Pihenő

Nosztalgiamozi Ferrari Violettával

Soha nem volt tűzpiros sportkocsija, de a nevével valósággal száguldott a pályán. Ferrari Violetta a Nemzeti Színház elismert színésznőjeként, nyolc magyar film főszereplőjeként, Básti Lajos feleségeként boldogan élt Budapesten. Egészen 1956 forró őszéig. A forradalom idején ő is fegyvert fogott, ezért nem sokkal később el kellett hagynia az országot.
author
Szabó G. László

2021. december 6. 09:20

Vasárnap
Kép Magyar Fotóarchívum, ujsagmuzeum.hu

Az életét mentette, amikor Bécsen keresztül Essenbe disszidált. Két év múlva már német filmben játszott, s miután tökéletesen megtanulta a nyelvet, musicalekben, zenés vígjátékokban kapott főszerepet. Irma volt, a legédesebb Irma, akit rajongva szerettek a nézők. Négyszázötvenszer öltötte magára a figurát, ami német nyelvterületen páratlan sikerszéria volt akkortájt. Sztár volt ott is, mint az ötvenes években Magyarországon, 1997-ben mégis hazaköltözött. Nem a színpad, a szíve húzta haza.

Münchenben

Müncheni kertvárosi otthonában, palotának is beillő házában fogadott 1992-ben. Szívét-lelkét úgy nyitotta meg, olyan őszintén, hogy kérdeznem sem nagyon kellett, valósággal ömlött belőle a szó. Hallhatóan élvezte, hogy magyarul beszélhet. Életének és színészi pályájának olyan sűrítményét adta, hogy az egy nagyregény alapja lehetett volna. Volt néhány kemény mássalhangzója, amelyet a német nyelvből vetített át a magyarba, de a szókincse nem kopott meg a kint töltött évtizedek alatt. Német színésznő volt magyar szívvel, magyar temperamentummal. Pontosabban: magyar–olasz vérmérséklettel. Jól csengő vezetéknevét ugyanis olasz apjának köszönhette, aki az első világháború alatt hadifogolyként ragadt Magyarországon, és Hódmezővásárhelyen esett szerelembe. Ott született Ferrari Violetta 1930 tavaszán.

Apám végtelenül művelt, okos, előrelátó ember volt – mesélte hatvankét évesen a színésznő. – Mint minden olasz, imádott politizálni. Pontosan látta, mi zajlik a világban, és soha nem rejtette véka alá a véleményét. Olaszországban ez ugye, úgy megy, hogy kiülnek a piazzára, a kis térre, és ott vitázik a kommunista, a kapitalista, a demokrata, a pap meg a tanító, és mindenki mondja a magáét. Közben megisznak néhány camparit, egy kávét, aztán hátba csapják egymást, és ciao, a domani!, mennek a dolgukra. Másnap folytatják. Ugyanott, ahol abbahagyták. Ez a demokrácia. Drága édesapám… azt hitte, nálunk is úgy van, mint Olaszországban, közben ott ült mellette egy édes kis spicli 1944-ben, és letartóztatták. Bele is háborodott szegény, kórházban ápolták. Olyan vagyok én is, mint apám. Imádok politizálni. Állandóan kerepelek. Ha körülnézek a világban, hogy mi történik, és látom a sok szenvedő arcot… Istenem, nagyon kevés a boldog ember. Galád játék részesei vagyunk. A sok harc és gyötrelem mellé kapunk pár szem mazsolát, ami néhány percre, na jó, egy-két órára megédesíti az életünket, aztán kezdődik minden elölről. A küzdelem, a szörnyűség, a kegyetlenkedés. Az én nemzedékem nyári estéken még felnézett a Holdra. Ma már ebben sem lehet hinni, mert ott az amerikai zászló. De már megint dühöngök, dohogok, fulladozom. Nem bírom nézni ezt a nagy flancot, a luxuskocsik áradatát, engem partikon sem láttak soha. A fiaim, a macskáim, a virágaim… azok igen, azok mindennél jobban érdekeltek. Amióta egyedül élek, a cicáim még magasabb szintre kerültek. És csak magyarul értenek! Ha elkóborolnak az utcán, magyarul terelem haza őket.”

