Napirend a lelke mindennek

gyerek

Az idei év meglehetősen kusza, ismét egyre több gyerek kényszerül arra, hogy otthon maradjon. Nem egyszerű feladat ez a szülőknek sem, hiszen a saját munkájuk és a háztartás mellett a gyerekekkel is sokkal többet kell foglalkozniuk. Ami ebben leginkább segíthet, az a gyerekeknek készített napirend.

1. Időben felkelni

Csábító lehet, hogy ha otthon vagyunk, akkor addig alszunk, ameddig kedvünk van. Ám ne feledjük, attól, hogy nem kell iskolába/óvodába/munkába járni, még ugyanúgy vannak kötelezettségeink. Keljünk mi és a gyerekek is mindennap időben, hogy meglegyen a napi ritmusunk, és elkülönüljön a hétköznap a hétvégétől.

2. Délelőtt tanulás

Friss fejjel fogjunk hozzá a tanuláshoz, ne halogassuk. Próbáljuk rávezetni a gyerekeket arra, hogy maguktól oldják meg a feladatot, és csak akkor kérjenek segítséget, amikor nem értik. Semmiképp ne végezzük el helyettük a házi feladatokat, gondolván, hogy akkor hamarabb elkészülnek. Tartson inkább tovább a tanulás, de legyen értelme.

3. Közös ebéd

Az ebédnek is legyen meg a pontos időpontja, és próbáljuk úgy szervezni a napunkat, hogy mind egyszerre üljünk az asztalhoz. Az okoseszközöket zárjuk el, az nem kell az evéshez. Beszélgessünk az ebéd alatt, de ne arról, hogy épp mi a tanulnivaló, hiszen mindenkinek jár a kikapcsolódás. 

4. Szieszta és játék

Nincs is jobb az ebéd utáni csendes pihenőnél. Míg a gyerekek emésztenek egy órát, addig a felnőtteknek is jut idő a nyugodt kávézásra, az elmaradt feladatok bepótlására. A csendes pihenő alatt próbáljuk meg rávenni a gyerekeket, hogy az ágyban pihenjenek. Ha nem is szundítanak, mindenképp pihenjenek, hiszen újult erővel kell folytatni a tanulást. A csendes pihenő után egy kis játék is beleférhet, de ez ne legyen hosszabb harminc percnél.

5. Ismét tanulás

Ismét jöhet a tanulás, de ez egy-két óránál ne tartson tovább. Ennél több ideig már nem tudnak figyelni a gyerekek, és annyira fáradtak, hogy nincs is értelme kínozni őket. Ebben az időszakban inkább ismételjék át a délelőtt tanultakat. Hiszen nem az a lényeg, hogy mindent tökéletesen tudjanak, hanem az, hogy amit megtanulnak egyszer, az meg is maradjon.

6. Vacsora

Akárcsak az ebéd, a vacsora is legyen közös. Jó lezárása ez a napnak. Akár már az előkészületekben is segíthetnek a gyerekek, a terítésben vagy főzésben. Jó, ha az iskolai feladatok mellett az otthoni teendőkbe is bevonjuk őket már egészen kiskoruktól, így természetessé válik számukra a házimunka.

7. Mese és játék

Alvás előtt még jöhet egy kis játék, majd az esti mese. Az esti mesét ne váltsuk ki tévés, internetes animációs mesével, hanem magunk mondjunk neki történeteket, vagy olvassunk fel. Esetleg, ha már tud olvasni a gyerek, akkor meséljen ő nekünk.

8. Alvás

Jó, ha a gyerekek időben ágyba kerülnek. Ne hagyjuk, hogy éjfélig játszanak, tévézzenek, hanem következetesen kapcsoljuk le a villanyt tíz óra körül. A szobájukban ne legyen velük éjszakára az okostelefonjuk – ha van nekik. De nagyon fontos, hogy példát mutassunk, és mi se aludjunk az okoseszközeinkkel.

A teljes írás a Gyerekbarát mellékletben jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?