Pihenő

Merülés egy fürdő múltjába

Mely esetben állítható egy könyvről, hogy elérte a célját? Ha egy regény eladási sikerlistára kerül, egy mesekönyv felkelti a gyerekek, vagy éppen egy krimi a krimi-rajongók érdeklődését, ha örömmel olvassák, talán azt mondhatjuk, sikerült.
author
Veres István

2022. március 29. 10:59

Vasárnap
- Képarchívum

Léteznek azonban szerzők, akik több célt is választanak könyvüknek. Benyovszky Mánya Ágnes új kiadványát is nyugodt szívvel sorolhatjuk ebbe a halmazba. A Winter-vakáció (alcíme Nyári kaland Pöstyénben) egy kiskamaszoknak szóló laza olvasmány, amely első ránézésre azzal csábítja az érintett szülőket, hogy amíg ezt olvassa a gyerek, talán addig sem telefonozik. Ez viszont egy csapda, de tegyük is hozzá, pozitív értelemben.

A Winter-vakáció főhőse, egyben narrátora egy Nati nevű érsekújvári kiskamasz, aki Irmával, a dédivel eltölt néhány hetet a pöstyéni fürdőben. Mivel Natinak semmi kedve az egészhez, és biztos benne, hogy halálra fogja magát unni, a dédi cselhez folyamodik. Történik egy váratlan esemény: Irma egy iszapprocedúra során elveszíti értékes gyűrűjét, amelyet egy W betű díszít (Nati először M-nek olvassa, mivel a furfangos dédi fordítva hordja). Megbízza dédunokáját, hogy próbálja a gyűrűt megkeresni. Elkezdődik a nyomozás, Nati meglátogatja a fürdő igazgatóját, és felbukkan egy Béka fantázianévre keresztelt szlovák férfi is, aki először a fürdőtörténeti vetélkedőben Irmáék ellenfele, később gyanús dolgokat csinál, majd összebarátkoznak. Békáról kiderül, hogy Igornak hívják, úriember, egy kicsit beszél magyarul, és még egy kamasz fia is van, Igorko. A gyűrűt ugyan Natinak nem sikerül megtalálnia, mégis megkerül. Hogy hogyan, most nem áruljuk el.

Nati azonban csak az egyik főszereplője a könyvnek. A másik az egykori Winter család. A cselekmény során tekintélyes mennyiségű információt kapunk a fürdő és az azt felvirágoztató Winterek történetéről. Már-már olyan érzésünk lehet, hogy ennyi adat egy kiskamasz érdeklődését biztosan visszaveti, a narrátor viszont trükkös egy hang. Nati csacsogása egyrészt fáradhatatlan, másrészt szinte észrevétlenül csap át saját monológjaiból a fürdőtörténeti összefüggések taglalásába.

Külön figyelmet érdemel a magabiztosság, amellyel a narrátor a kétnyelvű közegben mozog: teljes természetességgel beszélteti egymás mellett a szlovákul és magyarul megszólaló szereplőket. Remek szövetségese ebben Béka alakja, aki ugyan szlovák, de ért magyarul, így a vendéglő közönségének megdöbbenésére Natival úgy tudnak beszélgetni, hogy mindketten más nyelven szólnak, mégis értik egymást. A helyzet különleges, mégis plasztikusnak hat, főleg egy szlovákiai magyar olvasó számára (hasonlóan a budapesti Dr. Horváth György figurájához, amely szintén valószerűsége miatt tűnhet csak helyenként sablonosnak).

vasárnap

A fenti két cél tehát kétséget kizáróan teljesül: a gyerek szórakozik a kiskamasz szemszögéből megírt pörgős történeten, a kíváncsi felnőtt agy pedig a Winter család és a fürdő történetéből kap egy kellemes iszappakolást. Ha pedig ebből az iszapból a gyerekre is ragad, akkor már tényleg megérte a befektetés. Akinek pedig nem elég a cselekmény közé pakolt fürdőtörténet, a QR-kódokra is rávezetheti a telefonját, és még többet tudhat meg a Winterekről és a fürdőről. Az olvasó gyerek tehát mégis csak használni fogja az okostelefonját olvasás közben. Túlzás nélkül állíthatjuk tehát, hogy egy mesébe szőtt fürdőtörténeti adatbázist tart a kezében az olvasó.

A kiadvány viszont egy harmadik sportágban is kiváló eredményt mutat fel. Átgondolt és igényes grafikai koncepciója olvasás nélkül is szórakoztató. Apa Eszter illusztrációi együtt rezegnek a történettel és a narrátor személyiségével, az illusztrációk közé ékelt archív fotókon a békebeli pöstyéni fürdősziget hangulata elevenedik meg. Ez az egyedi megoldás tovább növeli a könyv dokumentumértékét.

Akinek ettől nem jön meg a kedve egy pöstyéni kiránduláshoz, az menjen kedv nélkül. Legfeljebb úgy jár, mint Nati.

Boldogok azok a gyerekek és szülők, akiknek könyvválasztás tekintetében hasonló csapdákba nyílik alkalmuk belesétálni

 Benyovszky Mánya Ágnes: Winter-vakáció. Nyári kaland Pöstyénben. 138 oldal. SIK PT, 2021
Benyovszky Mánya Ágnes: Winter-vakáció. Nyári kaland Pöstyénben. 138 oldal. SIK PT, 2021

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2021/12. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Igor Matovič Richard Sulík

Kezdetét vette a kormány leváltásáról szóló rendkívüli parlamenti ülés

Varga Ildikó felvétele

Érsekújvári összefogás a magyar alapiskoláért

Richard Sulík Eduard Heger Boris Kollár

76 szavazatra van szükség a kormány leváltásához

Richard Sulík

Sulík: A kormány leváltása után elképzelhető annak átalakítása

néni k

Hátulról támadt 79 éves áldozatára a 22 éves rabló

d

Felemeltette a fizetését a polgármester, majd a lakosok adóinak növelését javasolta

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.