Ott jártunk a Pressburg forgatásán

vasarnap

Forog az első szlovákiai magyar sorozat. Nem kis dolog ez, hiszen ilyen még nem volt, és ahogy Molnár Csaba rendező nyilatkozott, lehet, húsz évig megint nem is lesz. Mindannyian kíváncsiak vagyunk rá, milyen egy forgatás. A kulisszák mögötti videók nézettsége hatalmas. Plusz infót ad, más megvilágításba helyezi kedvenc filmünket, sorozatunkat, ha látjuk, hogyan készült.


 

Én pont egy Vasárnap lestem be a sorozat forgatásába. Sosem voltam még ilyen helyen. Viccelődtem is, hogy kiélhetem az újságíró lét egyik legjobb részét: kíváncsiskodhatok, kérdezősködhetek anélkül, hogy furcsán néznének rám.

A Pressburg egy 8 részből álló dramedy (a dráma és a vígjáték kellemes egyvelege) lesz, melyet a Szlovák Televízió fog sugározni. Egy részt 20 perc körülire terveznek, a megjelenés jövőre várható.

A Tehelná Poliklinikára futunk be. Furcsa, hogy hétvégén üres az épület, persze, a forgatás szempontjából ez ideális. Kocsik jönnek, kellékeket hoznak-visznek. Előkészítik a terepet. Én a jelmeztervező lányokkal tartok, mondják, hogy úgyis náluk kezd mindenki.

A sorozat története több szálon fut.

A két fő vonal egy-egy fiatal szemszögéből mutatja meg Pozsonyt, és a kettejük közti kapcsolatot.

Az egyik szál a csicsói Tóth Attila. A mezőgazdász családból származó fiú nem szereti a szlovák fővárost, anyagi okokból mégis itt vállal munkát. Aztán megismeri Pozsonyt, na meg persze egy lányt is... A másik a női főszereplő, Zita Auenbach, igazi kozmopolita, aki egy régi pozsonyi családból származik, ám a szlovák fővárosban már csak a nagyija él. Zita imád utazni, bejárta a világot. A szerepet Anna Jakab Rakovská játssza, akinek szintén ismerős a szlovák–magyar kavarodás, helyzet, hiszen férje egy ilyen vegyes családból származik. És van még egy szál, melyben Attila is benne van, de más hangulatú. Túlzásokkal, komédiával, önkritikával teli a titkos, földalatti Felvidéki Betyárok mozgalmat leíró vonal.

Matusek Attila érkezik a sminkbe. A főszereplőt már azelőtt Attilának nevezték, hogy Matuseket kiválasztották volna a szerepre. Nevetve meséli, előfordult, hogy a filmben kellett bemutatkoznia, és a saját vezetéknevét mondta.

Egy forgatást átlagban izgalmasnak képzelünk el, és az is. Csak máshogy. Kell a türelem, az állóképesség. Itt a stábon belül baráti a hangulat. Ölelések, kávék, cigik, sztorizások is vannak. És nagyon befogadó a stáb. Fél nap után úgy beilleszkedtem a csapatba, hogy az egyik statiszta tőlem kért útmutatót. És tudtam is neki segíteni.

A két Attila

A férfi főszereplővel nincs sok dolga a kosztümös-sminkes osztagnak, ezért le tud hozzám ülni néhány percre beszélgetni. Hamar kiderült, hogy Matusek Attila a nyerő választás a főszerepre, még a meghallgatása napján visszahívták, hogy ez ő, ilyennek képzelték el a főhőst. A valóságban azért a két Attila más. A sorozatbeli hirtelen haragúbb, ösztönösebb, forrófejű. „Én nem vagyok ilyen, szerintem nem kell túlgondolni a dolgokat, csak elengedni őket, vagy megcsinálni. Valahol szép ez, hogy én a szereplőnkkel, a forgatási helyszínekkel egyszerre fedezem fel Pozsonyt. Nem éltem itt, nem töltöttem itt sosem huzamosabb időt. Csak egy nagyon kevés Pozsony-tapasztalásom volt korábbról. Két évig vezettem a színjátszócsoportot a Duna utcán, ez a rész volt csak ismerős. Egyszerre ismerem meg a karakterrel Pozsonyt” meséli.

Matusek Attila nem igazán játszott még szlovák nyelven. Tovább tart megtanulnia a szöveget. Az apósa azonban szlovák, ez sokat segített neki. „Van, hogy szlovák mondatokat falsnak érzek a hangsúly miatt. Én egyébként nagyon szeretem a tükörfordításokat, a való életben is gyakran használok ilyeneket. Tóth Attilát is rászoktattam ezekre. Nem könnyű, hogy néha szlovákul kell játszanom, de mivel a karakter sem beszéli tökéletesen a nyelvet, ezért belefér. Még szerencsés is a helyzet. Ha született szlovák karaktert kéne játszanom, az azért nem biztos, hogy menne, de ez így rendben van” mondja.