Vasárnap

Az olasz kislány

Sváb házban, borzasztó körülmények között, amolyan „éjjeli menedékhelyen” nőtt fel, ahol senkinek nem volt pénze. Olasz kislány volt. „A digó lánya.” Bántották. Csúfolták. Játékait elvették és összetörték. Édesanyja másokra is mosott, hogy meglegyen a kenyérre való. Mert zsíros kenyéren és hagymán éltek. Ritkán ettek és keveset. Tíz család lakott a házban, ennyi emberre jutott három budi. A kulcsot a Bibliában őrizték. De mint állította, minden nyomor ellenére meg tudták őrizni emberi méltóságukat. Nyugalmat a templomban talált. Háromévesen már színpadon énekelt, hétesztendős korában, mint tehetséges balettnövendék, fellépett a Művész Színházban. Tizenhárom éves, amikor csodagyerekként emlegetik a Pesti Színház Északi fény című darabjában nyújtott teljesítménye alapján. Tizenöt évesen felveszik a főiskolára, tizenhét évesen már befutott színésznő. 1950-ben szerződteti a Nemzeti, ott akad meg rajta Básti Lajos szeme.

Levitt a színház balatoni üdülőjébe, bevitt a tó közepére, és ott kérte meg a kezem. Túl fiatal voltam. Tizennyolc éves, ő harminchét. Repültünk a boldogságtól. Bejött utánam a Magyar Rádióba, és azt mondta: megyünk az anyakönyvvezetőhöz! Annyira gyerek voltam, és annyira naiv, szófogadó, hogy követtem őt. Apaszerepet játszott mellettem, ami nekem fantasztikusan tetszett, mert továbbra is gyerek maradhattam. Mentalitásban, gondolkodásban, de talán még fizikailag is gyerek voltam akkor, a csintalanság, a hülyéskedés magától értetődően jött belőlem, ami az én drága férjemnek mérhetetlenül imponált. Nagy szerelemben éltünk, de hat év után tönkrement a házasságunk. Elváltunk. Soós Imre volt nagyon szerelmes belém. Együtt játszottunk a Civil a pályán című filmben, igazi csókokat adtunk egymásnak a kamera előtt. Pöttyös nyári ruhában énekeltem vele a Balaton partján, hogy Hej, halászok, halászok… Imádtam őt, de részemről nem volt az szerelem. Horváth Teri írta, hogy miattam lett öngyilkos. Nem hiszem. Én mindig a felnőtt, érett férfiak felé hajlottam, akik nálam okosabbak voltak, és ezt Imruska is tudta, aki velem egykorú volt. Mint két kamasz, lógtunk a villamos lépcsőjén. Rég volt, szép volt, melengeti a szívem.”

Vasárnap

1956 után

Dalolva szép az élet, Ifjú szívvel, Feltámadott a tenger, 2 × 2 néha 5, Fel a fejjel, Különös ismertetőjel, Gázolás. Ezek az itthoni filmjei. 1956-ban nem állt kamera előtt. Ott állt viszont a Nemzeti Színház bejáratánál, fegyverrel a kezében. Akkor már Földiák János felesége volt, és egy csecsemő édesanyja.

A politikai megtorlások miatt menekülni kellett Budapestről. A férjemmel együtt disszidáltunk. Ötvenhat karácsonyán az édesanyám hozta utánunk öt hónapos gyerekünket. A másik fiam hatvanháromban született. Vilcsi, gyere haza, írta Pécsi Sándor. Sírt a szíve utánam. Essenben megtanultam németül, Frankfurtban kaptam az első színpadi szerepemet. Otthon az emancipált nőt látták bennem, német színpadon a cserfes, szókimondó, temperamentumos teremtéseket. Süketnéma lányt is játszottam egy tévéjátékban. Megtanultam a jelbeszédet. Hatalmas sikerem volt. Berlin is a keblére ölelt. A Kabaré Sallyjét játszottam, Csókolj meg, Katám!-at, Kleopátrát. Ötvennyolctól nyolcvanháromig vagy negyven filmben szerepeltem. Meghívtak Bécsbe, a Theater an der Wienbe, mehettem volna New Yorkba, a Broadwayre is, de azt már nem vállaltam. Anyaként is helyt kellett állnom. Amikor egyenesbe kerültem, én voltam a világ legboldogabb embere. Rohantam haza, és már csak a gyerekek léteztek számomra.”

Vasárnap

Újra Magyarország

1985 őszén, mint egy körhintából, kiszállt a német színházi életből. Öt unokája született, játszhatott mindegyiknek. Mérnök férje a féltékenységével tette tönkre az életét. Mindenki Herr Ferrarinak szólította, hiszen a felesége volt a sztár. Ferrari Violetta egészségi állapotán a válás sem segített. Pánikbetegség, szanatórium, gyógykezelések.

