Motiváltnak maradni a kapcsolatban: napjainkban ez óriási siker

Vasárnap

Mi tekinthető sikernek egy párkapcsolatban? Erre száz ember százféleképpen válaszolna: siker lehet, ha találunk olyan valakit, akivel hosszabb távon is el tudjuk képzelni az életünket; vagy siker, ha hosszabb távon is élvezzük az együtt töltött időt; vagy az sem utolsó dolog, ha a kapcsolatunk alapjait képező tervek, elvek egyeznek, és ezek mentén harmonikus családi életet tudunk élni; vagy sikerként élhetjük meg, hogy hosszabb távon is aktívan érdeklődünk egymás iránt szexuális téren; vagy ha mindketten ügyesen tudjuk kommunikálni egymás felé a problémákat, nehézségeket, s így viszonylag könnyen orvosolhatjuk őket. A lista tetszőleges számban bővíthető.

Véleményem szerint napjainkban óriási sikernek fogható fel, ha motiváltak tudunk maradni a kapcsolatunkban. Mit is értek ez alatt? Mi a motiváció? A szótár szerint egyfajta hajtóerő, ami a céljaink felé vezet minket. A legoptimálisabb esetben, mire kapcsolatba lépünk valakivel, addigra sikeresen megismertük őt, és teljes bizonyossággal ki tudjuk jelenteni, hogy ő az, akivel házasságra szeretnénk lépni. A házasságkötéskor egyre gyakoribb, hogy az ifjú pár fogadalmat tesz egymásnak: jóban-rosszban, betegségben-egészségben… stb. Ez nagyon szép cél, de egyben nehéz is. Az élet hosszú, és egészen biztosan szembe találjuk magunkat különböző problémákkal, nehézségekkel, tragédiákkal: betegség, halál, munkahelyi, gyermeknevelési problémák, esetleg valamilyen függőség, hazugság, jellembeli hibák – mert ez mind az élet része. Ha azonban tudunk a házassági fogadalmunkra egyfajta célként tekinteni, akkor az ehhez szükséges hajtóerőt, motivációt is meg fogjuk találni.

Mert mit jelent motiváltnak lenni a párkapcsolatunkban? Megtalálni a mozgatóerőt, hogy kitartsunk egymás mellett a végsőkig. Akkor is, ha mérgesek vagyunk, ha dühösek, ha szomorúak.

Pár tipp a motiváltság fenntartására:

  • visszaemlékezni az első csókra, ölelésre, az első közös alvásra és reggelre

  • felidézni a házasságkötésünket, a fogadalmakat, az IGEN-t

  • észben tartani egymás jó tulajdonságait, akkor is, ha éppen ordítani tudnánk a méregtől

  • feleleveníteni, hogy miért szerettünk bele, és mit szeretünk benne a legjobban

  • fókuszban tartani a közös célokat

Ezek az apró dolgok segítenek fenntartani azt a hajtóerőt, ami a hosszú, harmonikus párkapcsolat alapja. És miért siker ezt fenntartani? Különböző közösségi médiafelületekről árad felénk a modern kapcsolati „sikerrecept”: Ha nem jó, lépj tovább! Ami nem megy, nem kell erőltetni! Te ennél jobbat érdemelsz! Dobd ki! Ilyen erős kommentcunami, a legbiztosabb embert is meg tudja ingatni: Vajon én vagyok a bolond, hogy még mindig próbálkozom? Bezzeg a másik már rég kidobta, azóta boldog kapcsolatban él, én meg még mindig küzdök. Lehet, hogy azzal a másikkal könnyebb lenne? Boldogabb lehetnék? Ilyen és ehhez hasonló gondolatok biztos, hogy mindenki fejében megfordultak. De higgyétek el, megéri küzdeni a párkapcsolatunkért, megéri fenntartani a motiváltságot, hogy ne adjuk fel!

Gyönyörűséges őszi napokat kívánok minden kedves Olvasómnak!

Álló Gabriella párkapcsolati tanácsadó rovata

Érdekes

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2022/40. számában jelent meg 

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacen

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?