Szerelem, mindenkor

Vasárnap

Edith Eva Eger, a kilencvennégy éves holokauszttúlélő, a kassai születésű, majd az Egyesült Államokba emigrált pszichológus egyik interjújában nemcsak a munkájáról, hanem a magánéletéről is nyilatkozott

Pár éve ismerte meg időskori szerelmét. Nem olyan szerelem ez, mint kamaszkorban – bár a második világháborút megelőző években a kamaszszerelem se volt éppen olyan, mint azt elképzeljük –, nem a szenvedély fűti, sokkal inkább a szeretet. A tudat, hogy van mellettünk egy társ, akinek főzhetünk, akivel moziba, színházba vagy táncolni mehetünk. Aki, ha épp rosszabb napunk van, megvigasztal, támogat. Egy lassú, idős kori szeretet, az élet utolsó szakaszában lévő szerelem, amitől azt érezzük, még élünk. Érdemes lehet ennek a bölcs asszonynak a tanácsait megfogadni. Már csak azért is, mert ő aztán nem fél élni. Kilencvenéves volt, amikor első könyve megjelent. Nem azt hajtogatja, hogy megöregedtem, hanem arra figyel, mit tartogat még számára az élet. Hát nem jobb hozzáállás ez, mint a nyavalygás, az orvoslátogatás és az állandó panasz, hogy épp mi fáj nagyon?

Mit szólnak majd mások?

Természetesen az előbb felsoroltak is az idős kor részei. De nem lehet csakis erre figyelni. Mert akkor csak a fájdalom, szomorúság marad, és az életünk hátralévő szakasza nem a boldogságról fog szólni. A legtöbben azt mondják, a szerelem a fiataloknak való. Csakhogy ez nincs így, kortalan, bármelyik életkorban bekopogtathat az a kedves, aki aztán a társunk lesz. Csak ajtót kell nyitni neki. Nem félni az újdonságtól, és ha vágyunk rá, akkor igenis ismerkedni, randevúra menni, kézen fogva sétálni. És nem azzal törődni, hogy mit mondanak majd mások.

Ha a szájára vesz is a közösségünk – mert hát pletykálni mindenki szeret –, az nem fog sokáig tartani. Hiszen minden csoda három napig tart, hamarosan jön majd egy új esemény, amiről beszélni fognak, és eszükbe se jut majd, hogy a mi boldogságunkon gúnyolódjanak.

Támogató háttér

A tanulság tehát az, hogy merjünk belevágni az ismeretlenbe. Hogy ne féljünk az újdonságtól, ne féljünk megszólítani azt, aki esetleg tetszik, akiről el tudjuk képzelni, hogy közös programokat szervezzünk vele. A szerelmet nem lehet erőltetni. Vagy jön magától, vagy várat magára. De az esélyt megadhatjuk. Hiszen vesztenivaló nincs. És ha szerencsések vagyunk, a családunk is támogatni fog, mert ugye nekik is fontos a mi boldogságunk. Egy támogató családdal pedig a szerelemre találás is sokkal egyszerűbben megy.

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2021/40. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!