Pihenő

Lópatkolás testközelből. GALÉRIA

Nem hiszem, hogy létezik ember, akinek ne kezdene hevesebben kalimpálni a szíve egy ló vagy lovas fogat láttán. Ez a kötődés évszázadok folyamán alakult ki, és a mai napig megérinti a lelket.
Vasárnap

2021. január 15. 09:15

ló
Kép: Plavec Gyula

A kutyáról azt tartják, hogy az ember leghűségesebb társa, talán nem túlzok, ha azt állítom, hogy a ló meg a leghasznosabb segítője. Őseink sokoldalúan felhasználták a munkabírását. Földet műveltek, fuvaroztak és utaztak a lovak vontatta alkalmatosságokkal, sőt ínséges időkben meg is ették. A lovat. A jelen életszínvonalunkat is a lovaknak köszönhetjük, a mai kényelmünket is ők alapozták meg. A várak, kastélyok, templomok, középületek vagy akár a falusi parasztházak építkezéseihez is ilyen fuvarosok ezrei hordták össze az építőanyagot.

A hős állat

A hadászati szerepvállalásukról nem is beszélve. Amerikában teljesen egyértelmű a lovak hadtörténeti sikersztorija. Az illegális bevándorlók jól idomított, gyorsmozgású lovaikról modern fegyvereikkel ripityára verték az őshonos lakosságot, laposra taposva jogaikat. Itt, Európában viszont nagyon nehéz lenne kibogozni, hogy kik győztek és kik veszítettek az állandó forradalmakkal, ellenforradalmakkal, az ellenforradalmak ellenforradalmaival és az agyament háborúkkal, amiket szintén lovak felhasználásával vívtak. Nincs még egy ilyen izgága földrész, mint Európa.

Mi, magyarok talán még azért is külön hálával tartozunk ezeknek a nemes állatoknak, mert nagyban hozzájárultak honfoglaló őseinknek új hazát szerezni. Sokkal tovább tartott volna a honfoglalás, ha mondjuk a 112-es trolibuszra vártak volna, vagy gyalogosan, esetleg teveháton indulnak el hazát foglalni. Mára a lovakat kiszorították a pöfékelő bádogdobozok, de ha az emberiség továbbra is ilyen fékevesztett, tékozló módon fogja pazarolni a nyersanyagkészleteket, mint ahogy most teszi, hamarosan eljöhet ismét az a pillanat, mikor a lovak visszanyerhetik megérdemelt becsületüket.

Galéria
lópatkolás-1
lópatkolás-2
lópatkolás-3
lópatkolás-4
+1

Az előkészítés

Ebből a megfontolásból is fogadtam el kedves ismerősöm, a vilkei Oláh Gyula invitálását, aki tart lovat, és megkért, próbáljam dokumentálni lova újrapatkolását. A lótartás manapság nem olcsó mulatság, takarmányozni kell, és kondícióban tartani az állatot. A lovak egészségi állapotának szinten tartása szempontjából egyik legfontosabb feladat a megfelelő lábápolás, vagyis a patkolás, ennek elhanyagolása esetén az állat lesántulhat, s utána bizony már csak lókolbásznak lehet felhasználni. Régen a falvakban akár több patkolókovács is tevékenykedett, manapság viszont olyan kevés a megbízható szakember, hogy ismerősöm is a tizedik faluból volt kénytelen hozni kovácsot. A munka elkezdése előtt le kell nyugtatni a lovat. Gyula lova, Nikola, a kistapolcsányi (Topolčianky) ménesből származó 15 éves törzskönyvezett muraközi kanca nem sok hajlandóságot mutatott az együttműködésre. Toporzékolt, fújtatott, rázta a fejét. Végül a házigazda feleségének, Gyöngyinek sikerült jobb belátásra bírnia. (Természetesen itt nem fogom elárulni, milyen varázsszavakat suttogott a ló fülébe, amitől az lecsillapodott. Újságon kívül? Esetleg.)

A patkolás

Miután sikerült a lovat elbódítani, és hajlandó volt megengedni a gazdájának, hogy megemelje a jobb hátsó lábát, munkához látott a szakember. Harapófogóval kiszedte az elhasználódott patkót tartó szögeket. Levette és félredobta a régi patkót. Csípőfogóval lecsipkedte a patán kinőtt mintegy ötcentis szaruréteget. Ráspollyal kicsit megcsiszolta a patát, és felpróbálta rá az új patkót. Kicsit igazított rajta, majd kalapács segítségével felszögelte. Fogóval elcsipkedte a kiálló szögvégeket, és már kész is volt. Az egész munkafolyamat bő tíz percig tartott.

Mivel a lónak négy lába van, és mégsem zongora, könnyedén kiszámítható, hogy egy állat újrapatkolása olyan egy órát vesz igénybe. Ezt a procedúrát ajánlatos legalább háromhavonta megismételni. Tudom, most sokan azt gondolhatják, mire ez a mai világban, amikor a Formula–1-es autók kerekeit néhány másodperc alatt le tudják cserélni. Csakhogy óriási a különbség egy ló és egy autó között. Ég és föld. Természetesen a ló javára.

Plavec Gyula

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2021/2. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Igor Matovič

VIDEÓ: Matovič szerint a következő hetek sorsdöntőek

Adóbevallás március végéig

Adóbevallás március végéig

Orbán Viktor és Világi Oszkár, a DAC tulajdonosa

Létszükséglet és befolyásépítés: ömlenek a magyar milliárdok a határon túlra

GALÉRIA + VIDEÓ: Eperjesen is javában zajlik a lakosság oltása

GALÉRIA + VIDEÓ: Eperjesen is javában zajlik a lakosság oltása

munkanélküli

Az év második felében jöhet a fellendülés

A Slovan nyerte a rangadót, már 10 pont a DAC hátránya

A Slovan nyerte a rangadót, már 10 pont a DAC hátránya

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.