Szárnypróbálgatók

Vasárnap

A köbölkúti Stampay János Alapiskola karácsonyi üdvözlőlapja az egyik nyolcadikos diáklány alkotásával kívánt kellemes ünnepeket a címzetteknek. A tizennégy éves Jobbágy Sára kreativitása azonban nemcsak a vásznon, hanem a konyhában is megnyilvánul. Varga Barnabás ugyancsak köbölkúti alapiskolás. Rátermettségét több területen is megvillantja – rendszeres résztvevője a szavaló- és népmesemondó versenyeknek, kitűnik matematikából, és mindene a foci.

Torták és festmények

A tizennégy éves Jobbágy Sára kreativitása azonban nemcsak a vásznon, hanem a konyhában is megnyilvánul.

Emlékei szerint a festészet iránti szenvedélye egy húsvéti nyúllal kezdődött. „Még nem voltam kilenc, amikor azt a bizonyos nyulat lerajzoltam, és ezt követően a szüleim rajziskolába írattak.” Azóta növendéke a Papp Katalin Magán Művészeti Iskolának, és az egyik budapesti szakgimnázium festészet szakán képzeli el magát középiskolásként. A kézügyesség a génjeiben van, már a nagypapája is festett.

Az olajfestészet a kedvencem, bár épp ezt nem tanuljuk az iskolában. Minden technikával foglalkozunk: száraz pasztell, ceruza, akvarell, vízfesték, akril, viasz…, csak épp az olajjal nem. Pedig nem egyszerű vele festeni – mutatja Sára sorra a vásznait. – Csak fejből alkotok, nem szeretek másolni. Semmilyen kötött témát nem szeretek, ezért a versenyekbe is ritkán kapcsolódok be. Nagyon sokat kell Csepiga Gizella tanító néninek pörölnie velem, hogy kötélnek álljak.”

Nyaranta alkotótáborokban fejleszti tudását, Szőgyénben, Komáromban, Kovácspatakon. Hangulatfüggő, hogy éppen milyen színeket használ, milyen technikát vesz elő, de minden képe egyedi. „A faleveleket, virágokat például nem festem, hanem festőkéssel viszem rá a vászonra az anyagot, hogy texturáltabbak legyenek – magyarázza. – Maximalista vagyok, szeretem a vékony kidolgozott részeket, soha nem nagyolom el a munkámat. Geometriaórán ez a tulajdonságom előnyömre válik a szerkesztéseknél.”

Leginkább szobája magányában, emlékezetből szeret rajzolni, ritkán állítja fel kint a szabadban a festőállványt. Még csak hatodikos volt, amikor a helyi Csemadok-szervezet kiállításán már bemutatkozhatott alkotásaival.

Kicsi kora óta szívesen téblábol anyukája körül a konyhában. A finom tortákat gyönyörűen dekorálja, itt is megmutatkozik a színek és formák harmóniája iránti vonzalma.

Galéria

Mesemondó labdarúgó

Varga Barnabás ugyancsak köbölkúti alapiskolás. Rátermettségét több területen is megvillantja – rendszeres résztvevője a szavaló- és népmesemondó versenyeknek, kitűnik matematikából, és mindene a foci.

Az ő tehetségét is Csepiga tanító néni gondozza. Segít Barninak szöveget választani, gyakorolja vele az előadásmódot, együtt örülnek a sikereknek. „Elsős korom óta járok a Tompa Mihály vers- és prózamondó versenyre, akkor még verssel kezdtem, de később áttértem a prózára. Legutóbb a kerületi fordulóig jutottam, Gyurkovics Tibor egyik nagyon komoly szövegét, a Röpülni tudni kell címűt adtam elő” – meséli a tizenhárom éves fiú, aki minden tantárgyból a legjobb a hetedik osztályban.

Több alkalommal lett első Esztergomban az Ister-Granum eurorégiós vers- és mesemondó versenyen, az Ipolyi Arnold népmesemondó versenyen pedig háromszor is bejutott az országos döntőbe. Itt bronzsávos lett.

Emellett jeleskedik matematikából – a Katedra matematikaverseny dunaszerdahelyi döntőjébe másodikként került, és képviselte iskoláját egy technikaversenyen, ahol online oldotta a feladatlapokat, és ügyesen barkácsolt.

Hetente háromszor edz Párkányban az U15-ös csapattal, jelenleg a harmadik helyen állnak a III. ligában. „Tavaly a Covid alatt sokan elmentek tőlünk Magyarországra focizni, így lecsúsztunk a II. ligából” – sajnálkozik Barni, aki hátvédként brillírozik a pályán. Augusztusban a hónap játékosa lett, korosztályában beválogatták a nyugat-szlovákiai legjobbak közé. Csapatként az FC Barcelona a kedvence, játékosként Messi a példaképe, hátvédként Virgil van Dijket csodálja.

Náluk a családban gyökerezik a sport szeretete. Sokat túráznak, futnak, bicikliznek együtt. Barninak focista volt már a nagypapája, majd az apukája is. Ikertestvére táncversenyeken gyűjti érmeit, de a kis hátvéd mosolyogva büszkélkedik, hogy neki egyelőre bizony a foci révén több érme és kupája van, mint két perccel fiatalabb húgának, Barbarának. Ki tudja? Ha egyszer utoléri a bátyját, talán vele is megismerkedhetnek itt a lap hasábjain…

Galéria

Szöveg Benkő Tímea

Kép Benkő Tímea, archívum

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2022/7. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?