Pihenő

Mi legyen a nyári konyhában?

Kétszer nem lehet ugyanabba a folyóba lépni, jegyezte fel az ókori görög filozófus, Hérakleitosz, akit a dialektika atyjának tekintünk. Ha valaminek van eleje, annak vége is van, ha valaminél van kisebb, annál nagyobbnak is lennie kell, állapította meg nagyon helyesen. Kétszer nem lehet ugyanabba a konyhába lépni, tehetnénk hozzá, de inkább kanyarodjunk át a nyári konyhákhoz.
Vasárnap

2021. június 17. 11:09

Vasárnap
Fotó: Unsplash

Ha van egy benti konyha, akkor lennie kell egy kintinek is, ezt diktálja a dialektika. A benti konyha tiszta, rendezett és meleg, ez a néhány tulajdonság viszont hátrány is tud lenni, például ha nagyobb mennyiségű alapanyag kerül feldolgozásra. A nagyobb konyhai projektekre külön helyiség kell. Ez a nyári konyha, amely a föld számos pontján része volt az emberek életterének, és sok helyen része még ma is. Bármennyire jól felszerelt egy konyha a lakás vagy a ház belsejében, bizonyos munkafolyamatokat egyszerűbb elvégezni kültérben. Nem kell egyből disznótorra vagy befőzésre gondolni, egy kellemes udvari sütögetés is könnyebben lebonyolítható egy nyári konyhával. A jelenség a hagyományos paraszti és vidéki élet átalakulásával eltűnésre ítéltetett, gondolhatnánk, a tapasztalat viszont azt mutatja, hogy a nyári konyha intézménye a modern korban is fennmarad. Egyre többen építenek a házuk teraszához tűzhelyet, kemencét, vagy egyéb módon igyekeznek megoldani, hogy a szabadban eltöltött idő során az étel is ott kinn készülhessen (a kerti grillezés témakörével a következő oldalakon foglalkozunk). Ezek ugyan nem klasszikus nyári konyhák, hanem konyhapulttal ellátott teraszok, a funkciójuk mégis ugyanaz.

Aki tehát nem rendelkezik ilyesmivel, viszont szereti a nyári lakomákat, előbb vagy utóbb igénye fog támadni egy nyári konyhára.

A nyári konyha tervezésénél is érdemes figyelni néhány szempontra. Elsősorban arra, hogy bár egy másik konyhát építünk, mégis függeni fog valamennyire a ház belsejében található központi konyhától, ezért lehetőleg ne legyen tőle túl messze. Régen a parasztház folytatásaként valamelyik hátsó helyiségébe került, a padlásfeljáró létra alá, vagy a házzal párhuzamosan a telek másik szélébe épült „kisházba”, amely alatt gyakran pincefurat is volt. Túl nagy mozgástér egy nyári konyha elhelyezésénél nincs, általában oda kerül, ahol van rá hely.

Az új építésű családi házakhoz sok esetben teraszt is terveznek, itt érdemes ügyelni arra, hogy a terasz valamilyen módon zárható (vagy legalább fedett) legyen, ha konyhapultot is telepítünk hozzá. A nyári konyha ugyanis télen sem megy sehová, így ha nem zárható, ki lesz téve a téli időjárásnak. Persze, lehet téliesíteni bármilyen teraszt, de ez általában pluszmunkával jár. A nyári konyhának pedig éppen az a lényege, hogy egyszerűbben, könnyebben és kellemesebben teljenek a konyhában töltött órák.

Križanovič Melinda

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2021/24. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
pcolinsky

A Sme rodina a fasisztákkal paktálva bírálja Mikulecet és a kormány javaslatát

gyermek illusztráció

A gyermeknevelés továbbra is nagyjából a harmadával faragja le az anyák bérét

sport a tv-ben

Képernyőn a Žilina, a Spartak és az Újpest meccse

s
Frissítve

Rimaszombati ipari park: megvan az első nagy beruházó

medve

VIDEÓ: Filmbe illő pillanatok – Vaszja, a fekete macska bepipult a medvére, majd elkergette

koronavírus-vakcina

30 ezer új beoltott kell, hogy megtérüljön az oltási lottó és a bónusz költsége

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.