Nosztalgiamozi Margitai Ágival

Vasárnap

Végig csavarogta a pályát. Ő fogalmazott így. Jellegzetes, karcos hangjával, színes egyéniségével, derűs, energikus alkatával korosztálya minden tagjától elütött.

Intenzíven élt, és intenzíven játszott. Imádta a férfiakat, és a férfiak is imádták őt. Nem állíthatom, hogy náluk jobban csak a szerepeit szerette, de azokért is képes volt megtenni mindent. Margitai Ági, született Weisz Ágnes kilométerek ezreit tette meg a pályán. Pécs, Kecskemét, Miskolc, Szeged, Szolnok, Győr – ment megállás nélkül. Színpadi nagy szerepeit vidéken kapta, Budapesten a színházi „mentőosztag” azonnal hívható tagja volt. Miközben rengeteg filmben játszott.

 

Nem született budai úri lánynak. A Teleki téren nőtt fel, Budapest nem éppen előkelő negyedében. Papírhulladékkal kereskedtek a szülei, de gyorsan befuccsolt a biznisz. Munka nélkül maradtak mindketten, tizennégy éves lányuk vette nyakába a várost. Alkalmi munkákat vállalt, nem vonakodott semmitől. Munkakönyvvel a kezében bármit elvállalt. Kellett a pénz, édesapja kisboltja is csődbe ment egy idő után. Aztán pályát kellett választani. A balettintézetben azzal utasították el, hogy rosszak a fizikai adottságai. Beállt hát néptáncosnak. Ott senki sem méricskélte a csípőjét, karja és lába hosszúságát. Történelemtanár akart lenni, de érettségi nélkül meg sem próbálhatta. Hogy honnan jutott eszébe a színház- és filmrendezői szak, maga sem tudta. Bár a színházért kimondottan rajongott. Furfanggal lógott be különböző előadásokra. Később valaki felbíztatta, próbálja meg a színész szakot. Ment is, de mire odaért, lekéste a felvételit. Megint csak rábeszélésre felkereste Básti Lajost, hogy hallgassa meg őt. Nem kellett hosszasan produkálnia magát, hogy elnyerje a színészmogul tetszését. Bodrogi Gyula, Törőcsik Mari és mások mellett elkezdhette a főiskolát. Az érettségit később szerezte meg. Másodéves korában már az akkori Katona József Színházban játszott. Az osztály sikeres vizsgaelőadását, a Koldusoperát is oda vitték. Fülöp Zsigmond, Bodrogi Gyula és Fonyó József mellett ő alakította Pollyt. A korabeli kritikák szerint fergetegesen. Diplomával a kezében ment a szélrózsa minden irányába. Ahová hívták.

Bárhová elmentem, ha a rendező, a szerep vagy a kollégák érdekeltek – mondta földi pályája utolsó szakaszában. – A körülmények soha nem érdekeltek. Próbálhattunk pincében, pajtában, vasúti művelődési házban, engem ez nem zavart. Tehetséges emberekkel mindenütt szívesen dolgoztam. Teljes odaadással. Jó előadás rossz körülmények között is meg tud születni. Játszhattam akármilyen rohadt alakot, mindenre képes voltam érte. Ha kellett, bele is döglöttem. Erre is volt példa bőven.”

Anna Frankot játszott és Stuart Máriát. Kocsma Jennyt és Phaedrát. Lady Milfordot és Orbánnét. Salomét és Médeát. Petra von Kantot és Máli nénit. Szívügye volt a színház. Nem unta egy percig sem. Amit nem kapott meg a fővárosban, azt megtalálta vidéken. Nem a hely érdekelte, hanem a feladat. Még a legkisebbre is boldogan mondott igent, ha azzal bármit is üzenhetett. Bohócarcúnak nevezték, mert az egyik szeme folyton sírt, a másik mindig nevetett. A bohócok közt ő volt az angyal, az angyalok között az örök clown. Arca nyúlt, mint a gumi. Lelkében a lehető legkülönbözőbb jellemek lakoztak. Giulietta Masina mellett állhatott volna Rómában, Judy Dench közvetlen közelében Londonban. Megvolt köztük a közös nevező: emberséget közvetíteni minden alakítással. A kamera előtt ugyanúgy, mint a színpadon, alternatív, kísérletező kedvű fiatalokkal ugyanúgy, mint a szakma nagy öregjeivel, jó nevű kőszínházakban, vagy akár alkalmilag összeállt csapatokban. Az állandó megújulni akarás színésznője volt. Érzelmes, kemény nő, néha a kelleténél is szókimondóbb. Diplomáciai érzékét gyakran sutba vágta. Egyetlen mondatba ő ezt így gyűrte bele:

