Pihenő

Megismerni a másikat

Álló Gabriella párkapcsolati tanácsadó rovata
Vasárnap

2021. augusztus 5. 09:25

Vasárnap
- Canva

Azért, hogy párkapcsolatunk boldog legyen, tennünk kell. Nem egyszerű feladat ez. A mindennapokban számos olyan helyzet van, amely kihat rá. Sorozatunkban ezeket tekintjük át, hogy a párkapcsolati nehézségeket megértsük, és javulást érjünk el.


 

Az előzőekben arról írtam, hogy milyen hatással van a párkapcsolatra, ha az egyik fél úgy dönt, önkéntes munkát vállal külföldön. Milyen buktatókra kell figyelni, és hogyan lehet kiküszöbölni őket. Kicsit folytatni szeretném a témát: mi a helyzet abban az esetben, ha egy hosszú kapcsolatban a pár egyik tagja úgy érzi, nem bírja a kötöttségeket, nem bír egy helyben élni, vágyik a kalandokra, az izgalmakra, a vándorlásra, az élményekre?

Itt egy nagyon fontos tényre szeretném felhívni a figyelmet: az ilyen menekülési vágy, a vándorélet utáni sóvárgás nem egyik pillanatról a másikra keletkezik. Ennek a csírái a személyiségben és a gyerekkori anya-gyermek kapcsolatban már megtalálhatóak. Az elutasító-elkerülő kötődési mintával rendelkező embereknek kevesebb például az intimitásigényük, inkább a függetlenségre vágynak, a szabadság megélésére. Gyakran láttatják magukat független, önálló, szabad szellemnek, aki erős és sebezhetetlen. Az ilyen kötődési minta nem rossz, nem rosszabb, mint a többi, mégis alaposan megnehezítheti a tartós kapcsolatot, házasságot. Jelenleg ennek egyetlen ellenszerét ismerem, de úgy gondolom, nézetemmel nem leszek túl népszerű. A recept pedig az önmagunk és a másik ember minél alaposabb megismerése. Még mielőtt kapcsolatra lépnénk valakivel, vagy beleszeretnénk valakibe, fontos önismereti kérdésekre kell megkeresni a választ: ki vagyok én? Milyen típusú kapcsolatra vágyom? Melyek azok az értékek, amelyek feltétlenül fontosak számomra? Hogyan képzelem el a házasságomat? El tudom fogadni, ha a szerelmem teljesen más életet szeretne élni, mint én? Hogyan reagálok konfliktushelyzetben? Inkább magamat szorítom háttérbe, vagy a másikat? Hogyan élem meg, ha negatív vagy nekem nem tetsző események jönnek az életembe? Izgalmas kérdések ezek, és feltétlenül megéri megkeresni a válaszainkat, akár egy pszichológus vagy életvezetési tanácsadó segítségével. Ha már kristályosodnak a válaszaink, és készek vagyunk kapcsolatra lépni valakivel, jön a második pont: a másik megismerése. Sajnos, manapság összekeveredtek az ismerkedés és a párkapcsolat kialakításának lépései. Mi lenne az optimális? Találkozás, egymás megismerése hosszú időn keresztül, szerelem, kapcsolat. Manapság ez sajnos így zajlik: találkozás, szerelem, kapcsolat, egymás megismerése. Ugye, érezhető, hogy ez miért hibás? Már akkor elköteleztük magunkat valaki mellett, amikor még azt sem tudjuk, hogy ő milyen ember, és hogyan fogunk tudni együtt közös célokért élni és dolgozni. És sajnos ezzel előre borítékba tesszük a csalódást, a válást. Ha már az elején kiderülne, hogy a leendő párunknak óriási a szabadságigénye és romantikus kalandozásokra vágyik felnőtt korában, míg mi puha, családi fészekről álmodozunk, akkor keserves tapasztalatoktól kímélhetnénk meg magunkat. Igyekezzünk tudatosabban párt választani, hogy elkerüljük a gyötrelmes kudarcokat!

Ragyogó nyári napokat kívánok minden kedves Olvasómnak!


 

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2021/31. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Kollár

Kollár elárulta, milyen feltételek mellett maradna a koalícióban

útlevél tasr

A parlament kedden sem foglalkozott az állampolgársági törvény módosításával

botek

Zalka Csaba könnyen, Botek Ádám nehezen pörgött fel a világbajnokságra

Igor Matovič
Frissítve

Bombariadó volt Igor Matovič házában

ff

Új gyártócsarnok épül Füleken

Útirányjelző tábla (a szerző felvétele)

A magyar nyelvű útirányjelző táblákat második olvasatba utalta a parlament

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.