappaliban a barátokkal vagy a családtagokkal? Mert ha nem, akkor az azért is van, mert nem úgy van berendezve, hogy támogassa az ilyesfajta időtöltést.

Gyakori, hogy az emberek olyan tárgyakat vagy bútorokat helyeznek központi szerepbe egy-egy helyiségben, amelyeket valamiért szeretnek, kötődnek hozzájuk, az illető darabnak viszont nincs gyakorlati funkciója, és inkább csak a helyet foglalja, nem képezi szerves részét a berendezésnek. Minden házban és lakásban akadnak ilyenek. Ha ezeket sikerül észrevennünk és áthelyeznünk, máris új fuvallatoknak nyitottunk utat életterünkben.

Križanovič Melinda

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2022/3. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
čaputová

Čaputová: Az egyszerű emberek szenvedik meg az orosz agressziót

vendéglő

193 ezer állástalan, 87 ezer betöltetlen munkahely

Volodimir Zelenszkij

Zelenszkij: Ki kell űznünk a megszállókat, akik foszforbombával gyilkolják népünket

Komáromi Kulturális Nyár

Eseménydús lesz a nyár Komáromban

új szó

Miről ír a pénteki Új Szó?

d

KVÍZ: Felismered a híres magyar versek szlovák fordítását?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.