Nagyon impulzív vagyok, ami bizony sokszor kellemetlen, hiába vezet engem a jószándék.”

Imádott élni, utazni. Örök szerelme a Duna volt. Szeretett kollégáját, Bertók Lajost is nála, a Lupa-szigeten nyelte el a folyó. Jól érezték magukat, ittak, szórakoztak, már egyikük sem akarta megváltani a világot, azon a napon csak önmagukkal voltak elfoglalva. Így esett meg a baj. A végzetes tragédia.

Először 1957-ben, a Dani című játékfilmben állt kamera előtt. Kis szerep, szinte észrevétlen. Aztán jött a Külvárosi legenda, de az sem róla szólt, hanem Tordy Gézáról és Törőcsik Mariról. Mint ahogy az Égi madár és a Szent Péter esernyője sem. Tíz évvel később Szász Péter Fiúk a térről című filmjében már számottevő szerepe van. Sándor Pál az, aki igazán helyzetbe hozza. 1971-ben forog a film, a Sárika, drágám!, de ők ketten már régebbről ismerték egymást. Ragályi Elemér mutatta be őket egymásnak, a rendező később már udvari operatőre. Újabb film, újabb szerep szeretett Palikájánál. Szabadíts meg a gonosztól. Kern András barátnője a filmben. Volt egy szerelmi jelenetük, amelyben vetkőznie kellett. Kamera előtt életében először kértek tőle ilyet. Izgult, de nem vonakodott. Jancsó Miklós filmjeiben azokban az években már tízesével vetkőztek a nők, igaz, egyikük sem volt színésznő. A Régi idők focijában egyetlen snittben látható, mint magyar Gelsomina. Felejthetetlen arc, nem mindennapi tekintet. Kultikus figura lett. Tüdőszanatórium betege a Herkulesfürdői emlékben, de ott van a Ripacsokban, a Szerencsés Dánielben is. Mintha ugyanazt a sorsot vinné tovább minden Sándor Pál-filmben. Nem titkolta, neki a Ripacsok volt a kedvence, pedig abban sem ő állt a középpontban.

Van egy tévéfilm. A Végkiárusítás. András Ferenc rendezte 1978-ban. Az teljes egészében rá épült. Egy nagyszájú piaci kofát játszott benne, aki kínját-baját kiárusítja. Ragyogó játéka láttán felvillanyozódott a szakma. Újra megtalálták a rendezők. Sokadszorra. „Jobb, ha többször fedezik fel az embert, mintha egyszer végérvényesen elfelejtenék” – kommentálta.

Radványi Géza Circus Maximusában is oroszlánrésze volt. Egy lepusztult vándorcirkusz tulajdonosnőjét formálja meg a filmben, aki embercsempészettel tartja fenn magát és a családját. Parádés szereposztású opus az alkotás. Margitai Ági Páger Antal és Major Tamás mellett brillírozik.

A Vámmentes házasságban nyújtott játékáért Chicagóban díjazták. Duty free marriage – szól a film angol címe, és bárhol vetítették is a világban, mindenütt szerették a nézők. Egy magyar nő (Kiss Mari) és két barátnője (Margitai Ági, Esztergályos Cecília) egyszerre lobbannak szerelemre. Mindhármuknak felettébb rokonszenves egy finn férfi. A sok drámai alkotás után Margitai Áginak is jól jött ez a romantikus vígjáték. Szinte fürdőzött benne.

