Túlélnék-e a kutyák emberek nélkül?

Túlélnék-e a kutyák emberek nélkül?

Vajon túlélnék-e a kutyák emberek nélkül? Bizonyos szempontból még jobb is lenne nekik; feltéve, hogy élelemhez tudnak jutni.

Bizonyos kutyafajták láttán könnyen gondolhatnánk azt, hogy emberi segítség nélkül teljesen életképtelenek lennének. Sokak számára még az is szívszorító gondolat, hogy egy-egy kutya gazda nélkül, az utcákat vagy a természetet járva próbáljon túlélni. De vajon mi történne, ha az emberiség egy napon váratlanul felszívódna? Életben maradnának-e a kutyáink? A szakértők egyetértenek abban, hogy valószínűleg igen, legalábbis bizonyos fajtáik. A kutyák a farkasok leszármazottai, és még több évtizednyi és évszázadnyi szaporítás után is rendelkeznek ugyanazokkal az ösztönökkel, mint elődeik. Annyi a különbség, hogy egyelőre nem kell őket használniuk. Hiszen miért vadásznának, miért kutatnának ehető falatok után a porban, ha rendszeresen kapnak ételt a táljukba? Ha viszont a szükség úgy kívánná, képesek lennének vadászni is, kivéve néhány fajt. A buldogok és mopszok például rövid orruk miatt hátrányban volnának, a betegségekre való érzékenységükről nem is beszélve.

A rövidebb farkú fajok szintén hátrányban lennének, ami a szocializálódást illeti, a farok ugyanis a kutyáknál kommunikációs eszköz is. Mindannyian tudjuk, hogy egy kutya csóválja a farkát, ha boldog, de egyéb módokon is közvetíteni tudja vele a gondolatait és a szándékait; módokon, melyek hiányában más kutyák könnyen félreérthetik őt, és akár erőszakossá is válhatnak vele. Ami a pszichét illeti, a kutyákat valószínűleg nem viselné meg lelkileg az emberek hiánya. Ami a leginkább eltűnne az életükből, az a számtalan limitáció, amit a civilizált emberiség beiktatott, például a fajok közti szaporodás bizonyos fokú korlátozása, valamint a terület megjelölése vizelés által, esetleg az ásás. Egy idő után a kutyák sokkal jobban ki tudnák élni a természetes ösztöneiket, és feltételezhető, hogy a kedélyállapotuk is sokkal jobb lenne. Tehát kijelenthető, hogy emberek nélkül a kutyák nemcsak életben maradnának, de viszonylag jó életük is lenne. Feltéve, hogy emberek nélkül is ételhez tudnak majd tudni. Bizonyos fajok számára ez a legfontosabb az emberekkel való kapcsolatukban.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!