Ökotudat: Csikkgyűjtő az élhetőbb városokért

ökutodat

A környezetszennyezés a legnagyobb kihívás, ami az emberiség előtt áll, hogy egy élhető bolygót hagyjunk a következő generációkra. Az utóbbi időben egyre több kutatás igazolja, hogy környezetünk szennyezésével önmagunkat mérgezzük. Az egyik legnagyobb környezeti terhelést pedig az eldobott cigarettacsikk jelenti.

A cigarettacsikk olyan mérgező anyagokat tartalmaz, amelyek amellett, hogy szennyezik a városok utcáit, súlyos környezeti, esztétikai, pénzügyi, végső soron pedig egészségi problémát jelentenek. Sokan mégsem tekintik ezt környezeti problémának, pedig bizonyos esetekben a városi szemét akár 80 százalékát ez teszi ki. A cigarettacsikkeknek pedig csupán a 9 százaléka kerül szemétgyűjtő edénybe, a többi szanaszét. Ezen a kedvezőtlen helyzeten változtatnunk kell, mivel az ilyen típusú hulladék a talajba szivárogva mérgezi az ivóvizünket, és minden élő szervezetet.

A veszélyes szűrő

A legtöbb cigarettaszűrő alapanyaga egyfajta műanyag, amelyet cellulóz-acetátnak nevezünk. A környezetbe kerülve ez a műanyag nagyon lassan bomlik le, mintegy 2–10 év alatt. Nem is beszélve a nikotinról, ami tulajdonképpen méreg, és az ivóvízbe kerülve közvetlenül minket mérgez. Ehhez kell még hozzávenni, hogy a környezetbe kikerült cigarettacsikket a madarak könnyen tápláléknak nézhetik.

Elrettentő statisztikák szerint jelenleg több mint 1 milliárd dohányzó van a világon, és a becslések szerint a mérgező szűrőkből évente több trilliót dobnak el. Ezen szeretne segíteni egy új kezdeményezés, amely örvendetes módon egyre több városban terjed – módszerük pedig nem a leszoktatás.

Tippel a cigis

Ki a legjobb játékos a világon: Ronaldo vagy Messi? Melyik kosárlabdacsapat a jobb: Prievidza vagy Handlová? Bajnok lesz-e a kassai jégkorong-csapat?

Néhány városban különleges csikkgyűjtők jelentek meg, és ez csak néhány azok közül a kérdések közül, amelyek feltűnnek rajtuk. Tippelő- vagy szavazóhelyek ezek, amelyek két rekeszbe gyűjtik a csikkeket, ezek felett szerepelnek a válaszlehetőségek. A dohányosok pedig értelemszerűen úgy szavazhatnak, hogy a gyűjtő egyik tartályába dobják a csikket. Ez így csupán egy jópofa ötletnek tűnik, ennek ellenére mégis komoly tudományos háttérrel rendelkezik, és a gyakorlatban is bevált.

Ötlet és megvalósítás

A koncepció a viselkedés-gazdaságtan elvén alapszik. A Richard Thaler és Cass Sunstein által kidolgozott elmélet ugyanis azt mondja ki, hogy az embereket egy kis ösztönzéssel a helyes viselkedésre lehet rávezetni. Ezen alapul tehát ez az árukapcsolás: szavazással veszik rá a dohányosokat, hogy a csikkgyűjtőbe dobják a cigarettacsikket (és ne a földre).

Az ötlet az Egyesült Királyságból származik, Szlovákiában pedig a Civita Center társulás karolta fel, amelynek célja az úgynevezett viselkedés-politika támogatása közösségi szinten. Az elgondolás az, hogy így tanítsuk meg a dohányzókat kreatív módszerrel a helyes viselkedésre. Szerencsére egyre több városban tűnnek fel ezek a jellegzetesen sárga gyűjtőedények: Kassa, Szenc, Privigye, Nyitra, Nyustya, az eredmények pedig önmagukért beszélnek, mivel felmérések szerint, ahol ilyen csikkgyűjtők vannak kihelyezve, ott több mint kétharmaddal csökkent a cigarettacsikk-szennyeződés!

Mindnyájunk érdeke, hogy az ötlet Szlovákiában is sikeres legyen, és városaink megszabaduljanak attól a vizuális és környezeti szennyezéstől, amit az eldobott cigarettacsikk jelent.

Sztakó Zsolt

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 48. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!