A két főszereplő: Attila és Zita/ Pálinkás Eszter felvétele

Munka, amilyenről álmodtam”

A sorozat rendezője Molnár Csaba. Ő kérte, hogy inkább egy forgatás utáni napon beszélgessünk, mert ilyenkor nagyon koncentrál, rengeteg dologra kell odafigyelnie. Így pár nappal később, egy napfényes teraszon, a pozsonyi hangulatot átélve beszélgettünk a készülő sorozatról.

Arról írj, alkoss, amit ismersz.

"Én ebben élek. Szlovákiai magyar vagyok. Csak hát a kisebbségi léttel jár az is, hogy ez kisebb közönségnek szól, ezért az anyagiak is korlátozottak. Rengeteget segített a Kisebbségi Kulturális Alap létrejötte. Egyszeri és megismételhetetlen lehetőséget kaptunk, hogy bebiztosítsuk a hátteret. Korábban úgy gondoltam, hogy egy kisebb projekt lesz. Saját kamerával felvéve, kis költségvetéssel, internetes sorozatként. Egy ötéves folyamaton vagyunk túl. Sok-sok állomása volt a fejlesztésnek, sokat formálódott a sorozat.”

Molnár Csaba és Matusek Attila munka közben

A sorozat állomásai

Másfél éve jött egy hatalmas változás: az RTVS beszállt társproducerként, ők fogják sugározni. A Kultminor is produkciós partner, de ők nem finanszíroznak teljes audiovizuális produkciókat. Ezért azt ajánlották, hogy próbáljunk meg produkciós partnert találni. A Szlovák Televíziónak az volt a kérése, hogy a forgatókönyvön dolgozzunk még egy kicsit. Jött egy intenzív munkafolyamat. Kaptunk egy dramaturgot Peter Balkót, kerestünk közösen egy forgatókönyvírót, Jakub Medveckýt. Az ő segítségükkel sikerült ezt a produkciót magasabb, nemzetközi szintre emelni. Igyekeztem olyan alkotótársakat keresni, akik mind más-más aspektusait látják a szlovákiai magyar létnek. Jó, hogy szlovákok is jöttek a csapatba, az ő nézőpontjaikkal. Van sok száz oldalnyi forgatókönyv, de csak egy része lett felhasználva. A forgatókönyvírás egy nagyon hosszadalmas fejlesztés. A kész könyv csak a jéghegy csúcsa, ami kilátszik a vízből. De ehhez kellenek az alapok.”

Pozsony, Pressburg, Bratislava

Az én kapcsolatom hasonló Pozsonnyal, mint a főhősünké. Komáromban nőttem fel, ahol nem igazán használtam a szlovákot. Én féltem Pozsonytól, nem értettem. Sokkal inkább vágytam Budapestre, számomra az volt inkább a nagybetűs város. Aztán eljöttem felvételizni a pozsonyi egyetemre, ahol tolmáccsal felvételiztem, és ez az égvilágon senkit sem zavart... felvettek, és azt mondták, hogy a tehetség nem nyelvfüggő. Sorra jöttek a kellemes meglepetések, a perspektívaváltások. Rájöttem, hogy Pozsony egy jó hely. Az egyetemen liberális közegbe kerültem, ahol előnynek számított a magyarságom. Megtaláltam itt a helyem. Mivel a sztoriban is fontos szál az, ahogy Attila szintén megtalálta Pozsonyt, igyekeztünk ezt képileg, a helyszínválasztásokkal is visszaadni. Maga a város az egyik főszereplője a történetnek. Izgalmas az, ahogyan a megismeréssel fokozatosan szépül meg Pozsony. Eleinte a betonrengetegből vannak felvételek, aztán sorra jönnek a szebb, idillikusabb pozsonyi részek, ahogy megismeri Attilánk Zitát. A helyszíneknél fontos, hogy a főszereplő hol tart épp a viszony/aival” ecseteli a rendező.