A rendszerváltás után többször hazalátogatott, de színészi feladatokra már egyáltalán nem vágyott. Nem engedte, hogy lekenyerezzék. Minden szakmai csábításnak ellenállt. Hatvanhét éves volt, amikor hazatelepült. Budaörsön vett magának egy szépséges parasztházat, ott élt még tizenhét évig. Macskákkal, kutyákkal, teljesen félrevonulva. Toscanában is volt egy háza, oda sem vágyott már, azt is eladta.

Itt minden ház, minden utca megszólal – mondta nagy boldogan, miután belakta budaörsi fészkét. – Apám, anyám Magyarországon van eltemetve, én sem halhatok meg máshol.”

Nyolcvanhárom éves volt, amikor elment. Gazdag, sikeres, becsületes életet élt. Ez utóbbira volt a legbüszkébb.

Vasárnap


 

Héjj János, a Vígszínház ügyelője

Marton László a Margitszigeti Szabadtéri Színpad igazgatója volt, és nagyon szerette volna, ha Ferrari játssza el Cecíliát. Garast kérte fel a Csárdáskirálynő megrendezésére. Itthoni öltöztetőnőjétől megtudtam Vilcsi müncheni lakcímét és telefonszámát, ő tartotta vele a kapcsolatot. Kimentünk hozzá Garassal, felkérni a szereplésre. Kivittük a szövegkönyvet, Garas vázolta az elképzeléseit, Vilcsi azt mondta, rendben, ingyen elvállalja a szerepet, csak lakást biztosítsanak neki. A nagy belépője ugye, amikor megjelenik az orfeumban, úgy kezdődik, hogy Újra itthon vagyok! Csodás lehetett volna! Talán két-három napot töltöttünk nála, egész idő alatt nagyon kedves volt. Kérdezte a szereposztást, Dezső kibökte, hogy Feri bácsi a Bessenyei lesz. Vilcsi teljesen lefagyott. Azt mondta, így nem vállalja, Bessenyeivel nem lép egy színpadra. Haragudott rá. Kellemetlen élmény volt számára a múltból. Vilcsi ugyanis hozzájutott a káderlapjához a Nemzetiben, kivette Major Tamás páncélszekrényéből, elolvasta, és megdöbbentette, miket mondott róla Bessenyei. Csúnya dolgokat, hazugságokat. Így kapta meg Cecília szerepét Törőcsik Mari. Ha Vilcsi itthon maradt volna, talán megbocsát Bessenyeinek, tisztázzák az ügyet, de így, hogy magával vitte, nem volt rá lehetősége.

Tízévesen statisztáltam a Nemzetiben, apród voltam a Hamletben. Én adtam Gertrúd kezébe a méregpoharat, onnan ismertem Ferrari Violettát. Egyetlen kérése az volt, amikor Garassal mentünk ki hozzá, hogy vigyünk neki itthoni házi kenyeret. A Vásárcsarnokban meg is vettük, Vilcsit boldoggá tettük, és betette a jégre. Nagyon aranyos volt, szívesen látott minket, főzött is ránk. Ez még a rendszerváltás előtt volt, Marton intézett nekem és Garasnak Nyugatra szóló, kék útlevelet a minisztériumban.

Miután hazatelepült, mi már nem találkoztunk. Sokáig azt sem tudtam, hogy már itthon van. Teljesen visszavonultan élt. Kedves, szeretni való ember volt.

Kép Magyar Fotóarchívum, ujsagmuzeum.hu

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2021/48. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
A selmecbányai egyeztetés résztvevői: Szalay-Bobrovniczky Kristóf magyar, Jaroslav Naď szlovák, Jana Černochová cseh védelmi miniszter és Marcin Ociepa lengyel védelmi államtitkár(TASR-felvétel)

Ukrajna tekintetében nem egységes a V4

Putyin ann

Putyin hamarosan bejelentheti a megszállt területek annektálását

lengvarský k

Lengvarský szerint 1500 orvos tervezi benyújtani a felmondását

d

Rengéseket jelentettek a szeizmológusok az Északi Áramlat gázvezetékek meghibásodása után

infláció

Durván befékez a szlovák gazdaság

d

FOTÓK: Hosszú sorokban állnak az oroszok a grúz határ előtt

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.