Tökéletesnek lenni, avagy Miért rossz az, ha mindig meg akarunk felelni?

Vasárnap

Talán soha ennyire nem volt a középpontban a tökéletesség, mint most. Mindenből a legjobbat akarjuk, és mi is legyünk mindenből a legjobbak.

Mit várunk másoktól?

Mindenhol azt sulykolják belénk, hogy vegyük meg ezt, mert akkor jobban teljesítünk a munkahelyen, ha azt a bizonyos háztartási gépet választjuk, akkor tökéletesen csillogó lesz az otthonunk... Teljesítsünk minden fronton maximálisan, nem igaz? Csakhogy ez lehetetlen. Már gyerekkorban is szeretnénk a tiszta egyes bizonyítványt, de valóban, minden tantárgyból, minden területen ugyanolyan jók vagyunk? Nem irreális elvárás ez?

Fakuló tökéletesség

Aztán, ahogy haladunk előre, rájövünk, hogy az életben nem lehet mindig tökéletesen teljesíteni. Igenis vannak olyan pillanatok, amikor az élet arra tanítgat bennünket, hogy jobb, ha elengedjük az álomautót, az álomlakást, az álomutazást. Mert nem lehet mindig minden tökéletes. Nem tudunk mi sem mindig egyformán jól teljesíteni. Ettől vagyunk emberek, és nem robotok. Ha magunknak megengedjük, hogy néha lazítsunk a megfelelési kényszeren, akkor másoktól sem várhatjuk el, hogy néha ne legyen egy-egy rosszabb, gyengébb napjuk. Főleg nem a gyerekektől.

A gyerekek is szenvednek

Iskolakezdéskor még tele vannak energiával, ám ahogy közeledik a félév, az év vége, egyre nagyobb nyomás nehezedik rájuk. Szeretnének ők maximálisan teljesíteni, de nem mindig sikerül. Ilyenkor szoronganak, ami, valljuk be, nem éppen hasznos, előre vivő tulajdonság. Ahogy a felnőtteknek sem jó, ha amiatt aggodalmaskodnak, hogy miért nem sikerül egy-egy feladat úgy, ahogy azt eltervezték. De lehet ezen a megfelelési kényszeren, a tökéletességre való törekvésen változtatni? Ha igen, hogyan?

Tökéletesség helyett kiegyensúlyozottság

Erre is keressük a választ a mostani mellékletünkben. Mert nem is gondolnánk, hogy milyen sok embert, fiatalt és időst érint ez a probléma. Éppen ezért beszélni kell róla, és ha lehet, tenni ellene. Az elején nem lesz egyszerű, mert váltani, változtatni sohasem az. De ha majd évek múlva tekintünk vissza a tökéletességre való törekvésünkre, akkor fogjuk látni igazán, hogy megérte a fáradozást. Hiszen sokkal kiegyensúlyozottabbak lettünk.

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2021/36. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!