A forgatáson baráti a hangulat

Németül is beszélnek a sorozatban, sőt megjelenik a muszlim kisebbség is. A Pressburg név alapból a város többnyelvű történelmi múltját idézi meg. A mi sorozatunk ugyan már a jelenben játszódik, de ugyanarról a nyelvi és nemzeti sokrétűségről, sokszínűségről szól. Egyébként magán a forgatáson is gyakran több nyelvet használunk. A pohode például kifejezetten gyakran hangzik el, szeretem ezt a szót. Régebben magyarországi forgatásokon is sokat használtam, így ott az lett a becenevem – Poho úrnak hívtak. Visszatérve Pozsonyhoz, ma mindenféle nemzet, nyelv gond nélkül élhet itt együtt, bár a német már nem olyan élő nyelv, a német kisebbség háttérbe szorult. Ennek ellenére azért lesz német szereplőnk is, de erről most nem árulhatok el többet! Ami pedig nekem is meglepetés volt, és nagyon örültem neki, hogy eddig minden statisztacsapatban volt legalább egy szlovákiai magyar, és ez teljesen véletlenül alakult így. Egy idő után mindig megszólalt valamelyikük, hogy neki nyugodtan magyarul is mondhatjuk az instrukciókat. Szép ez” – teszi hozzá.

Vissza a forgatásra

Rengeteg érdekes pozícióval, feladatkörrel jár egy forgatás. Laikusként először nem is érti az ember, hogy kinek mi pontosan a feladata. Van például a szkriptes, aki a kontinuitásért felel jelenetek között és jeleneten belül (itt most Rédli Károly). Azt is ellenőrzi, hogy az orvosi szöveg érthető legyen, a történelmi, politikai tények helyesen hangozzanak el, ne legyenek fals információk és hasonlók. „Amikor forgatsz, tulajdonképpen anyagot gyűjtesz, ami végül a vágószobában finalizálódik. Minden többször, több oldalról van felvéve, hogy a tökéletes ritmust lehessen összevágni belőle. Élőben néha máshogy hat, mint aztán a vágószobában, ezért jó, ha van több szög, amiből lehet válogatni, lehet változtatni a tempót” – mondja Molnár Csaba.

Rédli Károly és Molnár Csaba forgatás közben

Mindenkinek nagyon oda kell figyelnie, a kosztümösök és sminkesek mindig mindent lefotóznak és lejegyeznek, hogy az újabb felvételnél nehogy változás legyen. Ki kell szűrni az olyan kellemetlenségeket, mint például, hogy az illetőn az egyik jelenetben van óra, aztán a másikban már nincs.

Ivanics Júlia az egyik gyártásos. Na, neki aztán tényleg mindenre figyelnie kell. Kifaggatni is csak úgy tudom, hogy közben épp autósoknak szól, hogy ha lehet, ne álljanak meg és ne kiabáljanak ki az ablakon, mert zavarják a forgatást. Ő fogadja a vendégeket, útba igazít, táblákat tesz ki, ételt vásárol, helyszínt biztosít, kávét főz, színészekkel, statisztákkal egyeztet, odaküld, elküld, felhív, kinyitja az épületet, nála van a kulcs, hivatalos engedélyeket intéz… Pörög, mégis higgadt, kézben tartja a dolgokat, mondja is, hogy kicsit olyan ez, mint a gyereknevelés, nagyon sokrétű feladat.

Érdekes a jelmeztervezői munka is. Én például most tudtam meg, hogy létezik egy olyan kiadvány, amely megjósolja a következő évekre a divatot. Ez nagy segítség, ha a jövőben játszódó produkcióhoz tervezünk kosztümöket, a Pressburg esetében egyébként az idő fiktív. Keverednek a 2010-es évek és a jelenlegi helyzet, a történet szempontjából nem olyan fontos, hogy pontosan milyen évet írunk.

Összetett munka a forgatás

Sokan sztoriznak egy falusi forgatási napról. Ez egy ottalvós akció volt, ami még jobban összekovácsolta a csapatot. Élvezték, szerették az együttlétet.

A stáb dolgozik, a sorozat készül. Ha minden jól alakul, jövőre már a nagyközönség is láthatja a szlovákiai magyar alkotást. Ha a csillagok állása és minden/ki úgy akarja, a készítők nem zárkóznak el a folytatástól sem…

Ja, és a szemfüles nézők majd néhány Vasárnapot is kiszúrhatnak egy jelenet hátterében, szóval csak figyelmesen!

Érdekes

Rendező: Molnár Csaba

Producer: Forgács Attila

Operatőr: Angyal Gábor

Forgatókönyv: Jakub Medvecký, Molnár Csaba, Lucia Molnár Satinská, Lengyel Dia, Varga Emese

A sorozat a Pressburg Partners Production és az RTVS koprodukciójában készül, a KULTMINOR, az AVF és a Szlovák Köztársaság Kulturális Minisztériumának támogatásával. 

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2022/37. számában jelent meg 

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?