Pihenő

Lúcs ma is kedves, rendes kis falu

A hajdan önálló két falu, Kis- és Nagylúcs ma közigazgatásilag egyesítve, Lúcs néven szerepel. Kedves és barátságos falu, ahol a csendesség és a derült ég miatt az ember akaratlanul is lelassít. A nyugalom azonban csak látszólagos. A mintegy hétszázharminc lakosú község folyamatosan fejlődik és csinosodik.
author
Horváth Bianka

2021. június 22. 10:55

Vasárnap
- Somogyi Tibor felvétele

Meglehet a község fekvése is közrejátszik abban, hogy az ember egy pillanatra kikapcsol, amint átlépi a falu lakott határát. Lúcs a Kisalföldön, a Felső-Csallóköz szívében fekszik, a zöld környezetben széltében elnyújtózva. Kanyargós utak vezetnek erre. Keletről Kulcsárkarcsa, északról Dunakisfalud, nyugatról Egyházgelle, míg délről Dercsika határolja. Nagy- és Kislúcs valamikor még különálló települések voltak, az 1960-as évektől már egy egységet alkotnak. A községi hivatalban Kiss László polgármestertől megtudjuk, hogy a két falurészben élők – érdekes mód – a mai napig számon tartják, hogy ki honnan származik. Mintha kitörölhetetlenül beleivódott volna az emberekbe. A lakosság ellenben összetartó, igyekszik közös erővel maradandót, jót és szépet alkotni. A koronavírus-járvány persze itt is rég nem látott kihívás elé állította a község lakosságát, megőrizve azonban cselekvőképességüket, a lúcsiak aktív megküzdési stratégiákat alkalmaztak. A tesztelések megszervezése gond nélkül zajlott, a polgárok pedig folyamatos tájékoztatást kaptak. „Nálunk is lehetett érezni a helyzet rendkívüli következményeit, többen megbetegedtek és sajnos haláleset is volt a járvány miatt. Folyamatosan teszteltünk, kezdetben két napon is, szombatonként és vasárnaponként. Szerencsére összejött egy nagyszerű csapat, akik folyamatosan segítették a munkát, és hétről hétre a falu rendelkezésére álltak. A helyi önkéntes tűzoltó szervezetre például bármikor számíthattunk, amiért hálás vagyok” – mondja a polgármester.

Szerencsés fejlesztési programok

A kitartó, rendszeres, szisztematikus munka eredménye jól látható a községben. A saját bevételek és a megnyert pályázatok jóvoltából folyamatosan fejlődik a település. Rengeteg terv és ötlet pihen azonban még az asztalon, a vezetőség továbbra is azon van, hogy Lúcs községe ne csak élhető, de kis falu lévén, testre szabott is legyen. Kislúcson nemrégiben felújították a helyi szabadidő- és művelődési központot, Nagylúcson az iskola és az óvoda épületét öltöztették új köntösbe. „A tavalyi évet a járvány nem hátráltatta, amit szerettünk volna, azt idejében meg tudtuk lépni, ilyen volt a tűzoltószertár felújítása, átalakítása is. De 2019-ben sikeresen át tudtuk adni az utolsó tizenkettes lakásegységünket, emellett az elmúlt években sikerült felújítani az iskola és az óvoda épületét is. A két ravatalozó felújítására is sor került a faluban. Közben persze voltak sikertelen pályázataink is, ilyen a tervezett gyűjtőudvarunk kialakítása, ahol egy nagyon apró kitételen csúsztunk el, a technológia részt nem tudtuk a kért időpontra befejezni. Sajnos ez nem csak velünk esett meg, hanem több más faluval is. Amit nagyon sajnálok, az a művelődési ház felújításának halasztása a sikertelen pályázat miatt, de a most júniusban megjelenő következő felhívásra már új tervezettel készülünk.”

A polgármester megjegyzi, hogy Kis- és Nagylúcs között továbbra is igazságosan osztják el a támogatásokat, hogy minden lakos úgy érezze, korszerűsödik az otthona. A falu vezetősége mindent megtesz azért, hogy a fejlesztések és az újítások gond nélkül megvalósuljanak. A közutak rendbehozatala prioritást élvez, de csak a szennyvízhálózat, a csatornahálózat elkészülte után, amelynek munkálatai jelenleg is zajlanak. „Sajnos nehéz bármit is intézni, bármennyire is szeretné az ember. A Covid és a home office miatt az egyes folyamatok nem olyan ütemben haladnak, mint eddig. A csatornahálózat kiépítését most márciusban tudtuk csak elkezdeni, a főút mentén haladó szakasz az ásatási engedélyek miatt csúszott. Az engedélyek megszerzése sokkal több időt vesz igénybe. Persze, komoly ellenőrzések is folynak, így nagyon oda kell figyelnünk a legapróbb dolgokra is.”

