Pihenő

Párkapcsolat gyerekszemmel: Mit tanulnak a gyerekek a szülőktől?

Napjainkban, az iskolában a gyerekek főképp tárgyi tudást sajátítanak el: írás, olvasás, számolás, történelmi évszámok, állatok testfelépítése – s egyéb hasznos és kevésbé hasznos információkat. Számos kutatás ugyanakkor bebizonyította, hogy alapjában véve a magas szintű tárgyi tudás és műveltség nem biztosíték a sikeres életre. Ahhoz más képességek, készségek is szükségesek. És hogy hogyan jön ide a párkapcsolat? Most erre igyekszem válaszolni.
author
Vasárnap

2022. szeptember 14. 12:07

vasarnap
- Shutterstock-felvétel

Mindenki azt szeretné, hogy a gyermekeinek könnyebb, jobb élete legyen, mint amilyen neki volt, hogy sikeresebb, boldogabb ember lehessen. A siker azonban nem csak a munka és karrier területén értelmezhető: lehet sikeres ember az is, aki ügyesen menedzseli a házasságát, aki hosszú, harmonikus párkapcsolatban él. Ez a boldogság legfontosabb összetevője. Ahhoz viszont, hogy sikeresen tudjuk működtetni, nem elég a könyvekből tanulni erről.

A sikeres párkapcsolathoz szükséges eszközkészletet már gyerekkorunkban elsajátítjuk, amikor, mint a szivacs, szívjuk magunkba az érzéseket, benyomásokat, megoldásokat.

Mindaz, amit gyerekként megtapasztalunk és megtanulunk, hatással van és lesz a későbbi párkapcsolatainkra. A gyerekek ugyanis megfigyeléssel és utánzással tanulnak a leghatékonyabban. Fontos, hogy ha lehet, megfelelő önismerettel, önismereti képzéssel igyekezzünk olyan szülővé válni, aki helyes mintát ad a gyerekeinek a párkapcsolatokat illetően is. De hogy mi mindent pakolhatunk bele a gyermekünk képzeletbeli batyujába?

Íme, néhány példa:

Nemi szerepek. Mi a nő dolga a házasságban? Mi a férfié? Ki mit tesz bele a kapcsolatba? Mennyire alá- vagy fölérendelt a viszony? Ki a döntéshozó? Ki a család feje? Miben nyilvánul ez meg?

Kötődés. A szoros vagy a laza kapcsolat a tökéletes számunkra? Könnyen vagy nehezen hiszünk és bízunk? Mennyire tudunk segítséget kérni és elfogadni? Mindez a kötődési mintánktól függ, ami főleg az édesanyánkkal való legelső kapcsolatunkban alakul ki.

Konfliktusok, megoldások. Fel tudjuk vállalni a konfliktusokat a házasságunkban? Vagy a békesség miatt elnyomjuk magunkban a késztetéseket? Hogyan reagálunk a társunk haragjára? Hogyan viselkedünk, ha mi magunk haragszunk?

Érzéseink kimutatása. Szabad haragudni? Szomorúnak lenni? Csalódottnak esetleg? Szabad megnyílni és kimutatni mindezt? Vagy erősnek kell lenni? Hogyan örülünk – kirobbanóan vagy csendesen?

vasárnap

Ezek a pontok csak nagyon apró részei mindannak, amit a gyerekeink tőlünk tanulnak el kiskorukban, és viszik tovább a saját párkapcsolatukba. Ahhoz, hogy jobb mintát vigyenek magukkal, hogy sikeresebbek lehessenek, előbb nekünk kell jó példát mutatni. Ehhez viszont le kell tennünk a saját negatív mintáinkat!

Tudatos, boldog őszi napokat kívánok minden kedves Olvasómnak!

Álló Gabriella, párkapcsolati tanácsadó

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2022/36. számában jelent meg a Lélek mellékletben

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
nrsr k

A kisebbségi törvény nem szerepel a kormány jogalkotási tervében, Gyimesire bízták az átdolgozását

telefonálás

Megszabadulhatunk a marketinghívásoktól

tej k

Rekordárat fizethetünk a tejért

A vaddisznó helyett a társát lőtte le a vadász

TRAGÉDIA: Saját kutyája lőtte le a vadászt

50 évvel ezelőtt elrabolta egy bébiszitter, most találta meg a családja

50 évvel ezelőtt elrabolta egy bébiszitter, most találta meg a családja

óvoda

Újabb komáromi óvoda újulhat meg

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.