Ma van a Valentin-nap walesi megfelelője

Ma van a Valentin-nap walesi megfelelője!

Walesben ma ünneplik Szent Dwynwen napját, mely a Valentin-nap helyi megfelelője, és kimondottan izgalmas története van.

Szent Dwynwen napja, melyet a walesi lakosság január 25-én ünnepel, tulajdonképpen a Valentin-nap helyi megfelelője. Célja az, hogy minél több szívből szóló gesztussal és (őszinte) szerelmi jókívánsággal lepjük meg az embereket. Az ünnepnapnak meglehetősen izgalmas háttértörténete van. A legenda szerint Dwynwen egy walesi király 24 lányának egyike volt még az 5. században. Állítólag a leggyönyörűbb volt mind közül, viszont elkövetett egy hibát: beleszeretett városa egyik lakosába, Maelon Dafodrillbe. Apja azonban időközben már odaígérte Dwynwen kezét egy hercegnek, amikor pedig Maelon ezt megtudta, többé nem szólt szerelméhez. Dwynwen ezután az erdőbe menekült, ahol megkérte Istent, hogy teljesítse három kívánságat: az egyik, hogy olvadjon meg Maelon szíve, a másik, hogy segítsen a jövőben minden őszinte szerelmest a világon, a harmadik pedig, hogy neki, Dwynwennek soha ne kelljen megházasodnia.

Isten mindhárom kívánságát teljesítette, Dwynwen pedig hálából apácává vált. Élete nagy részében állítólag azért imádkozott, hogy a szerelemben soha senkit ne érjen akkora balszerencse, mint őt, így vált végül a szerelmesek walesi védőszentjévé. Minden év január 25-én a walesi lakosság egy része megemlékezik Szent Dwynwen történetéről azzal, hogy még a szokásosnál is nagyobb figyelemmel vannak romantikus partnereik felé. Bár az ünnep maga egyértelműen walesi, a lakosság szívesen megosztja ezt a napot bármely másik kultúrával, hiszen kárunk semmiképp nem származhat abból, ha még több szeretetet sugárzunk a környezetünk felé.

(nationaltoday)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!