Párkapcsolat a vásárlások tükrében

Vasárnap

Vásárolni, új holmikat, ruhákat, háztartási eszközöket beszerezni jó érzés. Nagyon jó érzés. Ám vannak, akik ebben sem ismerik a mértéket, és mintha függőségben szenvednének. Mindent és mindenkit, minden józan paraszti megfontolást háttérbe szorítva költekeznek. Ez természetesen a párkapcsolatukra is hatással van.

Ahogy egy alkoholista tönkreteszi a családját, a „shopaholic” sincs jó hatással a kapcsolatra. Gary Chapman óta tudjuk, a szeretet kifejezésének több módja is van, ezek az úgynevezett szeretetnyelvek. Közülük az egyik, az ajándékozás nyelve, azaz amikor az ember úgy tudja kimutatni a szeretetét, ha ajándékot ad. Ez természetesen magában foglalja, hogy ő maga is az ajándékok által érzi a legjobban a felé áradó szeretetet, nagyon szeret tárgyakat adni és kapni. Ám amikor ez eluralkodik rajta, akkor anyagi lehetőségeitől függetlenül sem tud leállni az újabb és újabb tárgyak: ruhák, műszaki cikkek, cipők, könyvek beszerzéséről. A párkapcsolat így nehéz helyzetbe kerül:

  • Talán, meg sem engedheti magának a pár ezt a fajta költekezést, így adósságspirálba kerülhetnek. Ez nagyon megterhelő a másik félnek, aki esetleg anyagi biztonságra vágyik, tiszta rendezett pénzügyi helyzetre, amit a vásárlásmániás állandóan, nap mint nap veszélyeztet;
  • A függő személy gyakran szégyennel, bűntudattal, lelkiismeret-furdalással küzd. Meglehet, számtalanszor megígérte, hogy nem tesz többet ilyet, és mégis elragadja a vásárlás, a birtoklás heve. Ilyenkor gyakran hazugságokra kényszerül, de az esetek többségében a hazug embert előbb utolérik, mint a sánta kutyát, így végül napvilágra kerülnek a füllentések. Ez természetesen alapjaiban tudja megrendíteni a boldog házassághoz szükséges bizalmat, ami, nem kell részleteznem, mennyire fontos.
  • Talán egyikük vagy akár mindketten olyan családból származnak, ahol nagy jelentősége volt az anyagiaknak, az anyagi sikereknek, a birtokolt tárgyaknak, így egyfajta pénzügyi státusszimbólumnak érezhetik az állandó beszerzéseket.
  • A pár másik tagja tudattalanul is támogathatja ennek a mániának a fennmaradását. Praxisomban sokszor találkoztam ezzel a jelenséggel. A másik fél egyszerűen nem mer, nem akar gátat szabni a féktelen pénzszórásnak. Akár mert úgy gondolja, ha ellenáll, azzal elveszti a másik szeretetét; akár annyira szereti a másikat, hogy fájdalmas nemet mondani neki, akár mert ő maga is szeret újabb és újabb tárgyak birtokába jutni. Érezheti azt, hogy a tárgyakkal való versenyben az ő általa nyújtott élmények, érzések, lehetőségek alul maradnak, ami roppant megterhelő érzés a kapcsolat szempontjából.

Tudni kell, hogy a vásárlási mánia, csakúgy mint a többi függőség, valamilyen hiányból, hiányérzetből alakul ki és táplálkozik; s a többi függőséghez hasonlóan embert próbáló szakítani vele.


Ez csak egy nagyon apró szelete annak, ahogy a vásárlásmániás tönkreteheti a családját, a kapcsolatait és végső soron önmagát is. Fontos felismerni, hogy ezzel nem lehet csak úgy leállni, ez nem a függő akaraterején múlik, ez ugyanúgy, akár a többi szenvedély, betegség, amivel orvoshoz kell fordulni. Ha fáj a fogunk, fogorvoshoz megyünk. Ha fáj a fülünk, fülészt keresünk. A lelki betegségek gyógyításában pedig pszichiátert, pszichológust kell keresni, és ezzel párhuzamosan a meglévő kapcsolat újjáépítése miatt fontos párkapcsolati tanácsadó felkeresése is. Így, együtt tudnak kilábalni a vásárlási mániából, és építhetik fel újra a párkapcsolatukat.

Meghitt őszi perceket kívánok minden kedves Olvasómnak!

Álló Gabriella párkapcsolati tanácsadó

Érdekes

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2022/45. számában jelent meg a Lélek mellékletben

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacen

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!