Mielőtt biztosítót váltanánk

Vasárnap

Minden évben szeptember 30-ig dönthetünk, hogy egészségbiztosítót váltunk, és felmérések szerint a legtöbben az előző biztosítójukkal szerzett negatív tapasztalatok miatt lépnek át. Pedig ennél sokkal fontosabb azt mérlegelni, melyik milyen pluszt kínál a többihez képest.

Szlovákiában három egészségbiztosító közül választhatnak az ügyfelek, ezek az állami Általános Egészségbiztosító (VšZP), valamint a magánkézben lévő Dôvera és az Union. Összesen 5 171 433 ügyfélen osztoznak, ezek nagy része (56,25%) az állami egészségbiztosítót választotta, bár ott volt a legnagyobb az átjelentkezők száma is, tavaly ügyfeleinek 1,83%-át veszítette el.

A számok minden évben változnak, ez nagy mértékben függ attól is, hogy a törvényalkotók épp hogyan szeretnék megnyirbálni vagy kiterjeszteni az egyes biztosítók jogköreit. Tavaly, amikor nagyon komoly téma volt az egészségügy költségvetése és ezen belül a biztosítók finanszírozása, összesen 172 383-an váltottak biztosítót. Rendkívül egyszerű megtenni, van, ahol elég telefonon jelezni a szándékunkat, máshol az interneten is be lehet jelentkezni, de a nyomtatványt minden esetben személyesen kell aláírni. A jelentkezéseket szeptember 30-án zárják le, addig meg is gondolhatja magát, aki mégis visszalépne. Előfordulhat, hogy valakit más jelent be a tudta nélkül egy másik biztosítóba, ez esetben az Egészségügyi Ellátást Felügyelő Hivatalnál kell panaszt tenni.

Ha az újnál bejegyezték, a régi biztosítójával többé nincs az ügyfélnek dolga. A munkaadójának viszont nyolc napon belül, azaz 2022. január 8-ig köteles bejelenteni, hogy biztosítót váltott. A körzeti vagy szakorvosánál nincs bejelentési kötelezettsége a páciensnek, de ajánlatos még a váltás előtt tisztázni, szerződtek-e a kiválasztott biztosítóval. Fontos szempont, hogy a bennünket érintő kezeléseket, műtéteket milyen mértékben téríti meg az adott biztosító, mennyi ideig kell várni egy-egy beavatkozásra, milyen a szakorvosi hálózata a lakhelyünkhöz közel, stb.

Mivel a gyógyítást, ellátást illetően törvényből kifolyólag nem lehet különbség a biztosítók között, valamennyien bónuszokkal próbálják megnyerni az ügyfeleket. Ezekre is érdemes figyelni, mert komoly összegeket takaríthatunk meg általuk. Ilyen lehet például a dentálhigiénés kezeléshez, a szemüvegkeret árához, a dietetikus élelmiszerekhez való hozzájárulás, bizonyos nem ingyenes megelőző vizsgálatok árának fedezése, árengedmények gyógyfürdői kezelésre, nem kötelező oltások árához való hozzájárulás, vagy a gyógyszerek árának részleges visszatérítése.

A lényeg, hogy ne csak a reklámkampányok alapján váltsunk biztosítót, hanem azt mérlegeljük, jelenlegi egészségügyi helyzetünkben többet, jobbat tud-e nyújtani, mint a mostani. Érdemes olyan emberrel is beszélni, aki már az ügyfele az általunk kiválasztott biztosítónak, mert a tapasztalat mindig többet árul el, mint a leghangzatosabb ígéretek.

 

Érdekes

Ügyfelek száma az egyes egészségbiztosítóknál

2021-ben 2020-ban

VšZP 2 909 063 2 963 317 (-54 254)

Dôvera 1 654 003 1 654 003 (+26 742)

Union 608 367 580 855 (+27 512)

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2021/38. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?