A politika ne szóljon bele sem a kultúrába, sem az oktatásba – hangoztatta. – És végképp ne a szerelembe!” – hangoztatta a film kapcsán.

Utolsó jelentős színpadi szerepét Émile Ajar Előttem az élet című regényének színpadi átiratában játszotta. Eredetileg az idős Róza mama alakját öltötte volna magára, Alföldi Róbert, a darab rendezője azonban rábeszélte, hogy játssza inkább a történetbeli arab kisfiút. Az így érdekesebb felállás lesz. Margitai Ági ettől az ötlettől sem riadt meg. Nem mórikált, egy pillanatig sem gyerekeskedett a szerepben. A szövegéből kiviláglott, hogy nem egy felnőttet alakít, a többi pedig jött magától. Török Ferenc filmjében, a Senki szigetében hetvenhét évesen, egy idős, gazdag asszony bőrébe bújva jógázott olyan hajlékonysággal, hogy még a legifjabb kollégái is elképedve nézték. Nem recsegtek, nem ropogtak a csontjai, ura volt minden mozdulatának.

Ha valaminek eljött a vége, csendben tovább állok” – mondta, mert nem félt semmitől. A haláltól sem. Tudta, hogy vészesen közeledik, hiszen az orvosai közölték vele, mégsem esett pánikba. Küzdött, amíg ereje engedte, de amikor a súlyos kór már teljesen elhatalmasodott rajta, egyik napról a másikra megadta magát. Elfogyott az energiája. Érezte, mi következik. Élete utolsó szerelme ott ült mellette, kezét fogta, amikor kilépett a földi létből.

Budai lakása tele volt cserepes virággal. Mintha csak egy fényben fürdő télikertben lakott volna. Könnyen „veszélybe sodorta” magát, aki valamelyik virágjára azt mondta, de szép! Azonnal kapott belőle. De nem egy frissen lecsípett hajtást, hanem már kigyökereztetve. Előre gondolkodott. Mint egy nagylelkű, adakozó kedvű virágkertész, aki már a fél várost beültette.

Érdekes

Hogy emlékszik rá Mohai Tamás?

Az utolsó filmjében voltam a partnere, Török Ferenc rendezésében, a Senki szigetében. Csodálatos ember volt. Vagány csaj, hölgy, asszony, aki bravúrosan játszott, és rögtön, az első pillanatban a kegyeibe fogadott. Viccelődtünk együtt, behívott a lakókocsijába, színészetről, megoldásokról beszélgettünk. Ámulattal néztem a szuperközelijét, hogy miket csinál. Ha nekem éppen nem annyira ment, megszorította a kezem, és bólintott. Mint egy bájos fruskának, olyan friss, üde volt a jelenléte. Bölcs, erővel teli színésznőt ismertem meg a személyében. Lopva néztem, amikor nem velem volt jelenete, hanem a lányát alakító Schell Judittal, mennyire oldott tudott lenni. Ikonikus alakja a magyar filmnek, örülök, hogy egy levegőt szívhattam vele. Az unokáját játszottam, a kamu unokáját, de csak a film végén derül ki, hogy nem is vagyunk vérszerinti rokonok. A történet szerint persze így is jó fej volt velem, annak ellenére, hogy tudta az igazat. Nagyon örülök, hogy közöm lehetett hozzá. Sajnálom, hogy először és utoljára játszhattam vele. Ahogy vége lett a közös jelenetünknek, azonnal szólt, hogy ne izgulj, jó lesz! Vele és a rendezővel egyszer hármasban whiskyztünk. Épp koccintottak, amikor Ági meglátott, és odahívott, hogy gyere ide, fiam, igyál egy kicsit! És én is koccintottam vele a jelenre és a jövőre. Fantasztikus ember volt, akiről csak felső fokon lehet beszélni. Őszinte, ösztönös lénye által gazdagabbak lettünk. Jó, hogy itt volt velünk. Nagyon nagy veszteség, hogy elment.”

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2022/4. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?