Pihenő

Ma van a magyar dráma napja

Ma ünnepeljük a magyar dráma napját, ezzel emlékezünk arra, hogy 1883. szeptember 21-én tartották Madách Imre Az ember tragédiája című művének ősbemutatóját.
Vasárnap

2020. szeptember 21. 11:54

drama napja
- Fotó: pixabay

1984 óta tartjuk számon a magyar dráma napját, akkor a Magyar Írószövetség vetette fel, hogy Az ember tragédiája első színrevitele előtti tisztelgésként szeptember 21. legyen a magyar dráma ünnepe, derül ki az MTVA Sajtóadatbankjának összeállításából.

Komáromban este Kaszás Attila Emlékgálát tartanak a művész meg nem élt hatvanadik születésnapja alkalmából, írja az ujszo.com.

A határzár miatt magyarországi művészek nem vehetnek részt a megemlékezésen, így a hazai művészélet képviselői emlékeznek meg Kaszás Attiláról 19 órától a művelődési központban. Fellépnek: Culka Ottó, Emmer Péter, Gaál Jenő, Gálik Gábor és Gálik Klaudia, Jókai Ági, Korpás Éva, Lakatos Róbert, Nagy László „Culó”, Skuta Attila, Szarka Tamás, Szvrcsek Anita, a Gaudium vegyeskar és hangszeres kamaraegyüttese, valamint a komáromi színház művészei. Kaszás Attila barátai, kollégái Rudolf Péter, Pápai Erika és Szarvas József „virtuális módon” lesznek jelen.

A kassai Thália Színház a maga módján már pénteken megünnepelte a magyar dráma napját azzal, hogy a karantén óta először gördült fel a függöny a színházban. Gyarmati Kata átiratában Mikszáth A Noszty fiú esete Tóth Marival című művét játszották, ami egyszerre tekinthető klasszikus műnek és kortárs magyar drámának

– áll az ujszo.com-on.

 

Madách legfőbb műve

Madách Imre 1859. február 17-én kezdte írni élete főművét, amelyet 1860. március 26-án fejezett be. Az ember tragédiája a Kisfaludy Társaság támogatásával 1861-es évszámmal, de 1862. január 16-án hagyta el Emich Gusztáv nyomdáját. A Tragédia a magyar irodalom egyik legnehezebben értelmezhető alkotása, az emberiség sorsáról való töprengés drámai költeménye, amelynek üzenetét újabb és újabb színpadra állítások próbálják megfejteni, értelmezni, írja az MTV Sajtóadatbankja.

A mű ősbemutatóját 1883. szeptember 21-én a Nemzeti Színházban tartották (Madách ekkor már csaknem húsz esztendeje meghalt). Az addig csak irodalmi körökben ismert drámát Paulay Ede igazgató, az intézmény főrendezője vitte színre. A látványos sikerhez a színház technikai felszereltsége is hozzájárult: az első ízben alkalmazott villanyfény, a jól működő süllyesztő és a megnövelt színpad. A valódi sikert azonban a szereplők aratták: Nagy Imre Ádámként, Jászai Mari Évaként, Lucifer szerepében pedig a pályakezdő Gyenes László lépett színpadra, utóbbi haláláig megtartotta szerepét a Nemzeti Színházban. A kísérőzenét Erkel Gyula szerezte, Ádám jelmezeit Paulay tervezte, ő rajzolta meg a díszletek vázlatát is.

Az ősbemutató óta eltelt csaknem 140 évben számos magyar és külföldi színház tűzte műsorára a darabot, csak a Nemzeti Színházban nyolcszor újították fel. A későbbiekben Ádám szerepét olyan híres színészek játszották, mint Beregi Oszkár, Ódry Árpád, Abonyi Géza, Lehotay Árpád, Szabó Sándor, Ladányi Ferenc, Básti Lajos, Bessenyei Ferenc, Sinkovits Imre és Bitskey Tibor. Évát Fáy Szeréna, Márkus Emília, Tasnády Ilona, Tőkés Anna, Lukács Margit, Szörényi Éva, Máthé Erzsi, Váradi Hédi és Zolnai Zsuzsa személyesítette meg. Lucifer alakítói között volt Pethes Imre, Nagy Adorján, Ódry Árpád, Lehotay Árpád, Tímár József, Csortos Gyula, Balázs Samu, Major Tamás, Ungvári László, Básti Lajos és Kálmán György.

A második világháború után először 1947-ben mutatták be a darabot, amelyet a kommunista rendszer nem sokkal később betiltott, csak 1957-től játszhatták ismét rendszeresen. A Tragédiát - színrevitelének centenáriumán - 1983. szeptember 21-én Vámos László rendezésében Bubik István, Tóth Éva és Balkay Géza főszereplésével adták elő. A dráma első szabadtéri előadása 1933-ban volt Szegeden, 500. előadását 1934-ben Horváth Árpád, az ezrediket Major Tamás, az 1500. előadást 2000-ben Iglódi István rendezte. Az előadások száma - a határon túliakkal együtt - az 1700-hoz közelít.

2002. március 15-én Madách drámai költeményével nyílt meg az új Nemzeti Színház, a nyitó előadást - teljesen új felfogásban - Szikora János rendezte, a legfrissebb változatot 2018-ban szintén a Nemzeti Színházban állította színpadra Vidnyánszky Attila.

A magyar dráma napja alkalmából számos kitüntetést is átadnak. A Színházi Dramaturgok Céhe 1998 óta minden évben odaítéli az évad legjobb magyar drámájának járó elismerést, valamint a Bálint Lajos Vándorgyűrűt, utóbbit felváltva egy-egy dramaturgnak, illetve művészeti titkárnak. Legutóbb, 2019-ben Gáspár Ildikó, az Örkény Színház dramaturgja nyerte el.

Az 1984-ben Pogányné Szép Berta, Szép Ernő húga által alapított Szép Ernő-jutalmat - nevezik Szép Ernő-díjnak is - drámaíróknak osztják ki. 1992-ig csupán egy alkotó vehette át, azóta a díjazottak köre 2-3 főre bővült.

A Színházi Kritikusok Céhe 1979 óta minden évben átnyújtja az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeit tizenöt kategóriában elismerő Színikritikusok Díját, 2011 óta pedig életműdíjjal jutalmazza az arra érdemes alkotót, az elismerést 2019-ben Pogány Judit vehette át, idén pedig a Kolozsvári Állami Magyar Színház tagjának, a színész, színházalapító, színészpedagógus Csíky Andrásnak ítélték oda. A Színikritikusok Díja gálaestje ebben az évben a koronavírus-járvány miatt elmarad.

(MTI, ujszo.com)

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
iskola

Matovič: csak tesztelés után lehet visszaülni az iskolapadba

Veronika Remišová

Remišová: Nem támogattuk az iskolák megnyitásáról szóló kormányjavaslatot

Sulík

Jövőre már indulhat a harmadik mohi blokk

Alena Zsuzsová
Frissítve

21 évre ítélték Alena Zsuzsovát a Basternák-gyilkosság ügyében

ss

Halász Judit online énekel a kicsiknek

Romain Grosjean

Grosjean nem akar mindenáron versenyezni Abu-Dzabiban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.