Szerelem kamaszkor környékén

Vasárnap

A kamaszkor, köszönhetően a felgyorsult világnak, az információdömpingnek, napjainkban kicsit előbb kezdődik, és hosszabb ideig tart, mint régebben. Nagyjából a 12–22 éveseket érinti.

Klasszikusan ez az a korszak, amikor keressük és ideális esetben meg is találjuk önmagunkat. Ki vagyok én? Milyen vagyok? Hova tartozom? Mit tartok értéknek? Mit utasítok el? Milyen céljaim vannak? Hogyan szeretnék élni? Milyen társat keresek? Ezek a legfőbb kérdések, amikre talán nem teljesen tudatosan, de a kamaszok keresik a válaszokat.

Egyre fontosabbak a kortárs kapcsolatok, és ez az első szerelmek ideje is.

Hirtelen robbanó és impulzív új érzések önthetik el a tiniket, erősödik a kötődés iránti vágyuk, a valahová tartozni érzés iránti vágyakozás, egyre erősebben érdeklődnek a szexualitás iránt. A pubertást testi átalakulások és nagy hangulatingadozások kísérik. Nem csoda, ha ebben a testi és lelki kuszaságban többen eltévednek, és nehezen találják meg önmagukat. Szem előtt kell tartani, hogy a 15-16 éves korosztály még nem alkalmas hosszabb párkapcsolatra, és komolyabb döntésekre sem, általában először cselekednek, és csak utána gondolkodnak, a jövőre még egyáltalán nem gondolnak.

Nem szabad elsietni a kamaszszerelmet. Fontos lenne megélni a plátói lángolás szakaszát, majd jöhet az első kézfogás, az első szeretlek, az első lassúzás, az első csók… Nagyon fontosak ezek a pubertáskori kapcsolatok, mert

* segítenek egyre jobban megismerni önmagunkat,

* építik az önképünket, az önbecsülésünket,

* segítenek feltérképezni a személyiségünket,

* általuk bővíthető a későbbi kapcsolatainkban használt megoldási eszközrepertoár,

* fejlődik a konfliktusmegoldási képességünk,

* és mindez megalapozza a felnőttkori intimitást, és az elköteleződésre való képességet.

Felnőttként igenis el kell fogadnunk, hogy a tinik kapcsolatai is ugyanolyan bonyolultak és érzelmileg mélyek lehetnek, mint a miénk. Bár a felnőttkori kapcsolatok megalapozottabbak, komolyabbak (éppen a régebbi tapasztalatok miatt), érzelmi szempontból a tini is hasonló dolgokat élhet át. Szülőként talán nehéz elfogadni, hogy gyermekünk lassan felnőtté válik, de fontos, hogy még a kamaszkori érzelmi viharokban is mellette álljunk, támogassuk őt!

Néhány szabály felnőtteknek:

* Vegyük komolyan a tinik érzéseit, boldogságát vagy akár szenvedését, ne becsüljük le azok hevességét és valódiságát.

* Tiltás helyett próbáljuk közösen helyes mederben tartani a szerelmet, közösen megállapított határok között.

* Forduljunk bizalommal és türelemmel a kamasz felé, ezt majd ő is bizalommal fogja viszonozni.

* A végére hagytam a legfontosabb tanácsomat: a humor minden nehézségen átsegít, igyekezzünk ne nagyon komolyan venni saját magunkat.

A kamaszkori érzelmi vihar megviseli a szülőt és magát a tinit is. De, mint oly sok minden az életben, ez is elmúlik, és pár év múlva már csak mosolyogni fogunk ifjúkori kapcsolatainkon.

Kellemes tavaszias napokat kívánok minden kedves Olvasómnak!

Álló Gabriella párkapcsolati tanácsadó

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?