Galéria
Vasárnap
Vasárnap
Vasárnap
Vasárnap
+4

Egy itt, egy ott

Bár Lúcs viszonylag kis település, és behatároltak a lehetőségek, ez nem azt jelenti, hogy ne lehetne egy dologból mindjárt kettő. A faluban két különálló Vöröskereszt is működik. Ez azonban még nem minden, a furcsa kettősség más dolgokban is tetten érhető. Míg Kislúcson a Dóczy család – eredetileg reneszánsz, majd klasszicista stílusban átalakított – kastélya található, Nagylúcson a Jiringer család épített kastélyt a 19. század elején. Érdekes az is, hogy az egyesített község katonahalottjaira mindkét településrész temetőjében emlékeznek. A kislúcsi temetőben fekete márványból készült kegyhely áll, az elhunytak nevével. Nagylúcson hasonló emlékmű figyelhető meg. Kislúcs kápolnával is rendelkezik, a főutcán található a Szent Anna-kápolna, amely a 18. század második felében épült klasszicizáló barokk stílusban. Mindkét településen terveznek azonban elhelyezni egy magyar vonatkozású emlékművet, a szobortervek már elkészültek, a polgármester reméli, hogy közös erővel ezt a vállalkozást is sikerre vihetik. „Most készítünk egy látványtervet ennek kapcsán, hogy a falu lakossága láthassa az elképzelésünket. A képviselő-testülettel eldöntöttük, hogy elindítunk egy önkéntes gyűjtést is, szeretnénk megszólítani a helyi vállalkozókat és a lakosokat, hogy ha tudnak és szeretnének, járuljanak hozzá” – mondja a polgármester.

Miért jó Lúcson élni?

Járványmentes időkben a kulturális élet is pezsgő erre, évente több rendezvénnyel is számolnak, minden hónapra jut néhány olyan esemény, amelyeket a környező településekről is látogatnak. Nemzetközi családi napokat is tartottak már Lúcson. Horvátország mellett Szlovéniából, Szerbiából és Magyarországról is érkeztek a csallóközi faluba. Emellett aktív a már említett Szlovák Vöröskereszt kis-, valamint nagylúcsi alapszervezete, a község kinológiai szervezete, a helyi nyugdíjasklub, a vadászszervezet és az önkéntes tűzoltószervezet is, amelynek mindjárt négy csapata is akad. A polgármester elégedett, mert minden rendezvény szervezésében, alakításában aktív szerepet vállalnak, és ott segítenek, ahol csak tudnak.

Hogy mennyire jó érzés a Csallóköz szívében élni, azt a számok is bizonyítják. Bár az önkormányzat kénytelen volt bezárni a helyi kisiskolát, a felújított óvoda épületében ma egyre több a gyermek, hamarosan bővítések is várhatók, meséli a polgármester.

Erejükhöz mérten továbbra is próbálnak minden számottevő ünnepet megtartani. A faluban jótékonysági bálokat szerveznek, de meghonosodott rendezvénnyé vált a gyermeknap, az apák napja és a nyárbúcsúztató is. Valamennyi mulatságra érvényes azonban, hogy mind családias, bensőséges hangulatban kerül megrendezésre, ami Lúcs községére amúgy is jellemző.

 

 

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2021/24. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Szlovákiai magyar szempontból Komárom egy olyan fontos város, ahol komolyabb versengés alakult ki a magyar jelöltek között (Somogyi Tibor felvétele)

Komáromban is versengenek a magyar jelöltek

Kalinyingrád

Csehország „bekebelezte” az orosz Kalinyingrádot!

Eduard Heger
Frissítve

Heger: Az EB-nek két hét múlva javaslatot kell tennie a gázárplafonra

Mateusz Morawiecki

Az energiaárak csökkentését követelik az EU-tagállamok

Új Szó

Miről ír a szombati Új Szó?

d

KVÍZ: Csak képeket mutatunk! Kitalálod, melyik közmondásra gondoltunk?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.